Een heerlijk begin van de zomer

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Heeft u ook zo’n zin in de zomer? Ik kan niet wachten. De examens zijn gedaan, de machines nog een keer goed schoongemaakt. De zomervakantie lonkt.

Ik heb leuke plannen voor de vakantie. Als docent boulangerie ga ik – haast vanzelfsprekend – met mijn family naar Frankrijk. Niet alleen lekker genieten van mijn jonge gezin, zoals dat zo mooi heet, maar ook inspiratie opdoen. Ik kijk er nu al naar uit om nieuwe producten te voelen, ruiken en natuurlijk te proeven. Zo gaat mijn vak samen met ontspanning. Beter kan haast niet. 

Ik moet nog even denken aan het bijna afgelopen studiejaar. Het was flink aanpoten. Maar dat is niet erg. Want al mijn studenten van de top-opleiding Boulanger zijn geslaagd. En daar doen we het tenslotte voor. Van harte jongens en meisje. 

Het was ook het jaar dat ik met deze blog begon. Ik probeer mijn liefde voor het vak in dit mooie blad en elders uit te dragen. En dan is het – ahum – toch wel mooi als iemand mij naar aanleiding van die blogs omschrijft als ‘docent met passie’. Dank je wel.

Passie, niet alleen voor de ingrediënten, producten en het vak, maar ook voor het onderwijs. Na mijn vorige blog heb ik voorzitter Arend Kisteman van de NBOV uitgenodigd voor een kort debat over de toekomst van het bakkersonderwijs onder leiding van de hoofdredacteur van dit blad. Bakkers in Bedrijf zou bovendien een podcast over de toekomst van het bakkersonderwijs maken.

Maar helaas. De heer Kisteman liet ons weten dat hij al in gesprek is met scholen. En dus geen behoefte aan een debat heeft. Of iets van die strekking. Ik vind het wel jammer. Tenslotte gaat dit onderwerp mij als ‘docent met passie voor het vak’ aan het hart.

Een fijne zomervakantie iedereen. Dat we allemaal met de nodige inspiratie en passie terug mogen keren op onze werkplek.

Mark Wils