'Zonder logistiek geen techniek'

Gepubliceerd op: 05 juni 2024

Bedrijven

Summa College 240408-1841-Studenten Transport en Logistiek n

Summa-studenten goed in hun vel binnen logistieke operatie KMWE

Of je nu net je middelbare schooltijd achter je hebt gelaten of als volwassene in het leerproces stapt, het onderscheidende aspect van het middelbaar beroepsonderwijs is dat je snel in aanraking komt met het werkveld. Dat is bij Summa Transport & Logistiek niet anders. We maken kennis met vier studenten die werken binnen dezelfde organisatie. Op bezoek bij KMWE in Eindhoven.

KMWE is een internationale toeleverancier voor de high tech machinebouw en aerospace. Het bedrijf is in 2019 verhuisd naar Brainport Industries Campus (BIC); wie de gang uitloopt, kan even een kijkje nemen bij Summa Techniek. Alles draait hier om precisietechniek en precisiebewerking. “En toch wijs ik er altijd op dat vooral onze logistieke operatie cruciaal is”, zegt Ron van der Reest. Hij is Learning & Development Officer. “Alles staat hier stil zonder logistiek.” Vier studenten van Summa Transport & Logistiek luisteren tevreden. Ze zijn trots op hun werk, blij met de sector waarvoor ze bewust gekozen hebben én ze zitten lekker in hun vel binnen hun functie en de perspectieven voor later. 

“Summa is onze bron voor vakmensen”, zegt Ron. Het vinden en behouden van talent is een van de grootste uitdagingen van de Brainportregio en dat beseft hij als geen ander. “Bij KMWE staan leren en ontwikkelen hoog in het vaandel. We praten veel met jongeren over de perspectieven in onze branche en over de ongekende logistieke mogelijkheden. Als het gaat om plannen, bevoorrading, de juiste materialen op tijd van A naar B… Op iedere vierkante meter vinden logistieke handelingen plaats. Ik zeg het nogmaals: zonder logistiek geen techniek.”

In gesprek met vier studenten en hun begeleider binnen Summa Transport & Logistiek.

Nooit te oud om te leren

Mauro Nichela (39) werkt nu zes jaar bij KMWE. Hij begon als warehouse operator en is doorgegroeid naar de rol van teamleider. “Mijn leidinggevende begon over de Summa-opleiding Logistiek Supervisor. Ik moest er natuurlijk wel even over nadenken: kon ik een studie bijvoorbeeld wel combineren met mijn werk en gezin? Maar uiteindelijk viel de stap mee. Veel van wat ik leer, kan ik hier direct inzetten. Ik ben blij met de kansen die ik krijg en sta over twee maanden heel trots met mijn diploma in mijn handen. Je bent nooit te oud om te leren, dat heb ik echt ervaren.”

Een tevreden duizendpoot

Ook de 28-jarige Lotte van Santvoort is in juni klaar met haar bbl-opleiding Logistiek Supervisor. “Ik wilde vooral voor mezelf bewijzen dat ik dit kan, een niveau 4-opleiding. Ik ben heel blij met mijn rol als duizendpoot binnen ons warehouse. Sinds kort ben ik ook onze 5S-coördinator. Dan ben je bezig met lean werken: hoe kan het werk beter, sneller, efficiënter, veiliger? Een mooie uitdaging.” Lotte voltooide eerder ook de opleiding Logistiek Teamleider bij Summa; ze werkte toen nog ergens anders. “Ik heb van jongs af aan binnen de logistiek gewerkt. Die wereld past goed bij mij.”

Een boeiende en kansrijke sector

“Je denkt bij logistiek niet direct aan dit soort werkzaamheden”, vertelt Jordy van Eeten van Summa Transport & Logistiek. “Ik ken KMWE goed en weet hoe leuk het hier kan zijn. De veelzijdigheid en alle technologische innovaties maken het werk heel boeiend. En de productielogistiek biedt kansen, er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Zeker in deze regio. Ik vind het hartstikke mooi om te zien wat we samen kunnen bereiken, Summa en bedrijven als KMWE. Het is belangrijk dat we samen zorgen voor talentvolle vakmensen, zodat de sector ook in de toekomst blijft floreren.”

Geen dag is hetzelfde

Richard van Stuijvenberg (19) wist niet direct wat hij wilde doen na zijn vmbo-opleiding. Hij koos voor de bol-opleiding Manager Transport & Logistiek. De vierdeklasser is tevreden bij KMWE. “Ik voel me hier thuis en zij zijn ook blij met mij. Ik wil mijn papiertje halen en dan fulltime aan de slag bij dit bedrijf. Heel misschien kom ik nog wel eens terug naar Summa voor een studie, de tijd zal het leren. Voorlopig geniet ik van de vrijheid van mijn baan. Je kunt je eigen werkweek inplannen, veel nieuwe dingen leren, oppakken waar jouw interesses naar uitgaan. Geen dag is hetzelfde.”

Leren in de praktijk

Voor eersteklasser Toon Foolen (18) kent de logistieke sector geen geheimen. Hij groeide op binnen een transportgezin. “Ik begon als bol-student bij Summa, maar ik was onrustig in het klaslokaal. In overleg met mijn mentor ben ik overgestapt naar de bbl-opleiding Logistiek Teamleider.” Toon zorgt er bij KMWE voor dat niets stilstaat, zegt hij op de vraag naar zijn functie. En teamleider Mauro knikt. De stage bevalt duidelijk van twee kanten. Toon: “Ik sta aan het begin van de keten. Fijn dat ik hier al zoveel kan leren in de praktijk, terwijl ik nog maar net met mijn studie begonnen ben.”

Summa College 240408-1841-Studenten Transport en Logistiek m

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag