Niet meer elke weekeinde ‘de sjaak’

Zijn er werkelijk nog ondernemers die denken dat ze ‘na’ de pandemie op dezelfde voet verder kunnen gaan dan vroeger? Om in de toekomst te overleven, moeten ondernemers nú aan de tekentafel gaan zitten.

En een nieuwe plan gaan schetsen voor de toekomst van hun ‘winkel’. In de toekomst moet de zaak niet één verdienmodel, maar meerdere inkomstenbronnen hebben.

De toekomst vraagt iets anders van ons als ondernemers in de horeca. Het vraagt meer flexibiliteit, meer aanpassingsvermogen. Ik denk dat we moeten wennen aan het idee om met meerdere concepten tegelijk te werken. Met het traditionele restaurant, met de veel besproken afhaalmaaltijden en met … Met nieuwe activiteiten die we bedenken om te overleven.

Het vraagt ook een andere houding van ons als opleiders. Ik heb het hier al verschillende malen geschreven, ik heb het voorrecht om mijn kennis te mogen overdragen bij Summa Horeca, onderdeel van het grootste ROC in Zuid-Nederland: Summa College. En als vooraanstaand onderwijsinstituut houden we innovatie niet alleen scherp in de gaten, we doen ook mee.

Zo vragen we nu ook van onze koks en ander horecapersoneel in opleiding meer flexibiliteit. Ik vind het heel voorstelbaar dat zo’n kok in de toekomst niet alleen in het restaurant, maar bijvoorbeeld ook bij mensen thuis in de keuken een waar feestmaal bereidt. Dat hij nog nadrukkelijker met de patron nadenkt over de toekomst.

Voor het hogere segment, waar ik heb mogen werken, met de hoge salarissen en de dito huren geldt hetzelfde. De zekerheid is weg. Ook daar zullen de chefs moeten nadenken over ‘post Corona’. In het verleden haalden ze wellicht de neus op voor afhalen, maar op dit moment zorgt die service ervoor dat ze overeind blijven.

Corona zou er wel eens voor kunnen zorgen dat op veel vlakken in de samenleving het in de toekomst (een beetje) anders gaat. Thuis- en telewerken is een goed voorbeeld. En voor ons in de horeca zou het kunnen betekenen dat we wellicht meer reguliere werkuren krijgen. Dat we niet elk weekeinde de sjaak zijn, omdat we zaken anders georganiseerd hebben.

Dat zou dan een welkome bijkomstigheid zijn van deze verder vreselijke pandemie.

 

Interessant: Volg Armijn op Instagram en Facebook