Ik blijf mezelf uitdagen

Er is veel aanstormend talent in de bakkerijbranche. Student Kayleigh Nas (24) uit het Gelderse Ulft blogt in Bakery Next over haar ervaringen tijdens haar opleiding Leidinggevende Bakkerij op het Summa College in Eindhoven. Ze woont ondertussen in een studentenhuis in Mierlo en werkt bij Bakkerij Der Kinderen in Helmond. 

Ik blijf mezelf uitdagen

Ik droom nog net niet van twee friandises, een candybar en een desserttaart met chocoladedecoratie. Het zijn de vier producten die ik in februari moet inleveren voor de regionale voorronde van de MBO-Jeugdvakwedstrijden Bakkerij 2024. Ik heb me opnieuw ingeschreven in de klasse patissier. De smaakpuzzel moet nog gelegd worden. Framboos, citroen, karamel met koffie….in mijn hoofd ben ik nog met de smaken aan het schakelen; mijn eindproducten moeten natuurlijk wel opvallen.

Vorig jaar heb ik de regionale voorronde gewonnen, maar moest ik op het laatste moment vanwege privéomstandigheden het NK laten schieten. Ik ben enorm gedreven en zin op revanche. Dus nu vooral uitdenken en uitproberen: wat doen mijn smaakcombinaties? Een vakjury beoordeelt mijn producten, daar kijk ik enorm naar uit! Het NK is overigens niet helemaal nieuw voor me. In 2017 ben ik landelijk tweede geworden in de categorie broodbakker…

Op het werk sta ik ook voor de nodige uitdagingen. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden. Vannacht is mijn leidinggevende er niet en ben ik verantwoordelijk voor het brood. De juiste ingrediënten afwegen, de juiste hoeveelheden deeg en voorkomen dat ik het deeg niet kapot draai…. Ik werk altijd heel nauwkeurig, dus dat moet goed komen.

Dit is ook wat ik wil, meer verantwoordelijkheid. Niet hoeven te vragen: ‘wat kan ik nu doen’, maar zelf stappen maken. Ik vlieg het dan ook op mijn manier aan: ik pak op tijd mijn rust, ga op tijd naar bed.

Het is namelijk wel aanpoten om je brood op tijd in de ovens te hebben, op tijd afgekoeld te hebben zodat het om half acht de bus in kan…. Het gaat me tot nu toe allemaal goed af, dus mijn leidinggevende kan binnenkort met vertrouwen op zijn welverdiende vakantie. Ik zorg er dan wel voor dat die twee weken goed verlopen in de bakkerij!

Op de opleiding maak ik ook grote stappen. We zijn bezig met de financiële kant van een bakkerij. Leningen en rentes zijn voor mij geen abracadabra meer. Ik leer ook hoe loonkosten in elkaar zitten. Mooi om te leren waar een werkgever allemaal mee te maken krijgt. Daar komt stiekem heel wat bij kijken. Maar de begeleiding is top, dus op dat vlak even geen uitdagingen….

Kayleigh Nas