Tijdens stage was ik meteen verkocht

Student Kayleigh Nas (22) uit het Gelderse Ulft blogt regelmatig in Bakery Next over haar ervaringen tijdens de specialisatie boulanger. Ze werkt momenteel bij Bakkerij Schreuder in Eibergen.

Poe. Het was me weer een hele rit. Het is zondagavond, ik ben na bijna twee uur in de auto aangekomen bij mijn – want zo voelt het ondertussen – hotel in Hilvarenbeek. En ik heb er weer zin in. In zo’n anderhalve dag praktijkgericht onderwijs bij het Summa College in Eindhoven.

Ik woon te ver weg om dagelijks heen en weer te reizen. Dus ‘logeer’ ik in Hilvarenbeek. Gelukkig hebben ze een mooie prijs voor me kunnen maken. Mijn salaris dekt de kosten, dus dat zit goed. En – het belangrijkste van alles - ik kan doen wat ik met hart en ziel wil: kennis opslurpen.

Vmbo
Heerlijk. Het doet me denken aan mijn tijd op het vmbo. Ik had wer-ke-lijk geen idee wat ik wilde gaan doen. Totdat … ik de kans kreeg stage te lopen bij een bakkerij in de buurt. En ja, ik was meteen verkocht. Wat een heerlijk beroep.

Natuurlijk is het mooi dat je dagelijks brood voor iemand mag bakken. Maar wat me vooral trekt, is het creatieve aspect van het vak. Geen enkel broodje is hetzelfde. En dat vind ik zo gaaf. En het is ook een hele mooie uitdaging om elke keer weer iets bijzonders te maken.

Mijn keuze was dus snel gemaakt. Op het Graafschap College in Doetinchem volgde ik de basisopleiding brood en banket. Ik ging werken, maar de honger naar informatie bleef. Sterker nog: mijn streven is om over een paar jaar zelf voor de klas te staan en toekomstige generaties bakkers op te leiden.

Boulanger
Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik uit bij de specialisatie boulanger van het Summa College in Eindhoven. Hier worden we opgeleid om ambachtelijke brood in al zijn verschijningsvormen te maken. Het is een bbl-opleiding, dus drie dagen per week werk ik met veel plezier bij Bakkerij Schreuders in Eibergen.

Ik heb de smaak helemaal te pakken. Want volgend studiejaar ga ik voor een andere specialisatie: patisserie, ook in Eindhoven. Als toekomstig docent moet ik natuurlijk kennis over uiteenlopende zaken in huis hebben.

Voor de nieuwe studie wil ik graag in Brabant gaan stagelopen. Bij ons in de Achterhoek zijn niet zoveel patissiers. Mmmm. Dat wordt verhuizen. Ik heb er zin in!

In de volgende edities vertel ik jullie graag meer over mijn ervaringen.

Kayleigh Nas