Patissier: leuke weetjes

Gepubliceerd op: 12 juli 2021

Onderwijs

Leuke weetjes over de opleiding Zelfstandig werkend bakker/patissier en het patissiersvak.

Summa Brood & Banket - Paisserie - Pinkie - Sanne

  • Patissierstudenten van Summa Brood & Banket zijn heel gewild in de bakkerswereld. Er zijn zelfs studenten die al een baan hebben vóórdat ze zijn afgestudeerd! En ook stagiaires zijn erg in trek.
  • Vroeger werden patissiers ook wel suikerbakkers genoemd. Tegenwoordig wordt er ook gezondere patisserie gemaakt, en wordt er minder suiker gebruikt.
  • Bij onze opleiding Zelfstandig werkend banketbakker / Patissier leer je meer dan alleen het patissiersvak. Je begint natuurlijk bij de basis, maar de praktijkvakken worden steeds een klein beetje moeilijker. Aan het eind van je opleiding maak je de prachtigste taarten, gebakjes en ijscoupes!
  • Na onze patissiersopleiding kun je verder studeren in de richting Food & Design of voedingstechnologie.
  • Het is heel handig is als je goed kunt hoofdrekenen. In elk recept werk je met getallen en percentages. Als je een recept moet verdubbelen is het handig als je dat meteen uit je hoofd kunt doen. 
  • Weet je hoeveel chocola er bij Summa Brood & Banket jaarlijks gebruikt wordt? Vijfduizend kilo!
  • Summa Brood & Banket heeft al diverse kampioenen in de Patisserie afgeleverd. Ralisha van der Velden maakte de lekkerste bonbon van Nederland (die door minister Kamp en toen nog Prinses Maxima werd geproefd), Lotte Dierick (2016) en Sanne Traa (2015) wonnen de Gouden Gard. En dat zijn maar een paar voorbeelden.
  • In het eerste leerjaar ga je, na een introductieperiode van 10 weken, al meteen op stage.
  • Er is verschil tussen een chocolatier en een patissier. Een chocolatier werkt alleen maar met chocolade, een patissier maakt ook desserts en taarten.
  • In elk leerjaar zijn er excursies naar bakkerijen en grondstoffenleveranciers. Zo krijg je een nóg beter beeld van de bakkerswereld. 
  • Als Patissier kun je natuurlijk in een bakkerij gaan werken, maar je kunt ook terechtkomen in hippe restaurants en hotels. Damilyano Eijkemans kwam bijvoorbeeld bij de Pastryclub op Strijp-S terecht.
  • Als patissier moet je vaak net zo vroeg je bed uit als een bakker. Je werkdag begint meestal rond 6 uur ’s morgens, al verschilt dat wel per bedrijf.
  • De lekkernijen die tijdens de lessen gemaakt worden, worden verkocht in ons bakkerswinkeltje. Iedereen kan daar voor een leuk prijsje lekkere dingen kopen.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag