Studeren, werken en vlaggen op Zandvoort!

Er is veel aanstormend talent in de bakkerijbranche. Student Kayleigh Nas (23) uit het Gelderse Ulft blogt in Bakery Next over haar ervaringen tijdens haar opleiding Leidinggevende bakkerij in Eindhoven. Ze werkt bij Bakkerij Der Kinderen in Helmond.

 

Studeren, werken en vlaggen op Zandvoort! 

De start van het nieuwe schooljaar was heftig. Ik moest opnieuw mijn balans zien te vinden. Naast mijn 32-urige werkweek ga ik met plezier één dag in de week naar school. Ik word graag uitgedaagd, maar op de opleiding Leidinggevende Bakkerij worden nieuwe vaardigheden van me verwacht. Dat was even schakelen. Ik moet vooral leren hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. 

Vorig jaar volgde ik op school vooral praktijklessen. Ik zat de meeste tijd in de bakkerij. Nu heb ik ook theoretische vakken. Zo leer ik de prijs van een brood te berekenen aan de hand van onder meer inkoop en loonkosten. Best lastig, maar wel heel leerzaam. En tijdens het vak Management ontdek ik wat voor leidinggevende ik ben. Heel interessant en voor mij super herkenbaar: ik ga als leidinggevende namelijk graag in overleg. Dat zie ik ook terug tijdens mijn werk in de bakkerij. 

Daar begeleid ik twee stagiaires. Ik weet van mijn eerste stage hoe belangrijk het is dat je het naar je zin hebt. Ik wil dus dat zij een leuke ervaring hebben, zodat ze enthousiast blijven voor het bakkersvak. Het zal je niet verbazen dat ik hen in goed overleg taken geef, waar zij energie van krijgen… 

En nu ik op school en in de bakkerij het juiste ritme te pakken heb, houd ik tijd en energie over voor mijn andere passie: autosport. Ik wil heel graag marshall worden op het circuit van Zandvoort; dat is een vrijwilligersfunctie. Ik heb me aangemeld voor de cursus. Een marshall zorgt heel simpel gezegd voor de veiligheid en een goede doorstroming op het circuit. Ze komen onder meer in actie als een auto crasht. 

Heel simpel is het overigens niet; je wordt niet zomaar marshall. Daar moet je de baanregels voor kennen. De meeste mensen komen niet verder dan de gele, rode en zwart/wit geblokte vlaggen. Maar je hebt er veel meer… En denk niet dat je als marshall direct wordt ingezet tijdens een Formule 1-race. Daarvoor moet je wel eerst de nodige raceweekenden meedraaien. En ook dat doe je – net als in de bakkerij - in teamverband! Misschien dus dat ik daar ook mijn leidinggevende talenten kan inzetten! 

En ja, op zaterdag ga ik rechtstreeks vanuit mijn werk door naar het circuit…dan sla ik een nachtje over….je bent gepassioneerd of je bent het niet! En als je iets wil bereiken, moet je ervoor gaan, haha, die vastberadenheid past mij ook wel.

Kayleigh Nas