Meesters brengen ‘lekkere buzz’

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze blog voor vakblad voor ondernemende bakkers Bakkers in bedrijf vertelt hij over zijn ervaringen.

Ken je dat gevoel, dat je niet kunt wachten totdat iets gebeurt? Dat heb ik met de Meestertitel-examens die over enkele dagen bij ons – Summa Brood & Banket - worden gehouden.

In de bakkerijen waar we normaal getalenteerde studenten opleiden tot bekwaam vakman en -vrouw, strijdt van 2 tot en met 4 mei de top van ambachtelijke bakkers om het hoogst haalbare in het vak: de titel Meester Patissier en Meester Boulanger.

Dat gebeurt onder auspiciën van de Vereniging de Meesters, wiens eregalerij welgeteld zeven Meesters telt. Kortom, een exclusief clubje. Het doel van de vereniging: het ambachtelijk vakmanschap promoten.

Ik kijk er echt naar uit. Nog nooit heb ik de titelstrijd, die één keer in de drie jaar plaatsvindt, van zo dichtbij mogen meemaken. Bovendien is deze titel alleen maar weggelegd voor de meest getalenteerde vakgenoten.

In de eregalerij prijken bekende namen als patissiers Róbert van Beckhoven, Rudolph van Veen en boulanger Peter Bienefelt. De titel Meesters Boulanger en Meester Patissier is de hoogst haalbare waardering binnen de ambachtelijke bakkerijbranche.

Ik verwacht volgende week dat ook de fine fleur van bakkend Nederland afreist naar ons Summa Brood & Banket. We mogen in het totaal vier toppers verwachten, die na een strenge selectieprocedure zijn overgebleven; van elke ambachtelijke expertise twee kandidaten.

Het wordt een flink spektakel, drie dagen lang. Ik verwacht, ondanks het feit dat onze studenten van een welverdiende meivakantie genieten, een lekkere buzz in onze lokalen en de rest van ons onderwijsgebouw.  

Ik heb ook groot respect voor de collega’s die de strijd aandurven. Het vergt tenslotte lange tijd van voorbereiding. Want maar enkele ambachtelijke bakkers kunnen tot dit illustere genootschap van patissiers en boulangers toetreden.

Maar ja, de meestertitel brengt natuurlijk ook iets. En of je nou een eigen zaak runt, of in loondienst werkt, het geeft je aanzien in het vak. En dat willen we toch eigenlijk allemaal. Niet?

Martien Verheijen