Op pad met de Klusbus van Summa Bouw

De mannen van de Klusbus zijn er maar druk mee. In Boxtel renoveren ze De Kleine Aarde, een centrum voor duurzaam denken en doen. Het pand bestaat al 30 jaar en er was aardig wat werk te verzetten. Oud behang eraf, nieuw behang erop, schuren, texen, lakken, slopen, vloeren leggen, wasbakken verplaatsen, tegelzetten, stucwerk, kozijnen maken en deuren afhangen. Dat soort zaken.

De vier units met elk vier kleine slaapkamers zijn bijna klaar. Dat is de Bed and Breakfast. Ook de ‘tochtsluis’ bij de ingang ziet er al goed uit. Nu blijft de warmte tenminste binnen en de kou buiten. De derdejaars studenten van de niveau 3 opleiding Allround medewerker onderhoud en verbouw kunnen op deze manier mooi ervaring opdoen in de praktijk. Alle elementen die ze moeten leren komen ze er tegen. En het gave is dat het echt blijft bestaan. Dat is op school meestal wel anders; daar wordt je gemetselde of betegelde muurtje gewoon weer afgebroken.

Leren aanpakken en ondernemen

Iedere woensdag zijn ze met elkaar aan de slag, begeleid door docenten Edwin en Johan. “De bedoeling is dat we zelf leren aanpakken en ondernemen”, vertelt Niek, een van de klussers. “Dat gaat met de dag beter.” Ondanks dat hij straks het schildersvak in wil, besloot hij deze opleiding toch af te maken. “Hiermee heb ik een brede basis”, zegt hij. “Ik wil eerst een paar jaar voor een baas werken en daarna voor mezelf beginnen. Als ik dan een keer een kozijn moet plaatsen, kan ik dat ook zelf doen en hoef ik er geen timmerman voor in te huren.”

Oeps… de waterleiding!

De jongens zijn ook bezig met het maken van een geïsoleerde spoelruimte. Daar moet docent Edwin even bij ingrijpen. “Er is een waterleiding geraakt bij het vastschroeven van het kozijn. Kan gebeuren”, zegt hij, terwijl hij de vloer bewerkt om de leiding bloot te leggen. Eigenaresse Marlies raakt er niet van in paniek. Zij is superblij met het werk dat de studenten verzetten: “Ze doen het echt goed. Ik ben helemaal trots op die jongens.”  

Zagen
Twee klussers
Student op trap
Slaapunits
Niek op balkonnetje
Kozijn boren
Klustrap klusbus
Kamer met wastafel
Edwin
Docent op trap
Arbeidsvitaminen
Aftekenen
Om deze video te kunnen bekijken moet je marketingcookies accepteren. Pas je cookievoorkeuren aan

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.