Trots op onze kanjers

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

U kent mij als een betrokken bakker, liefhebber van ambachtelijk brood- en banket en bevlogen docent bij Summa Brood & Banket. Vanuit mijn betrokkenheid bij ons mooie vak ben op deze plaats het ene moment best wel kritisch, het andere moment haast euforisch.

Ik verkeer nu in de laatste geestestoestand. Onze studenten hebben vorige week tijdens de regionale jeugdvakwedstrijden in het – volgens mijn co-writer – ‘iconische’ Zuid-Limburgse Heerlen maar liefst 14 van de 24 prijzen in de wacht gesleept. En bij de Skills Heroes deden onze studenten het ook al goed. Daar word je als docent toch enthousiast van. Niet?

In alle categorieën van de regionale jeugdvakwedstrijden ‘sloegen’ onze studenten in het Limburgse land toe; van boulanger, patissier tot zelfstandig broodbakker. Zoals elke vader met meerdere kinderen, zijn alle studenten me even lief. Maar eentje noem ik graag: Kayleigh Nas. Onze Gelderse studente haalde Goud bij de patissiers. En dat is vermeldingswaardig, omdat Kayleigh ondanks haar jonge leeftijd een ambassadeur van ons vak is.

Voor de Skills Heroes waren we te gast bij Vakschool Wageningen. Ik mocht student Damon van den Berg begeleiden in dit intensieve traject. En wat ben ik trots, trots op wat hij gepresteerd heeft tijdens deze wedstrijd. Hij is werkelijk boven zichzelf uitgestegen. Damon haalde een podiumplek, zoveel is zeker. Maar welke? Dat weten we 24 maart.

In het bakkersvak zijn veel wedstrijden; van de lekkerste aardbeienslof via het mooiste worstenbroodje tot het lekkerste speculaasje. Om er maar een paar te noemen. Die wedstrijden zijn er niet voor niets. Zo leren de studenten én afgestudeerde vakmensen te focussen op kwaliteit. En ze leren de deelnemers innoveren.

Ik herinner me de vakwedstrijden van jaren geleden nog. Als jong studentje aan het toenmalig ROC Eindhoven heb ik ze ook gedaan. Een ding is me bijgebleven. Het gevoel dat ik die keer had toen ik uit de bus kwam als beste broodbakker. Dat gevoel gun ik iedereen. U toch ook?

Mark Wils