Gruwelen van afhalen

Ik moest even goed nadenken toen de redactie van Misset Horeca mij vroeg om nóg een keer stil te staan bij de gevolgen van Covid-19. Okay, we zitten ondertussen midden in een tweede golf, die – och Heere sta me bij – lijkt af te nemen.

Maar moet ik weer ingaan op de negatieve gevolgen van corona? Of zal ik stilstaan bij de positieve kant? Die keuze is voor mij niet zo moeilijk, als ik zo vrij mag zijn. Natuurlijk, een deel van de collega’s zal het door de tweede black-out niet redden. Maar komt dat door het virus, of door overfinanciering, die al veel langer als een molensteen om de nek hangt?

Nee, we houden het positief. En in alle eerlijkheid, daar is ook echt reden voor. In mijn vorige blog over dit onderwerp gaf ik al aan dat ik sinds maart veel meer tijd heb mogen doorbrengen met mijn gezin. Heerlijk! Ik ben niet van het overdrijven, maar het voelde de afgelopen tijd als een zegening.

Daar komt iets anders bij. Mede dankzij Covid-19 lijkt het afhalen ook in het hogere segment blijvend een entree te hebben gemaakt. Ik heb gasten die drie kwartier rijden om bij mij een diner in doosjes op te halen. Dat zou je vroeger toch niet gedacht hebben?

Het is een nieuwe markt die voor ons – we zijn niet alleen goede chefs, maar toch ook ondernemers? – op termijn misschien wel een geschenk uit de hemel zal blijken te zijn. Stel je voor dat je door afhalen je omzet van bijvoorbeeld anderhalf miljoen met anderhalve ton kunt plussen. Met ingrediënten die je veelal toch al hebt liggen? Daar hoef je niet lang over na te denken, oordelen ook mijn studenten bij Summa Horeca in Eindhoven.

Ik verwacht dat het afhalen bij een goed restaurant snel net zo ingeburgerd zal zijn als de maandelijkse afhaalmaaltijd van de Italiaan, Chinees of Griek. Of snackbar. Want wees nou eerlijk: in deze tijd waarin we allemaal druk zijn is het toch heerlijk als je niet alleen in het restaurant, maar ook thuis heerlijk (luxe) kunt eten zonder er veel moeite voor te hoeven doen.

Natuurlijk zijn er chefs die gruwelen van de gedachte dat hun creaties de deur in plastic bakjes verlaten. Maar denk dan eens na over wat er vervolgens gebeurt. Dat de gasten thuis onder het genot van goede wijn – en misschien maken ze het helemaal bont, in het licht van mooie kaarsen - jouw eten met smaak verorberen.

Van dat idee ga ik shinen. Echt!

Interessant: Volg Armijn op Instagram en Facebook