“Alsof ze die koffers ooit nog terug kregen…”

De bol-studenten van Summa Facilitair maakten een studiereis naar Krakau. “Vooraf had ik een beeld van Polen als een uitgestorven stad waarin de huizen 5000 meter uit elkaar staan en er af en toe een hond voorbij loopt. Maar Krakau is echt een hele leuke stad”, zegt Daphne, eerstejaars student niveau 4. Vooraf bekeken de studenten op school de film Schindler’s List. Tijdens de reis bezochten zij Auschwitz, Birkenau, de fabriek van Oskar Schindler en maakten ze een stadswandeling door de Joodse wijk.

Daphne: “Door de film zag ik andere aspecten dan er in de geschiedenisboeken aan bod komen. Het is dan ineens heel confronterend en realistisch. Ik praat veel over de oorlog met mijn opa. De oorlog was vreselijk, maar wat er in Auschwitz en Birkenau gebeurd is, is nog vreselijker.” Na thuiskomst maakte ze een fotoboek van de reis. “Toen realiseerde ik me eigenlijk pas de echtheid en kwam het veel meer binnen.”

Potten, pannen en koffers

“Het meest indrukwekkend vond ik de potten en pannen die mensen hadden meegenomen toen ze werden weggevoerd naar de kampen”, zegt Anke, tweedejaars niveau 4. “Die moesten ze natuurlijk inleveren, maar er spreekt zoveel hoop uit. Die mensen dachten echt dat ze er konden gaan koken…” Daphne: “Ook de berg koffers waar mensen heel groot hun naam op geschreven hadden vond ik indrukwekkend. Alsof ze die ooit nog terug zouden krijgen…”

Mooie balans

Gelukkig was er ook genoeg vrije tijd, als tegenhanger van de ernstige onderwerpen. Het excursieprogramma speelde zich af in de ochtenden, de middagen en avonden waren vrij te besteden. Anke en Daphne vonden de balans tussen indrukwekkende en leuke dingen mooi. Ze bezichtigden een kasteel, de zoutmijnen, gingen lunchen en uit eten en ’s avonds was de plaatselijke karaokebar the place to be.

Binding

“De studiereis was ook heel goed voor de binding met de klas”, vindt Anke. We moeten nu bijvoorbeeld leidinggeven aan studenten van niveau 2 en dat is makkelijker nu we ze al een beetje kennen. De docenten zijn ook niet formeel ofzo.” Daphne is het met haar eens: “In Krakau heb ik mensen echt goed leren kennen. Iedereen voelde zich verantwoordelijk voor elkaar. Dat maakt de opleiding echt sterk.” Zowel Anke als Daphne wil nog wel een keer terug naar Krakau. Anke: “Ik heb het er al met vrienden over gehad.” Tips van beide dames aan studenten die het nog gaan meemaken:
  • Bedenk vooraf wat je in je vrije tijd wilt gaan doen en doe dat ook. Stel jezelf niet teleur.
  • Bezoek de zoutmijn.
  • Bezoek het Wawel kasteel.
  • Ga los in de karaokebar en test je zangskills met de docenten!

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.