We steken graag handen uit mouwen

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Komt de stoom ook bij u uit de oren? De decembermaand is niet alleen in de branche, maar ook bij onze vakopleidingen Brood en Banket zonder twijfel de drukste maand van het jaar. 

In alle eerlijkheid, de druk begon medio november al in rap tempo op te lopen. We kregen van school het verzoek om maar liefst 2000 chocoladeletters voor Sinterklaas te maken. Het was een flinke klus, maar eerlijk is eerlijk: het is toch een geweldig gezicht om collega's te zien knabbelen aan én/of te genieten van onze letters. 

En zeker zo gaaf: er kwamen cameraploegen van Goede Morgen Nederland (WNL) en Omroep Brabant langs om de productie van dit 'strooigoed’ nauwkeurig in beeld te brengen. Wat een leuke ervaring om collega Tommas en mezelf op televisie te zien. 

November was met recht een opmaat voor december. De bestellingen voor kerstproducten stroomden weer binnen via onze winkel. En we kregen een mega-klus van onze mbo-instelling. Onze vakkennis speelt namelijk een belangrijke rol tijdens de kerstbijeenkomst, de zogenoemde Winterfair, die eind december voor het eerst sinds corona weer op school wordt gehouden.   

En het boodschappenlijstje mag er zijn: 1000 worstenbroodjes, 1000 plakken kerststol en 400 anijskrollen met speculaas. En dan hebben we ook nog aardig wat frituurwerk: onder meer 700 oliebollen zonder en met vulling, 600 kwarkini's en 400 nonnevotten. 

Deze megaklus pakken wij als docententeam zelf op. Want onze studenten steken dezer dagen de handen uit de mouwen in de bakkerijen. Zo helpen ze de branche, die het door de crisis flink te verduren heeft, ook een handje.  

En dat mag ook van een vakopleiding - die in nauw contact met de branche staat - worden verwacht. We zijn er niet alleen voor educatie, talentontwikkeling en innovatie, maar ook – geheel in lijn met de kerstgedachte – om elkaar te helpen. 

Fijne feestdagen en tot volgend jaar! 

Mark Wils