Zwemstad Eindhoven viert eerste zwemdiploma Summa Plus student

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023

Onderwijs

In Eritrea zijn zwembaden en recreatieplassen zeldzaam. Een luxe die velen zich niet kunnen veroorloven. Ouders maken zich minder zorgen over een eventuele verdrinking. Er is geen noodzaak om op zwemles te gaan. De urgentie verandert na een migratie. De familie van Mahta Merhawi (18) kwam in 2017 naar Nederland. Zes jaar later straalt Mahta van trots terwijl ze haar Zwemdiploma-A is vasthoudt. "Vanaf nu kan ik met een gerust hart naar het strand in de zomer."

Summa College Zwemdiploma samenwerking Summa Plus en gemeente Eindhoven nieuws

‘Zonder angst naar het strand, dat is geweldig!’

Mahta, een studente aan het Summa College, werd begin 2023 benaderd door haar docenten om zwemlessen te volgen. De zwemlessen zijn mogelijk door de inzet van de sportregisseurs van de gemeente Eindhoven en een financiële bijdrage vanuit Stichting Leergeld en het Volwassenenfonds. 

"Ik volgde de entreeopleiding van Summa Plus, een verkoopopleiding. Ik kon nog niet zwemmen en greep de kans met beide handen aan. Verhalen over volwassenen die verdrinken omdat ze geen zwemdiploma hebben, zijn niet zeldzaam. In veel landen zijn zwemlessen niet vanzelfsprekend. In ons thuisland Eritrea wordt er bijna niet gezwommen. Vooral niet door meisjes. Hoewel ik in het begin wel wat angst voelde in het water, gingen de zwemlessen me gemakkelijk af. Ik vond het heerlijk om te leren watertrappelen, in het water te springen en te zwemmen. Ik kan zelfs een beetje duiken."

Zelfvertrouwen

Het feit dat Mahta nu veilig het water in kan stappen, geeft haar zelfvertrouwen. "Ik ben wel eens met mijn familie naar het strand geweest en naar het Ottenbad in Eindhoven. Toen ging ik hooguit tot mijn knieën het water in. Nu kan ik eindelijk volop genieten van zwemmen. Het geeft me zelfvertrouwen! In de zomer zal ik met plezier naar het strand gaan, zonder angst. Als er iets gebeurt, hoef ik me geen zorgen te maken, want ik kan mezelf redden.” 

Over Eindhoven Sport

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren tussen 12 en 18 jaar hun interesse in sport verliezen. Dit heeft gevolgen voor hun fysieke welzijn maar ook voor hun mentale gezondheid. Sport is namelijk meer dan alleen een lichamelijke activiteit; het biedt een kans om je goed te voelen, je gedachten even los te laten en nieuwe vrienden te ontmoeten. Deze overtuiging wordt gedeeld door Meggy van Soest, sportregisseur bij Eindhoven Sport. Meggy zet zich vol enthousiasme in voor jongeren in deze leeftijdsgroep en heeft op diverse scholen sportspreekuren georganiseerd. Tijdens een van deze bijeenkomsten kwam ze in contact met Mahta en 35 andere leerlingen van Summa Plus. “Opvallend genoeg bleek dat sommige van deze leerlingen nog geen Zwemdiploma-A hadden behaald”, vertelt Meggy, “en omdat veel studenten weinig tot geen financiële ruimte hadden om zwemles te kunnen volgen, is Stichting Leergeld en het Volwassenenfonds aangehaakt. Mahta is de eerste van deze groep die haar zwemdiploma haalt.”


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze