Ik vind het best wel spannend

Kim Bijnen (21) is student Leidinggevende bediening aan het Summa College in Eindhoven. Ze blogt maandelijks over haar ervaringen. Haar blogs worden gepubliceerd via Misset Horeca.

Ik ben niet zo van het studeren. Ik ben meer iemand die leert door te doen. Daarom ben ik ook zo blij met mijn mbo-opleiding Leidinggevende horeca bij het Summa College.

Op mijn stageplek, sterrenrestaurant De Rozario in Helmond, en op school krijg ik uitgebreid de kans mezelf te zijn. En mijn vaardigheden te ontwikkelen. En dan ook nog op de manier die het beste bij me past. Ik vertelde al eerder dat ik aan het begin van mijn stage, toen corona nog welig tierde, heb geholpen bij het gereedmaken van thuismaaltijden.

Ik heb ook volop gasten ontvangen, geadviseerd over gangen, bestellingen genoteerd en heerlijke maaltijden geserveerd. En natuurlijk voorbereidingen getroffen, zodat gasten in een goede sfeer werden ontvangen, om maar een paar dingen te noemen.

Sommelier
Het zijn stuk voor stuk mooie vaardigheden waarmee ik iets kan in de toekomst. Ik ben heel blij met hoe mijn stage zich ontwikkelt. Dezer dagen verdiep ik me in bestellingen. En dus ook in wijnen. Ons restaurant heeft geen vaste sommelier. Iedereen heeft kennis op dit gebied. En daarom moeten wij ook deze drank meenemen in de bestellingen.

Ik heb me in dit onderwerp verdiept. We hebben in ons restaurant zeker 170 verschillende wijnen op voorraad. Er gaat een hele nieuwe wereld voor me open. We hebben een geschikte variant voor elk gerecht.

En weet je wat me opvalt? Het feit dat verschillende wijnen van dezelfde druif zijn, wil nog niet zeggen dat ze hetzelfde smaken. Grond, klimaat, soort vaten en andere zaken zijn van grote invloed op de smaak.

Zo mocht ik onlangs een Grienen Schieffer Riesling (2019) proeven, om daarna een slokje van de Pikes & Hills Valley Riesling (2019) te nemen. Het is dan wel dezelfde druif, maar de smaak is zo anders. Eerlijk gezegd, ik vind dit onderdeel wel spannend. Raad ik de gast de juiste Riesling, Bordeaux of Shardonnay aan? De praktijk zal het leren.

Ik heb overigens nog nooit zo'n heerlijke wijnen mogen proeven. Lang leve de stage!

Kim Bijnen