Het belletje gaat altijd voor

Kim Bijnen (21) is student Leidinggevende bediening aan het Summa College in Eindhoven. Ze blogt maandelijks over haar ervaringen. Haar blogs worden gepubliceerd via Misset Horeca.

De inluidende kanonschoten voor mijn stage Leidinggevende Horeca, als ik het zo mag noemen, zijn geweest. De afgelopen weken heb ik me bij steakhouse Sopranos in Eindhoven onder meer bekwaamd in het openen van de zaak, het sluiten van de kassa en het aan- en afhaken van vaten aan de tap.

Dat laatste is best wel belangrijk. Want als leidinggevende heb ik naast het aansturen van de bediening ook de tap onder mijn hoede. Het is in elk geval iets heel anders dan mijn vorige stage bij toprestaurant De Rozario in Helmond. Daar was ik ook bediening. Maar maakte ik met veertien uur per dag ook langere dagen.

Een ander verschil: we hebben hier een hogere doorloopsnelheid. En het dekken van de tafel is ook een stuk eenvoudiger: servet, vork en mes. En klaar is Kees. Zout staat doorgaans al op tafel. Bij het serveren komen we langs met een grote perpmolen. Daar staan we in de stad om bekend. Leuk is dat ik hier echt een hands-on rol heb. Sta met de bediening op de vloer. En dat is extra leuk, omdat ik de meeste collega's ken uit de tijd dat ik hier in de bediening werkte.

Ik vind het ook interessant dat ik in mijn nieuwe rol de reserveringen moet bijhouden. Dat organisatorische aspect is typisch iets voor de leidinggevende. Maar vergeet niet. Het belletje van de keuken gaat altijd voor. Als een collega even niet kan, dan serveer ik het zelf uit.

Ik heb er ‘kei veel’ zin in, zoals we in Brabant zeggen. Maar ik weet in alle eerlijkheid niet of ik na mijnn afstuderen ook echt in de horeca blijf. Voor deze studie heb ik opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang gedaan. Waarschijnlijk kies ik daar voorlopig voor. Overigens, weet je wat mijn droom is? Een lunchroom voor kinderen! Daarin komen mijn beide opleidingen samen. Dat lijkt me heel erg leuk.

Kim Bijnen