Studentenraad

De studentenraad bestaat uit een groep studenten die alle studenten van het Summa College vertegenwoordigen. Als lid van de raad krijg je de kans om mee te praten, mee te denken en mee te beslissen over het onderwijs bij het Summa College. Dat kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over gedragsregels, catering of over hoe we omgaan met klachten.

De Wet Educatie Beroepsonderwijs schrijft voor dat ieder roc een studentenraad moet hebben, die onder meer overleg voert met het bestuur van de instelling. De raad bestaat uit een oneven aantal leden (maximaal 15) en wordt gekozen door de studenten van de school.

Inzet en verdiensten

Werken voor de studentenraad is interessant en leerzaam. Bovendien krijg je een financiële vergoeding voor de bijeenkomsten met het bestuur en de vergaderingen met de raad. Daarnaast kun je dankzij het werkbudget een cursus of training volgen.

Dit betekent wel dat er een grote inzet van je verwacht wordt. Naast de vergaderingen van de studentenraad en de overleggen met het bestuur ben je ook actief in werkgroepjes binnen de studentenraad.

Werkzaamheden

De studentenraad komt ongeveer één keer per drie weken bij elkaar. Minimaal twee keer per jaar is er overleg met het bestuur over de algemene gang van zaken. Daarnaast kan er extra overleg zijn over meer specifieke onderwerpen. Ook is er regelmatig overleg tussen de studentenraad en de Ondernemingsraad. De studentenraad heeft wettelijke advies- en instemmingsbevoegdheden (pdf) en is daarmee een serieuze raad, die te vergelijken is met de Ondernemingsraad voor het personeel. Jaarlijks maakt de studentenraad een werkplan. Lees het werkplan studentenraad 2017-2018 (pdf).

Hoe word je lid?

Aan het begin van ieder studiejaar zijn er studentenraadverkiezingen. In de scholen hangen dan posters en op Itslearning en de website verschijnen berichten. Je kunt je dan aanmelden als kandidaat. Alle mbo-studenten kunnen daarna op een van de kandidaten stemmen. Met de gekozen leden gaat de studentenraad vervolgens aan de slag. Bekijk het overzicht van de huidige leden (pdf).

Meer weten?

Heb je een vraag, opmerking of suggestie voor onze studentenraad? Stuur dan een e-mail naar de raad. Meer informatie over studentenraden in het algemeen kun je vinden op de website van de landelijke Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs.


Om deze video te kunnen bekijken moet je marketingcookies accepteren. Pas je cookievoorkeuren aan

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.