Praktijk is voor de mij de beste leerschool

Eef Schilders (op de foto rechts) woont en werkt in het Brabantse Bladel. Ze is eerstejaars student aan de opleiding Allround meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer (bbl). Ze geniet van mooi hout en de handen uit de mouwen steken.

Als jonge vrouw in een typische mannenwereld heb je het soms niet makkelijk. Er valt nog een wereld te winnen om te laten zien dat je als vrouw je mannetje kan staan, om het zo maar eens te zeggen. Aan de andere kant: ik merk dat het met die vooroordelen best meevalt. Zeker als je plezier hebt in wat je doet.

Koffie met de jongens

Een paar weken terug was ik in de RAI in Amsterdam om daar tijdens de Huishoudbeurs een stand op te bouwen. Tegenover ons waren een paar jonge gasten uit de buurt van Amsterdam net aan hun pauze begonnen. Van een afstandje vroeg ik gekscherend of de koffie al klaar was. Kom maar even langs, was de reactie. Vonden ze toch wel stoer, een meid die ook bezig is met standbouw. ‘Wij willen ook wel zo’n meid op de werkplaats.’

Aan mij zal het zeker niet liggen. Tijden veranderen. En dat is goed. Gelukkig ben ik geen uitzondering meer. Er zijn steeds meer vrouwen die laten zien op de werkvloer ook goed vooruit te kunnen. Dat vinden ze op mijn stagewerkplek bij Realisatiekwartier in Bladel ook. Ik werk er vier dagen in de week in het productie-atelier.

Met hout maken we daar mooie dingen. Meubel- en standbouw, interieurprojecten, het is een veelzijdig bedrijf. Ik kan wel lekker mee met de rest, mag ik na een klein jaar wel zeggen. Soms als het nodig is, als er iemand ziek is, werk ik ook in het weekeinde. Als ze me nodig hebben, dan ben ik er. Juist als er extra handen nodig zijn, valt er veel te leren.

Valkuil

Ik ben een perfectionist en wil mezelf graag bewijzen. Daar ligt ook wel een beetje mijn valkuil. Ik kan er enorm van balen als iets niet goed gaat. Gelukkig is mijn werkbegeleider nuchter genoeg om dat te relativeren. Het kost nu eenmaal tijd om routine op te doen. Dat gaat vanzelf natuurlijk, maar het kan mij niet snel genoeg gaan. Even een pas op de plaats maken, is beter dan jezelf voorbij lopen. Dat heb ik ondertussen wel ervaren.

Goed rekenen

Op dinsdag volg ik de hele dag les bij het Summa College in Veldhoven. Het voelt een beetje als een snipperdag, een tussendoortje. Voor mij is de praktijk de beste leerschool. Ook daar ligt weer een valkuil, want ik weet heus wel dat ook het theoriegedeelte me verder kan brengen. Het bouwen van keukenkastjes doe je niet met je handen, het is ook een kwestie van goed meten en rekenen. Op de millimeter nauwkeurig. En ja, als alles gaat zoals ik wil, en het past allemaal precies, geeft me dat een kick. Ik weet dan ook zeker dat ik in dit vak verder wil. Hoewel, leren metselen lijkt me ook wel leuk…’

 

Eef Schilders