Coronanieuws: de laatste updates

q en a banner coronanieuws 2021
  


21 september: Versoepeling coronaregels in het onderwijs

Vanaf 25 september vervalt het grootste deel van de coronamaatregelen in het mbo. Mondkapjes zijn niet langer verplicht en de maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte komt te vervallen. Dit biedt weer meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. De verplichte looproutes vervallen ook overal. De 1,5 meter afstand was in het mbo al losgelaten sinds 30 augustus.

Wel blijft het advies gelden om twee keer per week preventief zelftesten te blijven gebruiken. Deze blijven voorlopig gratis te bestellen via zelftestonderwijs.nl. Ook na vaccinatie kun je immers besmet raken met het virus en het overdragen. Voor niet-gevaccineerde studenten geldt nog steeds dat zij twee keer per week een zelftest doen en 10 dagen in quarantaine gaan als een klasgenoot besmet blijkt te zijn. Na 5 dagen mogen ze zich laten testen bij de GGD, als deze test negatief is dan wordt de quarantaine opgeheven.

Hulp en informatie
Ben je niet gevaccineerd en ervaar je hierdoor problemen? Dan kun je erover chatten en mailen met de GGD via Jouw GGD (voor jongeren tot 23 jaar) of contact zoeken met een vertrouwenspersoon van Summa (alleen toegankelijk met een summa-account). Op de website van GGD Brabant-Zuidoost vind je informatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de coronapandemie. Voor mensen die geen of niet goed Nederlands spreken, is de Rode Kruis Hulplijn bereikbaar in verschillende talen. Meer informatie vind je op deze flyer (pdf).

Volgende stap in november
Voor iedereen geldt: bij verkoudheidsklachten met koorts en/of hoest laat je je testen door de GGD. Wie positief test, gaat in quarantaine. De basisregels voor hygiëne en gezondheid blijven van kracht en ventileren is nog steeds belangrijk. Draag je liever toch een mondkapje? Dan is dat uiteraard toegestaan. In november bekijkt het kabinet de situatie opnieuw, om te bepalen welke regels (nog) nodig zijn.


31 augustus: Nieuwe beslisboom corona


Moet je thuisblijven bij verkoudheid of mag je naar de schoollocatie komen? En wat moet je doen als je huisgenoot koorts heeft maar je zelf geen klachten hebt? De vernieuwde corona-beslisboom helpt je de juiste keuze te maken. Bekijk 'm hier!

19 augustus: Goed nieuws: mbo-schooljaar start zonder 1,5 meterregel!

Het kabinet heeft op 13 augustus bekend gemaakt dat de 1,5-meterregel op school vervalt. Dat is goed nieuws, want het betekent dat we het nieuwe mbo-schooljaar volop met fysiek onderwijs kunnen beginnen!

Om dit veilig te kunnen doen, geldt nog wel een aantal regels:

 • Als je klachten hebt, blijf je thuis en laat je je testen;
 • Je desinfecteert of wast regelmatig je handen;
 • Als je door school loopt, draag je een mondkapje;
 • Je houdt je aan de looproutes.

Goede ventilatie
Summa is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige omgeving. Daarom zorgen we ervoor dat de lokalen goed geventileerd zijn. We vragen docenten bovendien om ramen en deuren open te houden, we zorgen voor looproutes en voor voldoende desinfecteermiddel bij ingangen en lokalen. Ook maken we bureaus, klinken en dergelijke regelmatig schoon.

Advies: blijf jezelf testen
Je kunt jezelf ook in het nieuwe schooljaar gratis testen. Voor je eigen veiligheid en die van anderen adviseren we je om dit te doen. Ook als je (gedeeltelijk) gevaccineerd bent, zijn zelftesten belangrijk. De vaccinatie zorgt ervoor dat je minder klachten hebt bij een besmetting met het virus, maar je kunt het nog steeds overdragen op anderen. Als Summa-student kun je tweewekelijks 4 gratis zelftesten bestellen via zelftestonderwijs.nl. Je logt in met je Summa-inlognaam (PSnummer@summacollege.nl) en wachtwoord. Testen worden naar je huisadres gestuurd.

Laat jij je vaccineren?
Steeds meer jongeren laten zich vaccineren. Op dit moment heeft naar schatting 64 procent van de jongeren een eerste prik gehad en is 34 procent volledig gevaccineerd. Weet je nog niet of je je wilt vaccineren? Praat erover met je ouders of vrienden of vraag advies aan je huisarts of de GGD. Bij een aantal GGD’s kun je je laten prikken zonder afspraak. Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl. Maak je liever een afspraak, ga dan naar www.planjeprik.nl.

Als we ons aan de regels houden, gevaccineerd zijn en regelmatig preventief testen, gaan we een schooljaar tegemoet met weinig of geen beperkingen.


