Met motivatie, inzet en een stukje lef kom je ver

Eef Schilders (op de foto rechts) woont en werkt in het Brabantse Bladel. Ze is eerstejaars student aan de opleiding Interieur- en Meubelontwerp bij het Summa College in Veldhoven. Ze geniet van mooi hout en de handen uit de mouwen steken.

 

Als jonge meid in een echte mannenwereld heb je het niet altijd makkelijk, maar daar klaag ik niet over. Ik kan best tegen een stootje. Waar ik wel een beetje moeite mee heb, is dat vrouwen en meiden zich in deze branche vaak extra moeten bewijzen. Voor een stageplek heb ik gesolliciteerd bij een paar bedrijven die me lieten weten: ‘we zien voor jou als vrouw geen toekomst bij ons bedrijf.’  Nou ja zeg…

Bij het Realisatiekwartier in Bladel dachten ze daar gelukkig anders over. Daar ben ik helemaal op mijn plek. heb superleuke collega’s die echt de tijd voor me nemen. Vier dagen in de week werk ik daar in het productie-atelier. Het is een veelzijdig bedrijf waar met hout mooie dingen worden gemaakt; meubel- en standbouw, maar ook interieur. Ik voel me er helemaal thuis. Vier minuten fietsen van mijn huis. Ideaal!

Op dinsdag zit ik de hele dag in de schoolbanken bij het Summa College in Veldhoven. Bij Summa Wonen & Design volg ik de bbl-opleiding Interieur- en meubelontwerp. Ik zit in mijn eerste jaar. En hoewel ik pas een aantal maanden bezig ben, weet ik zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Met mijn 22 jaar ben zeker niet de jongste student hier. Hoe dat komt? Ik heb een behoorlijke carrière-switch gemaakt.

Opvoedkunde

Ik heb eerst een studie pedagogiek afgerond, hield me dus bezig met opvoedkunde en het werken met kinderen. Maar daar bleek uiteindelijk niet mijn hart te liggen. Ik wil met mijn handen werken, creatief bezig zijn. Op de werkvloer kom ik nu de dag fluitend door. De computer ben ik na een kwartier al beu. Laat mij maar lekker mijn ding doen in de werkplaats. Dáár krijg ik energie van.

Werken met hout, daar komt een hoop bij kijken. Leren van de juiste termen, de gereedschappen goed gebruiken. Welke lijm gebruik je waar voor? En natuurlijk zijn er de grote zaagmachines. Daar moet je niet al te lichtzinnig mee omspringen, zo is mij wel duidelijk geworden. ‘Safety first!’, zegt mijn stagebegeleider.

Ik ben nog volop bezig met alle vaardigheden te leren, moet vanaf nul beginnen. Dat zie ik niet als een nadeel. Gemotiveerd zijn en de handen laten wapperen, dan kom je al een heel eind. En zeg nou zelf: als je iets doet wat je leuk vindt, dan kost het weinig moeite. En ja, een beetje aanleg voor het vak is ook niet weg natuurlijk.

Als nieuweling moet je je in deze branche sowieso bewijzen, zeker als vrouw. Meisjes staan in deze sector  altijd 2-0 achter, zó oneerlijk. Ik heb de stand gelukkig snel gelijk getrokken. Waren sommige collega’s in het begin wat afwachtend, nu voel ik me inmiddels ‘one of the guys.’ Ik hoop dat ik meiden die dit lezen een steuntje in de rug kan geven, al is het er maar één.

Eef Schilders