We kneden onze studenten in de bakkerij van de toekomst

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Fris, glas, rvs, duurzaam en alles elektrisch! Sinds begin januari sta ik elke ochtend samen met mijn studenten in de bakkerij van de toekomst. Met bloed, zweet en tranen hebben we hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. En met succes! In onze state-of-the-art bakkerij kneden we de bakkers van morgen.

Het is essentieel dat we als opleiders het zaadje planten voor de bakkerijen van de toekomst. Tijdens loopbaanuren en vaktheorie betrekken we onze studenten actief bij de uitdagingen van morgen. Van het gas af, wat kost dat? Hoe zit het met het stroomnetwerk? Is er nog plek? En hoe speel je in op trends en nieuwe ontwikkelingen? De industrie heeft complete afdelingen die dagelijks nadenken over nieuwe producten; hoe ga jij als toekomstig bakker daar mee om? Wacht je af of neem je een actieve houding aan? Daar praten we niet alleen over; we brengen deze thema's ook in de praktijk.

Niemand valt van zijn stoel als ik zeg dat de meeste studenten niet staan te springen om nachten in een bakkerij door te brengen. Die werkhouding kunnen we als branche veroordelen, maar daar vullen we de openvallende plekken niet mee op. Ik denk andersom: hoe kunnen we studenten enthousiast maken voor het vak en ze behouden voor onze branche? De sleutel ligt bij slim investeren, in hardware en receptuur. Neem bijvoorbeeld onze nieuwe deegfermentatiekast, die kan vriezen en rijzen. Zo kan ik overdag het deeg verwerken, ‘s nachts rusten om de volgende dag met perfect gerezen deeg aan de slag te gaan. Een prachtige ontwikkeling...

De trend is ook dat  klanten steeds vaker een zo eerlijk mogelijk uniek product willen. Vroeger leerde ik op school om een cake te maken met cakemix. Handig en voor die tijd heel nuttig. Maar in de huidige tijd kom je daar niet meer mee weg. Als drie bakkers uit dezelfde straat dezelfde cakemix gebruiken, krijg je drie keer dezelfde cake. Succes met je verkoop.  Wij leren onze studenten om cake te maken door gebruik te maken van de basisgrondstoffen. Dat vraagt andere kennis en andere technieken. Betekent wel dat ze in staat zijn om bijvoorbeeld ook met Nederlands graan te werken en zo een lokaal, uniek product kunnen ontwikkelen.

Ik bezoek regelmatig stagebedrijven die echt willen veranderen en vragen hoe ik het zou aanpakken. Als ik dan 34 soorten busbrood zie, vraag ik me af: is dat nog nodig? Maak het verschil op andere producten en presenteer ze op een eerlijke manier maar wel met je eigen touch. Dit gecombineerd met wit, tarvo en volkoren, met hier en daar andere granen, dan houdt het wel op.

En maak gebruik van de bakkers die fris uit het onderwijs komen. Onze studenten kunnen met hun vaardigheden om recepturen smaakvol te beïnvloeden en hun actuele productkennis kritisch kijken naar het assortiment van jouw bakkerij. Ik zeg niet dat iets wat goed is, moet worden aangepast. Maar blijf als bakker met een open blik naar je producten kijken. Maak daarbij gebruik van de expertise van de door ons opgeleide bakkers. Als je zelf een actieve houding aanneemt en niet afwacht, dan blijft je bakkerij toekomstbestendig. Dat wens ik iedereen uit dit prachtige vak toe.

Ik spreek graag verder met je over dit onderwerp. En dan laat ik je direct onze nieuwe bakkerij zien. Ik ben daar namelijk ontzettend trots op! Een afspraak maken kan door mij een mail te sturen: jmew.mark.wils@summacollege.nl.nl.

Mark Wils