29 juli: Test jezelf voordat je straks weer aan de start verschijnt

Na de zomervakantie hopen we samen een goede start te maken. Daarbij willen we natuurlijk onze studenten, docenten en medewerkers zo goed mogelijk beschermen tegen het coronavirus dat de wereld nog niet uit is. De termijn voor het bestellen van zelftesten is verlengd! Bestel je zelftesten via zelftestonderwijs.nl en verschijn na de vakantie getest en wel weer aan de start. Nieuwe studenten kunnen gratis zelftesten ophalen. Meer informatie daarover lees je in het bericht hieronder, van 20 juli. Ga je naar het buitenland? Denk dan aan de gevolgen en mogelijke risico’s. Alleen samen krijgen we corona eronder!


20 juli: Gratis zelftesten voor nieuwe studenten - maak er gebruik van!

Na de zomervakantie start je met je opleiding bij het Summa College. Natuurlijk hopen we samen een goede start te maken. Daarom informeren we je over enkele belangrijke zaken.

Gratis zelftesten voor nieuwe studenten
Het coronavirus is nog steeds aan de orde van de dag. Om onze studenten, docenten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen, is het belangrijk om zelftesten af te nemen. We vragen je dan ook een zelftest te doen voordat je na de zomervakantie op school komt. Het Summa College heeft voor iedere nieuwe student 4 zelftesten klaarliggen. Je kunt jouw testen gratis ophalen gedurende de zomerperiode.

Preventief testen: samen sterk voor het onderwijs
Een zelftest is een preventief middel. Het betekent dat een eventuele besmetting eerder duidelijk wordt, wat de kans op verspreiding verkleint. Zo hopen we een uitbraak te voorkomen en zorgen we er samen voor dat het onderwijs door kan blijven gaan.

Ook als je gevaccineerd bent, zijn zelftesten belangrijk. De vaccinatie zorgt ervoor dat je minder klachten hebt bij een besmetting met het virus, maar je kunt het nog steeds overdragen op anderen.

Daarbij blijven ook in het onderwijs de basisregels van kracht:

 • Blijf thuis bij klachten. Vanaf 6 september gebruik je in deze situatie het speciale telefoonnummer voor ziekmeldingen: 040 269 40 90;
 • Houd 1,5 meter afstand;
 • Was regelmatig je handen;
 • Draag een mondkapje op plaatsen waar de 1,5 meter afstand houden niet lukt.

Hoe kom je aan de zelftesten?
Je kunt jouw gratis zelftesten (4 stuks) op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur ophalen op een van de volgende locaties:

 • Willem de Rijkelaan 3
 • Sterrenlaan 10

Testen bij de GGD
Let op: heb je klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting, moet je in quarantaine vanwege contact met iemand die besmettelijk was of heb je een melding ontvangen via de coronamelder-app? Gebruik dan geen zelftest, maar laat je testen op een GGD-locatie.

Op vakantie naar het buitenland?
Heb je een vakantie naar het buitenland gepland? Bekijk dan het reisadvies dat vanuit de overheid geldt voor dat land op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Kijk ook op onze website bij de informatie voor de start van het nieuwe schooljaar. Daar vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. 

We wensen je een fijne en veilige zomervakantie toe en verwelkomen je graag bij de start van het nieuwe schooljaar.


10 juni: Doorstromen? Afrondingsadvies nodig!

Heb je je aangemeld voor een vervolgopleiding op het mbo of hbo maar heb je geen mbo-diploma vóór 15 augustus? Dan heb je een afrondingsadvies nodig. Daarmee kun je voorwaardelijk worden toegelaten tot je nieuwe opleiding. Je hebt dan nog tot 1 januari 2022 de tijd om het diploma van je huidige opleiding te behalen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je loopbaanbegeleider voor meer informatie. Lever het afrondingsadvies vóór 15 augustus in bij je vervolgopleiding. Je hoort dan uiterlijk 31 augustus of je wordt toegelaten. 


25 mei: Vanaf 1 juni kun je thuis gratis een zelftest doen

Vanaf 1 juni kun je je thuis zelf testen op corona. Met de zelftest weet je in een kwartier of je veilig naar school kunt. In deze mail lees je hoe het werkt.

Het gaat gelukkig de goede kant op, maar nog steeds lopen veel mensen een coronabesmetting op. Veel mensen, zeker jongeren, kunnen besmet zijn met corona, er geen last van hebben en het virus overdragen. Daarom kun je vanaf 1 juni thuis een gratis zelftest doen.

Hoe kom ik aan de zelftest?

