Spanning loopt wel op

Student Kayleigh Nas (22) uit het Gelderse Ulft blogt regelmatig in Bakery Next over haar ervaringen tijdens de specialisatie boulanger. Ze werkt momenteel bij Bakkerij Schreuder in Eibergen.

Okay, toegegeven. Ik word wel een beetje zenuwachtig. Op 10 juni moet mijn eindstuk klaar zijn. Daags erop (13 en 14 juni) word ik beoordeeld en op de laatste dag is ook de Parade van de Boulangers en Patissiers.

Het einde van mijn jaar specialisatie ambachtelijk bakken in het Brabantse land – ja, het voelt onderhand als mijn tweede huis - nadert met rasse schreden. Ik heb de afgelopen weken naar drie dingen gekeken: de showtafel, het definitief ontwerp van het showstuk en natuurlijk de portfolio.

Ik ben mijn broertje Shawn (20) erg dankbaar. Hij heeft mij geholpen met het maken van enkele verhogingen van de showtafel. Met mijn lieve oma heb ik kleedjes gemaakt waar alles op komt te staan. En tenslotte heb ik ook nog mooie naamkaartjes met de omschrijving van de producten gemaakt.

Het eindstuk heeft nu echt de definitieve vorm. Daar ben ik blij mee. Want ik heb tenslotte nog een paar weken. Ik had wel wat verbeterpuntjes. Zoals balkjes die spontaan verzakten en enkele  esthetische punten en zo. Ik ga er nog niet te veel van vertellen maar in de definitieve versie van mijn Dru van deeg komen onder meer de kleuren blauw en groen (Graafschap!), wit en rood voor.

Ondertussen heb ik ook met portfolio ingeleverd; het is een aardig overzicht geworden van alles dat ik het hele jaar heb gedaan. Het was best veel werk. Het desem-, dieet-, klassiek brood heb ik niet alleen uitgebreid omschreven, inclusief receptuur. Ik heb ook naar bereidingswijze, de kostprijs gekeken. En dat laatste is zeker belangrijk in een tijd dat energieprijzen fors stijgen.

Mijn portfolio was een fikse klus. Gelukkig mocht ik de onderdelen stuk bij stuk opleveren. Met de feedback van meneer Wils, mijn docent, kon ik echt iets.

Nou dat was het, ik heb nog een flinke klus om op te leveren.

Tot de volgende, laatste, keer. Spannend.

Kayleigh Nas