Kledingvoorschriften Luchtvaartdienstverlening

Voor de opleiding Luchtvaartdienstverlener gelden een aantal voorschriften met betrekking tot bedrijfskleding en uiterlijke houding.

Tijdens je werk draag je bedrijfskleding. De school betaalt deze voor je en organiseert voor aanvang van de opleiding een pasdag. Je wordt hiervoor per e-mail uitgenodigd. Hier zie je wat er benodigd is voor dames (pdf) en voor heren (pdf).

Algemene bepalingen Uniformvoorschriften

 1. Werken in andere kleding dan de bedrijfskleding is niet toegestaan. De aangeschafte uniformen dienen door de studenten op de voorgeschreven wijze te worden gedragen;
 2. De studenten dragen het uniform vanaf het begin tot aan het einde van hun lessen/werkzaamheden.
 3. Buiten dienst- schooltijd wordt géén uniform gedragen, behoudens de tijd dat men onderweg is van huis naar de plaats waar het werk wordt verricht en omgekeerd.
 4. Indien nodig kunnen de regenmantels over de overjassen gedragen worden.
 5. Het is niet toegestaan andere accessoires aan te brengen op het uniform.
 6. Het gebruik van privé mobiel is niet toegestaan tijdens werkzaamheden en in het zicht van passagiers.
 7. Aan de verstrekte uniformen en uniformonderdelen mogen géén veranderingen worden aangebracht naar eigen inzicht. Wanneer er toch veranderingen aan het uniform zijn aangebracht wordt op kosten van de betrokkene het uniform in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht dan wel vervangen.

 

Algemene uniform regels

Vrouwelijke studenten:
 • Schoenen; deze dienen eenvoudig te zijn, zonder versierselen c.q. stiksels, donkerblauw/zwart, leer, pumpmodel, haakhoogte van 3 cm tot en met 5 cm.
 • Panty’s; huidskleur 15-20 denier, glad, transparant. Gezien het constante klimaat in de terminal dienen panty’s het gehele jaar gedragen te worden.

 

Mannelijke studenten:
 • Lage zwart lederen schoenen, voorzien van lederen of dunne rubberen zolen. Het mogen géén suède of lakschoenen zijn. De schoenen dienen eenvoudig te zijn zonder versierselen.
 • Zwarte riem met een eenvoudige gesp.
 • Effen donkerblauwe of zwarte sokken.

 

Uiterlijke houding en stijl

 1. Aandacht dient te worden besteed aan een goede lichamelijke en uiterlijke verzorging.
 2. Het voorkomen van lichaamsgeuren en het zorgen voor een frisse adem is een vereiste. Van lotion, parfum, eau de toilette dient men met mate gebruik te maken.
 3. Het is niet toegestaan om hoeden, petten en hoofddoeken, of andere toepassingen waarmee (een deel) van het gezicht, dan wel het haar bedekt wordt, te dragen.
 4. Men dient op de werkvloer te allen tijde een correcte houding aan te nemen. Het is zeker niet toegestaan, buiten de kantines privélectuur te lezen, te drinken, eten c.q. snoepen of kauwgom te kauwen. Ook is het niet toegestaan je mobiele telefoon bij je te dragen tijdens les/diensttijd, deze moet worden opgeborgen worden in de locker/tas. Daarnaast is correct taalgebruik verplicht.
 5. Voor het oog zichtbare piercings* en tatoeages zijn niet toegestaan, evenals tong piercings, extreme kapsels en/of fel gekleurd haar.
 6. Een bril en zonnebril moeten passen bij het uniform. Het montuur moet eenvoudig zijn, neutraal van kleur ( niet contrasterend) en bescheiden van omvang.

 

Voor vrouwelijke studenten in uniform gelden daarnaast de volgende voorschriften

 • De blouse dient in de rok of pantalon gedragen te worden, met alleen het bovenste knoopje open. De mouwen mogen niet worden opgerold.
 • Het dragen van het sjaaltje is verplicht.
 • Haardracht: het haar mag niet op de schouders of in het gezicht hangen. Een paardenstaart is toegestaan indien deze niet langer valt dan tot de schouders. Kan hieraan niet voldaan worden, dan dient het haar te worden ingevlochten of opgestoken. Elastieken en spelden dienen donkerblauw, zwart of in de kleur van het haar te zijn. Haarbanden zijn toegestaan mits donkerblauw, zwart of in de kleur van het haar. Zij dienen effen te zijn en niet breder dan 2cm.
 • Make up: een bescheiden make-up is verplicht.
 • (Kunst/gel) Nagels dienen verzorgd te zijn en mogen niet langer uitsteken van de vingerrand dan een ½ cm. Nagellak in bescheiden, effen kleuren is toegestaan. Glitters, steentjes of andere versieringen zijn niet toegestaan. Daarnaast dienen gelakte nagels netjes bijgehouden te worden. Vermijd trendy en opvallende kleuren als; zwart, groen, blauw, glitters etc. In principe hoort nagellak in overeenstemming te zijn met de lipstick.
 • Sieraden/ Accessoires:
 • Een horloge ( zilver, rosé of goudkleurig).
 • Een armband, niet breder dan 1 cm.
 • Bescheiden oorbellen, in elke oorlel één knopje of één ringetje, doorsnee maximaal 1 cm evt. met een hangertje van maximaal 1x1 cm.
 • Maximaal een bescheiden ring aan elke hand.

 

Voor mannelijke studenten in uniform gelden daarnaast de volgende voorschriften
 • De blouse dient in de broek te worden gedragen met alle knopen gesloten.
 • De mouwen mogen niet worden opgerold.
 • Het colbert dient zoveel mogelijk gedragen te worden. Bij het dragen van een gilet mag de blazer ook uit.
 • Het dragen van een stropdas is verplicht.
 • Haardracht: de haarlengte mag maximaal tot aan de kraag van het hemd reiken. Kapsel dat de oren bedekt is toegestaan, mits goed verzorgd.
 • Sieraden/ Accessoires: voor mannelijke werknemers geldt dat behalve een trouwring, een eenvoudige ring, een horloge ( goud of zilverkleurig) en eenvoudige armband, gedragen mag worden.