Technicus Smart Industry

"Je merkt aan alles dat Technicus Smart Industry samen met bedrijven gemaakt is"

Tim Hilverda is 1e-jaars student Technicus Smart Industry bij Summa Techniek. Hij combineert de studie met zijn baan bij TFT (Tools For Technology) in Asten. Het is de eerste keer in zijn leven dat school echt goed bevalt, zegt hij. "Waarom? Omdat dit niet als school voelt. Je werkt aan concrete praktijkopdrachten. Dit is het echte leven."

"Kijk, ik laat je zien wat we gemaakt hebben." Tim haalt een apparaat uit de kast. Gemaakt voor VDL. "Assemblagemedewerkers moeten bepaalde onderdelen in elkaar schroeven", legt hij uit. "Daar worden wel eens fouten mee gemaakt. Onderdelen liggen bijvoorbeeld verkeerd om, zijn niet in de goede volgorde gemonteerd of schroefjes zijn omgewisseld. VDL vroeg ons een oplossing te bedenken die het onmogelijk maakt om fouten te maken. Dat is dit apparaat geworden."

Toffe opdracht

Aan de buitenkant is het niet te zien, maar het apparaat zit boordevol technische snufjes. Dankzij onder meer sensoren, automatische sluitingen en realtime instructies is het inderdaad onmogelijk om de onderdelen verkeerd te assembleren. Tim: "Het was echt een toffe opdracht. Je doet alles zelf met je team: ontwerpen, 3D-tekenen, mallen produceren, programmeren, elektrische aansluitingen maken, noem maar op. En het mooie is: aan dit soort praktijkopdrachten werken we dus continu. Binnenkort gaan we met robots aan de slag bij Yaskawa. Daar heb ik nu al zin in."

Leren in de praktijk

Tim maakt deel uit van de eerste groep die de opleiding Technicus Smart Industry volgt. De studie combineert elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek met ICT. Het lesmateriaal en de projecten zijn ontwikkeld met 30 bedrijven in de Brainportregio. Dat gaf voor Tim de doorslag om voor de opleiding te kiezen. "Techniek leer je in de praktijk, niet via boeken. Eigenlijk wilde ik gaan werken na mijn vmbo, maar mijn ouders haalden me over om te studeren. Ik begon aan een bol-opleiding mechatronica, maar toen ik daar ging stagelopen, wist ik het zeker: ik wil werken. Ik ben toen snel overgestapt naar de bbl-opleiding."

Verder groeien

Een baan vond hij bij TFT in Asten, dat processen bij bedrijven automatiseert met robotica, lasmallen, gereedschappen en machines. "Het is een mooi, klein bedrijf waar ik de enige fulltime monteur ben", zegt Tim. "Ik ben daar helemaal in mijn element." Maar hij wil ook verder groeien, reden dat hij na zijn mechatronica-diploma besloot om de opleiding Technicus Smart Industry te gaan doen. Van die beslissing heeft hij geen seconde spijt gehad. "Je merkt aan alles dat de opleiding samen met bedrijven gemaakt is. De opdrachten komen direct van vragen uit de praktijk, we volgen cursussen bij bedrijven, zij komen naar ons om gastlessen te geven. We zitten wat dat betreft ook op de perfecte locatie hier op de Brainport Industries Campus. Een aantal bedrijven is in hetzelfde pand gevestigd. Je kunt makkelijk even binnenlopen als je vragen hebt, de lijntjes zijn heel kort."

Een grote ontdekkingsreis

Hij vervolgt: "Wat ik ook heel fijn vind, is dat je als team een opdracht krijgt en vervolgens aan de slag gaat. Natuurlijk begeleiden docenten je, maar in principe probeer je zelfstandig met je team tot een oplossing te komen. Wie doet wat, wat hebben we nodig, wie kan helpen? Hebben we meer kennis nodig over sensoren? Oké, dan vragen we een bedrijf om ons daarover een cursus te geven. Het is één grote ontdekkingsreis." Dat je in een team werkt, vindt Tim prettig. "We hebben allemaal onze eigen achtergrond. De een weet veel van elektrotechniek, de andere van ICT, ik ben bijvoorbeeld mechanisch sterk. Als studenten leren we veel van elkaar, we versterken elkaar."

Communicatief sterker geworden

Ook communicatief gezien is Tim het afgelopen jaar gegroeid, zegt hij. "Je overlegt met de klant over het project, werkt samen in een team: communicatie is dan heel belangrijk. Ook dat leer je hier al doende." Datzelfde geldt voor presenteren. "Aan het eind van het project presenteer je je oplossing aan de opdrachtgever. Bij het eerste project hadden we een simpel opsommingslijstje gemaakt. Het team na ons kwam met een mooie, duidelijke en gestructureerde presentatie met foto’s. Wauw, dacht ik, zo kan het dus ook. Je begrijpt dat we onze presentatie bij het tweede project veel beter voor elkaar hadden. Bij TFT wil ik graag engineer worden, de skills die ik bij Technicus Smart Industry leer, zijn ideaal om daar naartoe te groeien."

De beste keuze

Het is duidelijk: Tim is enthousiast over de opleiding Technicus Smart Industry. "Voor de eerste keer in mijn leven voelt dit niet als school." Toch is de opleiding niet voor iedereen geschikt, meent hij. "Wat er precies van je verwacht wordt, dat is aan het begin van een project vaak nog niet duidelijk. Gaandeweg kom je daar zelf achter met je team. Daar moet je mee kunnen omgaan. Ook als je liever uit een boek leert, is de opleiding wellicht niet de beste keuze. Maar als je graag in de praktijk leert en serieus werk wilt maken van je carrière in de techniek, dan vind je geen betere opleiding dan Technicus Smart Industry."

Meer weten over deze

OPLEIDING?

Bekijk snel alle informatie

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag