Vers brood ruikt heerlijk, maar van verbrand rubber ga ik glimlachen

Er is veel aanstormend talent in de bakkerijbranche. Student Kayleigh Nas (24) uit het Gelderse Ulft blogt in Bakery Next over haar ervaringen tijdens haar opleiding Leidinggevende Bakkerij op het Summa College in Eindhoven. Ze woont ondertussen in een studentenhuis in Mierlo en werkt bij Bakkerij Der Kinderen in Helmond. 

 

Vers brood ruikt heerlijk, maar van verbrand rubber ga ik glimlachen… 

Aan het begin van de week ben ik in mijn rammelende auto nog een speciaal matje gaan halen dat ik nodig had voor mijn eindproducten voor de voorronde van de MBO-Jeugdvakwedstrijden Bakkerij 2024. Een tijdsinvestering van vijf uur. Helaas heeft die investering zich niet uitbetaald in een finaleplaats. Je wilt natuurlijk altijd winnen, maar het niveau lag dit jaar zó hoog…

De uiteindelijke winnares in mijn categorie Patisserie heeft werkelijk buitengewoon  werk afgeleverd! Daar heb ik verlekkerd naar gekeken. Als broodbakker in hart en nieren realiseer ik me dat er nog veel te leren valt, vooral op het gebied van verfijnd werk. Als je haar details ziet…. Je begrijpt, ik ben alweer volop aan het oefenen. 

Voor mijn grootste fan had ik sowieso goed werk afgeleverd. Mijn oma, die dit jaar 70 wordt, komt bij wedstrijden altijd kijken. De foto's van mijn creaties heeft ze in de whatsapp van haar haakgroepje gezet. Het ene compliment na het andere vloog de app binnen. Enkele overgebleven gebakjes van de wedstrijd zijn in een rechte lijn met haar mee teruggegaan naar Ulft, waar zij woont. 

In het weekend heb ik wat af kunnen schakelen. Samen met zo’n veertig meiden zijn we eerst gezellig gaan sim-racen om daarna gezamenlijk Max Verstappen in Bahrein te zien winnen. Met Pasen volg ik op Zandvoort een tweedaagse cursus; daarna mag ik me marshall noemen. Dan zal ik daar vaak te vinden zijn. Vers brood ruikt heerlijk, maar voorn de geur van olie en verbrand rubber mag je me ook wakker maken, haha.

Op school komt de finish ook in zicht. Ik moet nog één keuzevak volgen. Heel toepasselijk: ‘persoonlijk profileren, je voorbereiden op beroepswedstrijden’. Die tips komen voor mij helaas voor nu te laat. Maar als ik dit vak kan afvinken moet ik alleen mijn stage-opdracht inclusief verslag nog afronden. Scoor ik daar voldoende, dan mag ik leiding geven in een bakkerij. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt…


Kayleigh Nas