Een gevoelige klap voor de hospitality

Okay toegegeven, ik heb het op deze plek al vaker over de pandemie gehad. Niet voor niets. Want de gevolgen voor de horeca zijn immens.

Als ik dit schrijf zitten we midden in een tweede lockdown. Onze restaurants zijn al weken op slot, in pretparken en op evenementenlocaties is het ijzig stil en de hotels draaien na het sluiten van hun horeca door op autopiloot.

Covid-19 deelt een gevoelige klap uit aan de hospitality, en andere delen van het bedrijfsleven. We horen haast dagelijks dat een of meerdere collega’s een faillissement heeft moeten aanvragen. Niet alleen bedrijven die de zaken niet op orde hadden, ook gezonde horecazaken.

Maar ja, wat wil je in een branche waar het gemiddelde rendement 5 tot 10 procent is. Een branche waar in het verleden torenhoge huren normaal waren. Gelukkig bewegen huurbazen dezer dagen mee. Zo hoorde ik dat een onroerend goed-bedrijf uit de regio al meer dan een half jaar geen huurpenningen in rekening heeft gebracht.

Dat is wat ik noem slim ondernemen. Want die ondernemer heeft er ook geen belang bij dat zijn huurders – die in het verleden altijd correct en op tijd betaalden – nu door de last van onder meer zijn huursom kopje onder gaan.

Ik ben blij om in de krant te lezen dat collega’s – ook in het hogere segment – massaal zijn overgestapt naar het bereiden van afhaalmaaltijden. Zo hebben ze nog voor enige werkgelegenheid gezorgd in deze lastige tijden. Een feit is wel dat het tekort aan stageplekken ondertussen haast historische proporties heeft aangenomen.

Ik maak me dan ook zorgen over de toekomst van het vak. Vakantie- en bijbaantjes waren een beproefde manier voor de horeca om aan nieuw personeel te komen. Ze zorgden voor een flinke instroom bij de mbo-opleidingen. Maar mede door corona zien we onder meer bij Summa Horeca dat de animo voor de branche niet zo groot is.

Ik houd daarom een warm pleidooi voor een nauwe samenwerking tussen horeca, onderwijs en ouders om de jeugd te stimuleren voor het horecaonderwijs te kiezen. Want goed personeel is onmisbaar.

 

Interessant: Volg Armijn op Instagram en Facebook