Trots op showstuk van De Dru

Student Kayleigh Nas (22) uit het Gelderse Ulft blogt regelmatig in Bakery Next over haar ervaringen tijdens de specialisatie boulanger. Ze werkt momenteel bij Bakkerij Schreuder in Eibergen.

Ik beschreef het hier al eerder: ik was aan het einde van mijn middelbare schooltijd, na het bezoeken van een bakkersopleiding, meteen verkocht. Ik koos voor de basisopleiding brood en banket aan het Graafschap College in Doetinchem. Bij het Summa College in Eindhoven volg ik momenteel de specialisatie Boulanger.

Onder leiding van docenten als Mark Wils leer ik de fijne kneepjes van het vak. Aan het einde van het studiejaar moet ik met een zogeheten showstuk laten zien wat ik geleerd heb. Het is elk jaar een groot feest in de aula van ons schoolgebouw tijdens de zogeheten Parade van Boulangers en Patissiers.

Ik kijk er naar uit mijn showstuk te mogen tonen aan familie, vrienden en natuurlijk mede-studenten. En ik hoop dat iedereen dan ook een beetje trots op me is. Maar in alle eerlijkheid: ik vind het wel een beetje eng. Het is nogal iets; met zo’n eindstuk stel ik me kwetsbaar op ... Zeker omdat ik volgend studiejaar ook de specialisatie patisserie in Eindhoven wil doen. Mmm. Komt goed. Niet te veel aan denken.

Het mooie van een showstuk is dat de student kan laten zien dat hij of zij niet alleen de vereiste technieken beheerst, maar ook (enige mate van) creativiteit bezit. Veel mensen vergeten wel eens dat een bakker niet alleen hun dagelijks brood verzorgt, maar ook een scheppend, creatief beroep uitoefent.

De komende blogs vertel ik jullie beetje bij beetje welke ervaringen ik opdoe tijdens het maken van mijn showstuk. Mag ik alvast een tipje van de sluier oplichten? Ik ga aan de slag met De Dru.

Om precies te zijn: de markante watertoren van De Dru. De Dru?, zult u als niet-Achterhoeker uitroepen. Ja, De Dru! De Dru (anno 1754) was vroeger een grote ijzergieterij. Een van de grootsten in het land. Tegenwoordig zijn de delen die de sloopkogel hebben overleefd, in gebruik als cultureel centrum. En de toren staat ook nog.

De keuze voor De Dru is niet toevallig. Ik ben opgegroeid in de schaduw van de voormalige watertoren. Het is een bouwwerk van pakweg 25 meter met het voormalig reservoir – een vierkante doos – in top.

Het bouwwerk is voorzien van belangrijke jaartallen uit de Ulftse geschiedenis. Het is voor ons Ulftenaren een bouwwerk van belang. En daarom ben ik kei-trots om het als showstuk te mogen nabouwen.

Tot de volgende keer!


Kayleigh Nas