Ik heb wel wat met mensen

Student Kayleigh Nas (22) uit het Gelderse Ulft blogt regelmatig in Bakery Next over haar ervaringen tijdens de specialisatie Patisserie op het Summa College in Eindhoven. Ze werkt momenteel bij Banketbakkerij Jolink in Brummen.

Gek hoe dat gaat. Ik werk amper twee maanden bij Bakkerij Jolink in Brummen. En het is net alsof ik er al jaren rondloop. Zo vertrouwd voelt het.

Eerlijk is eerlijk. In het begin was het wennen. Na mijn basisopleiding heb ik de specialisatie boulanger gedaan. En nu doe ik patisserie. Ook bij Summa Brood & Banket in Eindhoven. En deze specialisatie is toch echt anders dan ambachtelijk brood. Ik ben nu niet met desembrood, maar bijvoorbeeld met heerlijk chocolade en gebak bezig.

Ondertussen heb ik mijn draai gevonden. Ik heb het wel getroffen met het team van twaalf (!) bakkers. Wat een professionals! En de sfeer is goed. Leuk om te weten is dat de producten die we in Brummen maken, ook in filialen in Zutphen en Doetinchem worden verkocht. Dus mijn werk is in de hele streek te koop. Grappig.

We zijn momenteel bezig met seizoenproducten. Ik heb enkele dagen ‘Oh zo snel-taartje' gemaakt. Dat zijn taartjes in de vorm van het paard van Sinterklaas. Dit werk speelt dan ook in op het volksfeest. Het is een product met bavarois en marsepein. We doen er pakweg twintig per dag. Dat is best een aardige productie. Het is interessant om te doen. En ik heb weer van alles geleerd, zoals het vakkundig uitrollen van marsepein. En hoe makkelijk we de manen van het paard kunnen maken: door het marsepein voorzichtig doch daadkrachtig door een zeef te duwen … Grappig, he? Dat werkt kei-goed, zoals mijn Brabantse studiegenoten zeggen.

Ondertussen ben ik ook al begonnen met het programma voor het eindexamen. Ik kan gebakjes en bonbons al afvinken. Bij mijn vorige specialisatie heeft oma me goed gesteund. Onder meer bij het showstuk. Nou, we hebben nog niet samengezeten. Maar dat gebeurt ongetwijfeld. Mede door haar liefdevolle hulp ben ik zo mooi afgestudeerd.

Maar goed. Zoals jullie misschien hebben onthouden, ben ik best wel ambitieus. Als ik straks dit diploma op zak heb, ben ik nog niet uitgestudeerd. Ik hoop dan – weer bij mijn vrienden van het Summa College – de opleiding Leidinggevende Bakkerij (niveau 4) te gaan doen. Ik heb wel iets met mensen. Ik vind het fijn dat ik op school wordt uitgedaagd mijn talenten te ontdekken. En natuurlijk verder te ontwikkelen. En ja, het lijkt me leuk om niet alleen mensen te kunnen begeleiden, maar ook kennis over te dragen. En wat dat betreft, ben ik dan ook op weg naar mijn uiteindelijk doel: docent bij een bakkersopleiding.

Maar goed, ik moet afronden. De wekker gaat morgenvroeg weer om half vijf. Tenslotte moet ik om zes uur bij Jolink in Brummen aan de slag. Volgende keer vertelt ik meer over wat ik meemaak tijdens mijn opleiding tot patissier. Dus, zoals wij in de Achterhoek zeggen, ajuus, tot de volgende keer!

Kayleigh Nas