Geen Franse camping voor onze bakkers deze zomer!

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Het gebak is op, d’r liggen nog wat verwaaide confetti-snippers tussen de deegmachines en de slingers zijn vandaag teruggelegd in de doos. Zelf stuiter ik nog wat na. Wat was het een feest! En wat een prestatie! Onze studenten Ginger Brentjens (Patissier) en Willem van de Ven (Boulanger) pakten eind maart allebei goud bij Skills Heroes, dé mbo-vakwedstrijden van Nederland. Je begrijpt dat het docententeam van Summa Brood en Banket uit hun plaat is gegaan! Niet eerder pakte een mbo-school twee keer goud op deze twee onderdelen.

Een dikke shout-out ook naar meester Boulanger Hiljo Hillebrand. Hij heeft samen met Robèrt van Beckhoven twee dagen het bakkersvak gepromoot op de Skills-beursvloer in Den Bosch. Meer dan 25 duizend bezoekers, onder wie veel vmbo-leerlingen, bezochten de bakkersstand. Al haal je daar maar 1 procent van naar onze opleidingen; dat zou al fantastisch zijn voor onze branche…

Ik merk dat ik energie krijg van de gedrevenheid van deze vakmensen. Wat er gebeurde rondom Skills Heroes maakte mijn bakkershart trots. En die gedrevenheid was er niet alleen bij de meesterbakkers. Student Jochem Koop uit Groningen (!) was deelnemer aan Skills Heroes. Omdat de bakkers om logistieke redenen een week eerder hun wedstrijd hadden bij vakschool Rijn IJssel in Wagening, was de top drie tijdens de finale in Den Bosch al bekend. Jochem viel niet in de prijzen, maar was wel twee dagen op de finaledagen actief in de stand van Hiljo om zijn passie voor het vak over te dragen op potentiele studenten. Zijn inzet en betrokkenheid, daar kan je alleen maar respect voor hebben. 

Nu de slingers zijn verdwenen en de zoete smaak van de overwinning een beetje is weggetrokken, richten we ons vizier op een volgend doel: de World Skills. Dit jaar worden de wedstrijden in september gehouden in Lyon, Frankrijk. Meer dan 25 landen uit de hele wereld zien deze vakwedstrijden voor studenten als een unieke kans om Frankrijk een poets te bakken. Want wat is er mooier dan in het mekka van het brood en de patisserie goud te halen. Aan het team van Summa College de taak om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten!

Daar gaan we voor. Met hart en ziel. Ginger en Willem hebben hun zomervakanties geannuleerd om straks in juli zes weken lang, vijf dagen in de week te bakken, te proeven en te bouwen om hun showstuk verder te verfijnen. Topsport-instelling voor een topprestatie. En dan kunnen wij als docenten natuurlijk niet achterblijven. Dus geen Franse camping voor mij en mijn collega’s dit jaar, maar muts op, schort voor en bakken maar…

Aan onze instelling ligt het dus niet. Samen met mijn collega’s wil ik onze studenten een onvergetelijke ervaring geven en natuurlijk winnen. Dat wordt niet eenvoudig, maar als iedereen zijn schouders eronder zet… samen kun je meer! 

Er zijn ook al bedrijven die onze energie hebben opgepikt en zien dat deze twee studenten een ideaal uithangbord zijn om het bakkersvak te promoten. Zij delen onze passie met de sponsoring van de broodnodige grondstoffen en materialen. Het is een kostbare reis die we de komende maanden samen maken. Als jij je net als ik, Ginger, Willem en mijn andere collega’s voor de ultieme winst wil gaan, neem dan contact met me op. Ik hoor graag op welk gebied jij ons kan steunen! We gaan ze namelijk in Frankrijk een broodje laten ruiken…


Mark Wils