Trots op mijn patissiers

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze blog voor vakblad voor ondernemende bakkers Bakkers in bedrijf vertelt hij over zijn ervaringen.

Ik weet niet of u via de social media of de vakpers er iets van mee heeft gekregen. Maar ik heb eerder deze maand in elk geval weer genoten van onze Parade de Patissier en Boulangiers.

Maar liefst 23 studenten van beide specialisaties lieten in twee dagen zien wat ze dit studiejaar geleerd hebben. Ik heb genoten van hele mooie showtafels met welluidende thema's als L’Amour, Heelal, Halloween en Terra Nova. Het zag er geweldig uit!

Mag ik een beetje trots zijn op 'mijn’ studenten? Als je ziet op welk hoog niveau de patissiers en boulangers presenteren … Knap hoor. En dan te bedenken dat ze amper een jaar geleden een basisopleiding op niveau 3 hebben afgerond. Wat hebben ze veel expertise in amper acht maanden opgedaan. Kei-goed!

Het lesprogramma mag dan een beetje verouderd zijn, met onze Summa-aanpak bereiken we nog steeds mooie resultaten. Wat dat betreft ben ik wel blij dat wij met twee andere mbo’s meewerken aan de nieuwe lesmethode van Bakery Institute en SVB. Dan kan het in de toekomst alleen maar nóg beter gaan.

En het mooie is dat we als Summa Brood & Banket tegen de trend in meer inschrijvingen mogen noteren dan collega's elders in het land. Ook de top-opleidingen Patisserie en Boulanger groeien. En dat doet mijn collega's en mij wel wat. 

De zomervakantie ligt in het verschiet. Vorig jaar zijn mijn vrouw en ik lokale producten in Drenthe gaan proeven. Dit jaar is Groningen aan de beurt. Waarom zouden we naar het buitenland gaan als er in Nederland nog voldoende te genieten is?

Mijn focus zal echter alweer snel op onze opleiding komen te liggen. Want het kwalificatiedossier verandert. En we moeten ons voorbereiden op de aangepaste eisen van de Inspectie voor het Onderwijs voor het komend studiejaar.

Genoeg geblogd. Ik ga nog even onze bakkerijen controleren en dan … vakantie. Geniet ervan.

Martien Verheijen