Het is wel spannend

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Ik vind het best wel spannend. De afgelopen pakweg twee jaar hebben we met zes vakdocenten brood- en banket van het Summa College aan de nieuwe lesmethode BakkersTalent gewerkt.

Initiatiefnemers SVH en Bakery Institute vertrouwden ons het praktisch deel van het nieuwe lesprogramma toe. Daar zijn wie natuurlijk kei-trots op. Maar het is - nu we het bijna aan het publiek kunnen tonen - ook best wel spannend.

Op onze open dag van 28 januari gaat het gebeuren. Dan presenteren we BakkersTalent aan toekomstige studenten, hun ouders en natuurlijk andere belangstellenden. We zullen dan voor het eerst zien of alle bloed, zweet en tranen de moeite waard is geweest. Mijn collega Tommas van Rossum heeft een mooie presentatie over het onlineprogramma voorbereid. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat het een indrukwekkend geheel wordt.

In de centrale hal van het pand Sterrenlaan 10 in Eindhoven plaatsen we ook drie showtafels met brood-, banket- en chocoladeproducten die volgens de nieuwe methode zijn gemaakt.

Het is best wel een gedenkwaardig moment, realiseer ik me nu. Ons kindje gaat de wereld in!

Als jochie van zestien heb ik zelf het vak geleerd met de oude lesmethode. En – eerlijk is eerlijk – het is ondertussen ondanks de updates in het verleden een toch echt verouderde lesmethode. En dat terwijl inzichten en technieken de afgelopen decennia toch echt zijn veranderd.

Ik heb overigens nog een reden om uit te kijken naar eind deze maand. Want naast BakkersTalent presenteren we ook ons nieuwe, frisse tenue. We gaan bij Summa lekker mee met de tijd. En wat dat betreft zit er nog iets anders in de pijplijn. Daarover de volgende keer wellicht meer.  

Mark Wils