Wij werken gemotiveerd voor personeel van de toekomst

Mark Wils is gepassioneerd bakker en docent aan de opleiding Boulanger van Summa Brood & Banket in Eindhoven. In deze column voor Bakkerswereld vertelt hij over zijn ervaringen.

Eigenlijk is het best wel vreemd. Bakkersopleidingen gebruiken nog steeds dezelfde lesstof als ik jaren geleden als student heb gehad. En da’s best lang geleden.

Niet verwonderlijk dus dat er de afgelopen jaren bij de opleidingen een behoefte is ontstaan voor een nieuwe, moderne lesmethode. Dat is Bakkerstalent geworden. U heeft er de afgelopen tijd over kunnen lezen.

Het product is ontwikkeld door de SVH, Bakery Institute en Summa Brood & Banket. De lesmethode bestaat vooral uit theorie die op een didactisch wijze aansluit bij de tijd van nu. Bakkerstalent bevat veel filmpjes, korte stukken tekst en is visueel en interactief vormgegeven.

Eindelijk is er in de lessen gepaste aandacht voor bijvoorbeeld de duurzame keten. Waarom zou je grondstoffen ver weg halen, als het ook uit de streek kan komen?

Zeker zo belangrijk: Er wordt weer vanuit een echte passie stilgestaan bij ambachtelijk bakken. Nee geen pakjes, maar recepten of eindproducten zelf samenstellen. Heerlijk. Dat past al helemaal bij onze specialisaties Boulanger en Patisserie, waar het draait om het ambachtelijk vakmanschap.

Het online deel van Bakkerstalent met leuke, inhoudelijk sterke video’s is klaar. We zijn nu bezig met het schrijven van het praktijkdeel. En daarin spelen wij met zes Summa-docenten een rol in. Maar liefst één dag per week buigen wij ons over de inhoud van de lesmethode.

Zodat die verantwoord, inspirerend én bij de tijd is. We zorgen ervoor dat alle docenten materiaal aangepast op niveau en groep beschikbaar krijgen. Het fijne aan deze lesstof is dat blokken theorie en praktijk passen binnen de specifieke opleiding en het leerjaar.

Het is best wel spannend. Een nieuwe manier van lesgeven is namelijk ook onderdeel van deze methode. Niet alleen meer de klassieke producten, maar ook producten met een twist. Kortom, die helemaal bij de tijd zijn. En we zoomen ook in op de competenties die het examen vraagt.

Zodat de bestaande brood- en banketbakkerijen ook gebruik kunnen maken van onze recepturen. En de lesstof zal ook dienen als een bron van inspiratie voor aanpassingen aan het huidige assortiment.

Onze studenten zijn dit studiejaar laagvliegend begonnen. We hebben weer aardig wat deelnemers aan de basisopleidingen en boulangers plus patisserie in opleiding. In het onderwijs kijken we altijd vooruit. Vandaar dat we bezig zijn met het plannen van voorlichtingsbijeenkomsten voor nieuwe studenten.

In november is de eerste. We werken tegelijk ook aan die van 28 januari. En dat is – eerlijk is eerlijk – best wel spannend. Dan tonen we de vruchten van onze harde arbeid de afgelopen tijd. Want we gaan vanaf september 2023 met de nieuwe methode werken.

U kent mij ondertussen wel een beetje. Ik heb er alle vertrouwen in. Dat we deze giga-klus als bakkersdocenten klaren en dat we over enkele maanden een mooie presentatie kunnen geven. Want ja, Bakkerstalent is de toekomst. En wij werken bij Summa nu eenmaal hard voor het personeel van morgen. 

Mark Wils