Niet meer met x- en y-tjes pielen

Schrijnwerker Niels van Dalen (33) is docent en coördinator bij Summa Wonen & Design in Veldhoven. Een mooi meubelstuk, een aansprekend interieur en enthousiaste studenten maken hem blij.

Kunt u zich ook nog herinneren dat we vroeger met x- en y-tjes aan de slag moesten? Het was een vroege versie van autocad-software. Ik heb er tijdens mijn studie en daarna veel mee mogen werken.  

In die tijd was het een innovatie waar je U tegen zegt. En kijk nu eens, een dikke tien jaar later ... Bij de productie van meubelen en interieur werken we met serieuze high tech. 2d, 3d. We draaien er onze hand niet voor om. En zelfs 4d komt er aan.

Vroeger moest een meubel- of interieurbouwer nog heleboel verschillende klussen doen, van calculatie en tekenwerk via bestellen van materialen tot productie. Tegenwoordig zit dit allemaal in systemen. Zelfs de klantgegevens zijn geïntegreerd.

Wat een innovatie. Ik heb daar wel respect voor. Hoe mensen zo’n programmatuur en apparatuur kunnen ontwikkelen. En, zeker zo belangrijk, hoe ze ons leven als vakmensen een stuk makkelijker en het productieproces veel efficiënter maken.

Bij het Summa Wonen & Design bereiden we onze studenten ook voor op deze nieuwe werkelijkheid. In onze leslokalen en -hallen hebben we de nieuwste apparatuur. Zo kunnen we inspelen op actuele trends. Zodat de studenten met de juiste bagage, zo noemden we dat toch vroeger?, bij de bedrijven aan de slag kunnen gaan. Door de branche worden onze alumni dan ook enthousiast ontvangen.

Contacten met de branche zijn belangrijk voor een beroepsopleiding als die van ons. Onze docenten hebben allemaal in de praktijk gewerkt, voordat ze met leergierige studenten aan de slag gingen. We zetten onze opleidingen ook op in nauw overleg met de branche. Onze focus ligt daardoor – en dat mag je ook wel verwachten van het mbo – op de praktijk.

Vandaar dat nieuwe ontwikkelingen, trends, een belangrijke plaats innemen in ons onderwijs én dat van vele andere mbo’s. Als onderwijs anticiperen we nadrukkelijk op nieuwe ontwikkelingen. Zoals de toekomstige werkgever van ons ook mag verwachten.

Niels van Dalen