Geïnspireerd door een gepassioneerd ondernemer

Als docent aan Summa Horeca in Eindhoven, met stevige roots in de praktijk, heb ik een zwak voor mensen die hun liefde voor het vak niet onder stoelen of banken steken. Deze week maakte ik iets mee, dat mijn hart sneller, veel sneller doet kloppen.

Sta ik maandag voor de klas bij een groep derdejaars studenten Hospitality, marcheert een bekende Eindhovense horeca-ondernemer binnen. Hij is door school uitgenodigd voor een kennismaking. En hij wil ons wel eens aan het werk zien, wil wel eens weten wat wij de studenten leren.

“Ik wil je klas graag inspireren”, zegt hij. “Ik wil mijn liefde voor het vak overbrengen. Want we hebben bevlogen medewerkers nodig." Wat mooi dat hij zich zo betrokken voelt bij het onderwijs. Geweldig.

Natuurlijk zijn we in het onderwijs gebonden aan regels; niet iedereen kan zomaar voor de klas staan. Dus spreken we ter plekke af en dat hij volgende week terugkomt. Om samen les te geven. Zeg maar een light-versie van de hybride docent, de man uit de praktijk die voor de klas staat.

Wat is mooier dan in lessen een man of een vrouw uit de praktijk binnen te halen? Dus hebben we afgesproken dat hij de komende maand in het totaal drie keer acte de presents geeft. Volgende week krijgen de studenten de opdracht hun creativiteit uit te leven op elf ingrediënten. Wij verwachten dat ze daar drie gangen uit halen. En de ondernemer komt in oktober voor een laatste keer terug om ook het eindresultaat te beoordelen.

Dit mooie voorval, en de betrokkenheid van de ondernemer bij ons onderwijs, heeft me aan het denken gezet. Natuurlijk hebben we vaker mensen uit de praktijk over de vloer. Maar zo’n gepassioneerde zielen? Samen kunnen we het verhaal uit twee werelden vertellen; uit de praktijk en uit het onderwijs. En onze studenten bijvoorbeeld in concepten leren denken. Zodat we ze nog beter voorbereiden voor het vak.

Wat mooi dit samenvloeien van onderwijs en praktijk. Ik heb nu al zin in de eerste les volgende week met deze Eindhovense horecaman. Kan niet wachten.

 

Interessant: Volg Armijn op Instagram en Facebook