Je kunt een gratis zelftest bestellen via de site www.zelftestonderwijs.nl. Je logt in met je Summa-mailadres (psnummer@summacollege.nl) en wachtwoord. Testen worden naar je huisadres gestuurd. Vanaf 1 juni kun je iedere week 1 zelftest bestellen. Later wordt dat 2 keer per week. Wanneer dat is, komt op de site te staan.

Wanneer doe ik een zelftest?

Je doet alleen een zelftest als je geen coronaklachten hebt. Is de uitslag negatief, dan kun je veilig naar school komen. Bij een positieve uitslag blijf je thuis en laat je je testen door de GGD. Heb je wél klachten of heb je nauw contact gehad met iemand met corona, dan blijf je thuis en laat je je testen in een GGD-teststraat.

Niet verplicht

De zelftest is niet verplicht en ook geen voorwaarde om lessen te kunnen volgen. De inzet van zelftesten heeft ook geen invloed op de geldende RIVM-richtlijnen: dus je houdt 1,5 meter afstand, wast regelmatig je handen en draagt een mondkapje als je door school loopt. De inzet van zelftesten loopt in ieder geval tot de zomervakantie. Vragen over de zelftesten kun je stellen aan je loopbaanbegeleider. Kijk ook op www.zelftestonderwijs.nl, daar vind je een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden.


17 mei: Hou vol!

We zijn er bijna… maar nog niet helemaal! Het blijft belangrijk dat je je goed aan de maatregelen houdt om verspreiding van het virus te voorkomen. In onze scholen én daarbuiten. Samen kunnen we dit!  

 • Draag een mondkapje over neus en mond zodra je een Summa-gebouw binnenkomt. Je kunt het weer afdoen als je op je bestemming in het gebouw bent aangekomen en zit.
 • Kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van je les of afspraak naar het lokaal.

 • Ga na je (laatste) les of afspraak direct naar huis. 

 • Loop zoveel mogelijk rechts in gangen en ruimtes en volgens de looproutes, respecteer 1,5 meter afstand.

Hou vol - samen kunnen we dit!
  

21 april: Vanaf mei zelf testen of je corona hebt

Het kan voorkomen dat je het coronavirus hebt zonder dat je daar zelf iets van merkt. Je kunt dan helaas wel anderen besmetten met het virus. Om dat te voorkomen, maakt de Nederlandse overheid zelftesten beschikbaar. Je kunt dan zelf een test afnemen om te kijken of je het virus hebt. 

Via het Summa College kun je vanaf half mei zo’n test krijgen als bijvoorbeeld een klasgenoot besmet is. De zelftest is vrijwillig en niet verplicht. Ook als je geen test neemt, kun je lessen blijven volgen op school. Het is een extra maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Als je klachten hebt, blijf dan thuis en laat je testen door de GGD. 

In welk geval je kunt zelftesten en hoe dit moet, wordt op school uitgelegd. In mei krijg je via je school meer informatie.


12 april: Regels voor bezoek aan een Summa locatie

Heb je een afspraak of les op een Summa locatie, houd je dan aan de volgende regels:

 • Draag een mondkapje over neus en mond zodra je een Summa-gebouw binnenkomt. Je kunt het weer afdoen als je op je bestemming in het gebouw bent aangekomen en zit. 
 • Kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van je afspraak naar het lokaal.
  Ga na je afspraak direct naar huis.
 • Loop zoveel mogelijk rechts in gangen en ruimtes en volgens de looproutes, respecteer 1,5 meter afstand. 
 

31 maart: Avondklok vanaf 22.00 uur

Per 31 maart gaat de avondklok in vanaf 22.00 uur. Als je door les later dan 22.00 uur naar huis reist, heb je onderstaande verklaringen nodig.  

 1. Verklaring van Summa College
  Op deze verklaring wordt aangegeven dat je ‘s avonds les hebt op een locatie. Bij eventuele controle kun je je rooster via de app ‘Mijn summa’ tonen. Deze verklaring krijg je van je docent of mentor.
 2. Eigen verklaring.
  Deze vind je op rijksoverheid.nl en dien je zelf in te vullen. 

25 februari: Praktijkonderwijs tijdens avondklok

Tijdens de persconferentie van 23 februari maakte het kabinet bekend dat vanaf 3 maart praktijklessen uitgezonderd zijn van de avondklok.  Examens konden al doorgaan. Je hebt bij de reis naar huis dan wel twee verklaringen nodig:

 • Eén verklaring ontvang je van je school. Als dit op jou van toepassing is ontvang je hierover meer informatie.
 • Voor de andere verklaring zorg je zelf. Dit is een ‘Eigen verklaring avondklok’. Die vind je op de site van de Rijksoverheid. Download het formulier en vul het in.

Houd je rooster goed in de gaten.


