Moed en lef zijn belangrijk

Mariëlle van der Borght is docent praktijk meubel maken bij Summa Wonen & Design in Veldhoven. Ze wordt blij van enthousiaste studenten én een fijne samenwerking met het bedrijfsleven.

Ik moest afgelopen kerstvakantie nog nadenken over mijn laatste bijdrage. Een goede beroepshouding is écht een belangrijk, zo is mijn stellige overtuiging. Omdat onze jongens en meiden anders niet goed functioneren in een bedrijf. Daarom kom ik er nog een keer op terug.

De vorige keer stond ik vanwege die reden stil bij studenten op niveau-4. Zelf geef ik echter les aan jongeren op niveau 2. En bij deze doelgroep is de juiste beroepshouding misschien wel het belangrijkste dat ze op school leren.

Natuurlijk geven we ze een flinke rugzak met praktijkervaring en een (beetje) theorie mee. Maar het is mijn stellige overtuiging dat deze jongeren het vak vooral in de praktijk leren. En dat is helemaal goed. Zo heb ik in mijn vriendenkring aardig wat mensen die na hun studie het gekozen vak on the job tot in de finesses geleerd hebben.

Dat is mooi. In onze branche werken we met natuurmaterialen. Zo reageert (in theorie) niet elke houtsoort identiek op dezelfde behandeling. Dat geven we ze bij Summa Wonen & Design mee, maar hoe daar mee om te gaan leren de studenten toch pas écht als ze zoiets in de praktijk herhaaldelijk aan de hand hebt gehad.

Even terug naar de goede beroepshouding, voor deze doelgroep. Het begint natuurlijk met zaken als op tijd komen, afspraken nakomen en interactie met collega's. Als onderwijzers houden wij van duidelijkheid. En met name lijstjes. Dus collega's van mij hebben er een opgesteld met 9 belangrijke punten voor een goede beroepshouding, speciaal voor studenten op niveaus 2 en 3.

De titel van dat stuk zegt alles: Een goede beroepshouding waar je geen talent voor nodig hebt. Naast de hier boven genoemde punten staan er ook zaken op als nieuwsgierig/ leergierig zijn. En wat te denken van eerlijk zijn, verantwoordelijkheid nemen en positief denken?

En wellicht de belangrijkste is: moed en lef hebben. Want een gezonde portie hiervan is tenslotte ook nodig om gelukkig te worden in het leven. En is dat niet wat we allemaal willen?

Mariëlle van der Borght