Processen fijnslijpen en toewerken naar de finale!

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

 

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en verrassingen, zelfs voor doorgewinterde docenten zoals wij. In onze bakkerij zijn we aan het begin van dit jaar overgestapt van gas naar elektriciteit. Hoewel dit misschien op het eerste gezicht een kleine verandering lijkt, is het allemaal nét even anders en biedt het nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. De studenten hebben zich snel aangepast aan de nieuwe elektrische omgeving, maar voor ons docenten is het nog steeds een avontuurlijk terrein waar we af en toe moeten pionieren. 

Met de aanschaf van nieuwe state-of-the-art apparatuur staan we nu dagelijks in de meest geavanceerde onderwijsbakkerij van Nederland, compleet met elektrische ovens. Maar, de overgang is niet zonder hobbels. Voor klein brood zijn de ovens nog flauw; het moet nog te lang bakken en daardoor worden de producten droger. Simpel de temperatuur verhogen is niet de oplossing. We hebben binnenkort de leverancier over de vloer om samen proef te bakken. Wat is de juiste match tussen de oven en de ovenist? Dat is het proces fijn slijpen, heel leerzaam.

Natuurlijk zijn er ook kleinere kinderziektes. Een verkeerd geschakeld stroompunt, een nog niet opgehangen inschietapparaat en een onverwachte ontmoeting tussen een zware klutser en een onschuldige inductieplaat. Maar zelfs deze momenten dienen als leermomenten, waarbij we onze processen steeds verder fijn slijpen. We vragen onze studenten om de inductieplaat niet meer onder, maar op de werkbank te zetten. Zien we meteen of de studenten het goed hebben schoongemaakt….

Ondertussen richten we ons op de voorbereidingen voor de finale van Skills Heroes op 21 en 22 maart in Wageningen. Twee van onze studenten, Ginger Brentjens (patisserie) en Willem van de Ven (boulangerie), hebben zich gekwalificeerd. Ik begeleid Willem. Een op en top gedreven vakman met een schat aan ervaring. Logisch, hij krijgt het vak van huis uit mee. Zijn passie en leergierigheid zijn inspirerend en samen werken we toe naar de ultieme prestatie.

De voorbereiding is intensief, vergelijkbaar met topsport. We ontwikkelen recepturen, piekeren over het showstuk en stellen strakke planningen op. Elke beweging,  elk detail telt. We rekenen zelfs de minuten uit om de efficiëntie te maximaliseren. Als hij drie keer met spullen naar de wasbak loopt, schrijf ik dat op voor de nabespreking. Dat moet anders….dan vertel ik hem dat hij de eerste keer meer moet meenemen. Dat scheelt één keer lopen; hebben we weer een minuut gewonnen. Ja, de wedstrijd is een uitdaging waar we beiden 100 procent voor gaan.

Terwijl we ons op school opmaken voor de eindsprint van het schooljaar, met de examens in juni en vakanties in het vooruitzicht, voelen zowel de studenten als de docenten de druk toenemen. Het geeft een speciaal sfeertje, een gevoel van gezamenlijke inspanning. En dan straks met elkaar de ontlading als onze studenten trots met een papiertje in de hand de bakkerswereld in gaan…

Mooi werk heb ik! 

 

Mark Wils