Een lekker stukje patisserie zal niet ontbreken

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Het is nu echt rond. Als Summa College nemen we het praktijkgedeelte van de nieuwe lesmethode Bakkerstalent voor onze rekening. Het contract voor de praktijkmap is getekend. We sluiten nu als serieuze partijen aan bij initiatiefnemers SVH en Bakery Institute.

Je kunt je voorstellen dat wij hier de afgelopen dagen zo trots als een pauw rondliepen. Het geeft weer eens aan hoe expertise, liefde voor het vak en natuurlijk betrokkenheid gewaardeerd wordt. Zodat studenten in het hele land van onze Eindhovense inzichten, methodes en expertise kunnen profiteren. 

We dragen nu en in de toekomst met een team van zes docenten zorg voor het regelmatig bijwerken van het praktijkgedeelte van Bakkerstalent. Daartoe hebben we niet alleen een gezonde dosis vakkennis, maar ook een netwerk, oog voor innovaties en onze smaakpapillen en neuzen nodig.  

En dan is het toch mooi dat we regelmatig op pad gaan om de laatste trends op te speuren. Zo zijn we uitgenodigd om een van de grootste chocolade- en patisseriebeurzen ter wereld te bezoeken: de Shira Coupe du Monde de la Patisserie in Lyon. Van 20 tot en met 24 januari zakken we met ons hele team af naar Lyon en omgeving, om ons onder te dompelen in nieuwe ontwikkelingen.   

Naast twee interessante dagen op de beurs bezoeken we ook een vooraanstaande chocoladefabriek, waar we onder meer een workshop krijgen. En we gaan natuurlijk langs bij een reeks patissiers en boulangers. En dan gaan we precies hetzelfde te werk als komende week in Amsterdam. 

We kopen ter plekke gebakjes, brood of chocoladeproducten, die we dan met militaire precisie ontleden. Om te kijken hoe het product is gemaakt. En ja, en natuurlijk om te proeven. In onze hoofdstad hebben we ook een druk programma: zo schuiven we aan bij de collega's van ROC Amsterdam voor een lekkere maaltijd in restaurant Elements, brengen we een werkbezoek aan Tony's Chocolony en bezoeken we enkele bakkerijen. 

Zelf heb ik overigens ook een bezoek aan Parijs in de agenda staan. We gaan met een aantal maten de Franse Lichtstad verkennen. Eigenlijk om wat pintjes te drinken. Maar ik ken mezelf: een heerlijk stukje patisserie of ambachtelijk brood zal niet ontbreken. En ook zo houden we de nieuwe lesmethode actueel. 

Mark Wils