Franks belangrijkste grondstof is tijd

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Je leest het overval. In mijn favoriete vakblad, in algemene (dag) bladen en op internet: duurzaamheid is helemaal in. Elke zichzelf respecterende bakker doet dan ook zijn stinkende best om bij het productieproces van brood en banket ingrediënten te kiezen met een zo minimaal mogelijke impact op de planeet.

Zelf was ik van de week op werkbezoek bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Wat een ervaring! De maalstenen van bakker/ondernemer Frank van Eerd worden aangedreven door een schoepenrad dat in de Maas hangt. Hij koopt zijn grondstoffen bij lokale boeren. Eigenlijk is hij teruggegaan naar de wijze waarop vroeger vele generaties bakkers hun dagelijks brood bakten.

Het was een inspirerend bezoek aan de Limburgse stad. Ik zag het verschil tussen slow en fast food. Deze inspirerende bakker gaat overduidelijk voor slow. Hij laat zijn broden overnacht rijzen. Hij voegt ook geen onnodige ingrediënten toe. En zijn personeel werkt gewoon overdag. En dat kan goed, want zijn belangrijkste grondstof is tijd. Ik reed met een smile op mijn gezicht naar huis. Onze voorouders deden het zo gek nog niet.  

Ik wil me in deze column niet afzetten tegen moderne productiemethoden of innovatie in de branche. Ik ben geen rebel, maar gewoon een liefhebber van ambachtelijk brood, van authentieke productieprocessen en oude ingrediënten. Ik geloof er ook in om graan, fruit en andere ingrediënten zoveel mogelijk lokaal te kopen. Zoals Frank doet.

En ik wil voorkomen dat onze tak van sport hetzelfde lot overkomt als andere branches. Want waar zijn de zelfstandige, ambachtelijke kaas- en visboeren gebleven? Ze zijn bijna uit het straatbeeld verdwenen. Laten we de bakkerszaak niet aan dit rijtje toevoegen.

Want er is concurrentie. Dat viel me gisteren nog op, toen ik voor een boodschap in de Lidl was. Wat zijn ze daar goed bezig. In korte tijd is het assortiment uitgebreid. Ze hebben tegenwoordig zelfs een volledig biologisch assortiment. En nog lekker ook, moet ik zeggen.

Dus ambachtelijke bakkers van Nederland: doe zoals Maastrichtse Frank, maak een keuze. Tenslotte bestaat het hele leven uit het maken van keuzes. En ik ben ervan overtuigd: dan komt het vanzelf goed.

Mark Wils