VGZ-dag: Jouw toekomst binnen Zorg & Welzijn

Gepubliceerd op: 16 oktober 2023

Events

Zorg & Welzijn organiseerden een VGZ-dag waar studenten meer leerden over de gehandicaptenzorg.

Studenten aan tafel met cliënten voor de VGZ-dag

Wanneer wist jij dat je een opleiding wilde doen binnen de Zorg & Welzijn? De meeste studenten kiezen hiervoor, omdat ze iets willen betekenen voor anderen en willen bijdragen aan iemands gezondheid en geluk. Maar heb je ook al nagedacht of de gehandicaptenzorg iets voor jou is? 

Om studenten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de gehandicaptenzorg, organiseerde Zorg & Welzijn ook dit jaar weer een VGZ-dag. Tijdens deze dag volgden studenten verschillende workshops, gastlessen en deden ze mee met de belevingsmarkt. Een goede en mooie manier om te ontdekken of dit bij je past.

Het doel van de VGZ-dag 

Waarom leren uit boeken, als je ook kunt leren door te doen? Tijdens deze dag kwamen alle doelgroepen binnen de gehandicaptenzorg aan bod. Hier een paar voorbeelden van de vele verhalen die afgelopen woensdag gedeeld zijn. 

Nina (24) en Lara (24) zijn cliënten van Severinus met een licht verstandelijke beperking en waren superstoer dat ze hun verhaal voor een klas studenten durfden te vertellen.  

In een ander lokaal vertelde Cody (21) over verschillende technische dingen op zijn rolstoel en telefoon, welke hem helpen meer zelfstandig te zijn en om te gaan met zijn spierziekte. Dirk (51) inspireerde studenten door met enthousiasme te vertellen over zijn communicator, waardoor communiceren tussen cliënten onderling en met medewerkers makkelijker gaat.  

De creatieve Cas (28) vertelde aan de hand van een hoofd (Arie), gemaakt van keramiek met puzzelstukjes, zijn verhaal over hoe hij leeft met autisme. 

Ervaar hoe het is om te leven met een beperking 

Wanneer je werkt in de gehandicaptenzorg of met mensen met een beperking, is het belangrijk om jezelf in te kunnen leven in de cliënt. Zo kom je erachter wat hij of zij nodig heeft en hoe je echt iets kunt betekenen voor de ander. Daarom konden studenten deelnemen aan de belevingsmarkt. 

Bij de belevingsmarkt kwamen cliënten van Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) en Severinus samen. Ze lieten zien waar ze werken en hoe een dag uit hun leven eruitziet. De verschillende oefeningen lieten onze studenten ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Zo moesten ze aangeven wat ze vanavond wilde eten, zonder te praten. Dat was toch wel lastiger dan ze hadden gedacht. Iedereen zat op het puntje van de stoel en de ene na de andere vraag werd gesteld.  

Het was een leerzame dag, waarbij zeker een aantal balletjes zijn gaan rollen bij studenten die meer willen weten over de gehandicaptenzorg. Daarmee was de VGZ-dag meer dan geslaagd. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze