Volop stagekansen voor bakkers

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze blog voor vakblad voor ondernemende bakkers Bakkers in bedrijf vertelt hij over zijn ervaringen.

Toegegeven, het is een pittige klus, het regelen van stages voor onze studenten. Gelukkig hebben we na twintig jaar de nodige ervaring. En een landelijk netwerk om uit te putten.

Een deel van onze 220 studenten doet vanzelfsprekend ervaring op in Zuidoost-Brabant, maar ook in ‘verre oorden’ als Noordwijk aan Zee en Vaals. Dit komt doordat onze studenten van de zogeheten kopopleidingen niet allemaal in onze regio terecht kunnen.

Dat is geen probleem. Andere brood- en banketopleidingen in den lande kunnen het goed hebben als onze studenten opduiken in ‘hun’ werkgebied.

Daar komt natuurlijk bij dat onze studenten niet alleen bij ambachtelijke bakkers en patissiers aan de slag gaan. Ze doen ook ervaring op in chocolaterieën, ijssalons, en horeca. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voort zal zetten. 

Vroeger moesten onze studenten zelf erkende leerbedrijven bellen voor een stageplek. Maar die vakmensen zitten helemaal niet te wachten op een reeks telefoontjes van al dan niet leergierige studenten. Dus doen wij het. We laten de stagiaire van onze bol-opleidingen een voorkeurformulier invullen.

En dan matchen wij de student met een passende werkplek. Wij hebben ondertussen een goed idee welk profiel bij een bepaalde zaak past. En vaak lukt het om rekening te houden met de wensen van de student. Sterker nog, waar je over andere sectoren leest dat er amper stageplekken zijn, lukt het ons met de nodige inzet studenten aan een mooie plek te helpen.

En dat vind ik ook zo leuk aan ons vak: het positieve overheerst. 

Martien Verheijen