23 februari: Studenten ten minste één dag per week naar school

Tijdens de persconferentie van 23 februari maakte het kabinet bekend dat mbo-studenten weer minstens één dag per week naar school kunnen gaan. We zijn blij om jou weer op onze onderwijslocaties te mogen begroeten. Houd je rooster goed in de gaten. 


9 februari: Avondklok en lockdown verlengd tot en met 2 maart

Op 8 februari heeft de regering de avondklok verlengd t/m 2 maart, de bestaande maatregelen blijven dus gehandhaafd. Dat betekent dat je veel online les blijft krijgen. Examens en toetsen gaan nog steeds door en vinden in de gebouwen plaats, net zoals sommige praktijklessen. Houd je rooster en je mail goed in de gaten. 

Ben je echt niet in de mogelijkheid om thuis les te volgen? Geef dit dan aan bij je loopbaanbegeleider. Hij/zij helpt je met een passende oplossing.

Stage: je stagebedrijf beslist 
Vraag aan je stagebegeleider wat de verlenging van de lockdown voor jouw stage betekent.

Heb je nog vragen? 
Op de pagina coronavirus: vragen en antwoorden vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je loopbaanbegeleider.


28 januari: Noodverordening voor Eindhoven

Van dinsdag 26 januari tot en met dinsdag 9 februari is heel Eindhoven een veiligheidsrisicogebied. Er geldt een noodverordening. Daarmee wil de gemeente de stad veilig houden voor iedereen.

Geen gevolgen voor jouw opleiding
Als je volgens je lesrooster naar een schoollocatie in Eindhoven moet komen, dan is dat gewoon mogelijk. Ook met het openbaar vervoer.

Wil je niet naar school komen, overleg dit dan met je loopbaanbegeleider. Wij zorgen voor jouw veiligheid en houden het nieuws goed in de gaten. Natuurlijk is het verstandig als jij zelf ook goed oplet.

Houd je aan de coronamaatregelen
Blijf je aan de veiligheidsmaatregelen houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen en blijf gezond!


24 januari: Verklaring avondklok van Summa na examen

Vanaf 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Dat betekent dat je tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet buiten mag zijn. Ben je toch buiten na 21.00 uur, dan kun je een boete krijgen. De regering heeft voor studenten die een examen afleggen in de avonduren een uitzondering gemaakt. Je examen gaat dus gelukkig gewoon door.

Je hebt bij de reis naar huis dan wel twee verklaringen nodig. Dit regelen we als volgt:

 • Tijdens het examen ontvang je van ons een verklaring op naam met daarop de datum, begintijd en eindtijd van het examen.
 • Jij zorgt er zelf voor dat je een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebt. Die vind je op de site van de Rijksoverheid. Download het formulier en vul het in.

Als je gecontroleerd wordt op weg naar huis, moet je beide ingevulde verklaringen kunnen laten zien. Je kunt het formulier invullen en uitprinten of downloaden en op je telefoon opslaan. Je leest er hier meer over.

Studenten voor wie dit geldt ontvangen persoonlijk een mail hierover.  


13 januari: Lockdown verlengd tot en met 9 februari

Op 12 januari heeft de regering de lockdown verlengd t/m dinsdag 9 februari, de maatregelen van voor de kerstvakantie blijven dus gehandhaafd. Dat betekent dat je veel online les blijft krijgen. Examens en toetsen gaan nog steeds door en vinden in de gebouwen plaats, net zoals sommige praktijklessen. Houd je rooster en je mail goed in de gaten. 

Ben je echt niet in de mogelijkheid om thuis les te volgen? Geef dit dan aan bij je loopbaanbegeleider. Hij/zij helpt je met een passende oplossing.

Stage: je stagebedrijf beslist 
Vraag aan je stagebegeleider wat de verlenging van de lockdown voor jouw stage betekent.

Heb je nog vragen? 
Op de pagina coronavirus: vragen en antwoorden vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je loopbaanbegeleider.

Speciaal telefoonnummer 
Zit je ergens mee en wil je daarover praten? Tijdens kantooruren zit er altijd iemand voor je klaar aan de telefoon: 040 269 4646. We horen graag van je.

Blijf gezond en let goed op jezelf en de mensen om je heen!
 


15 december: Praktijklessen gaan door na de kerstvakantie

Vanaf 4 januari gaan we weer praktijklessen geven in onze gebouwen. Natuurlijk op een verantwoorde en veilige manier. Houd je rooster in Mijn Summa in de gaten voor roosterwijzigingen.

We willen natuurlijk alles doen om het risico op besmettingen te verkleinen. Daarom gaan niet alle praktijklessen door. Een praktijkles gaat alleen door, als:

 • de les echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld een examentraining;
 • de les niet op een andere plek gegeven kan worden, bijvoorbeeld vanwege noodzakelijke machines die alleen op school aanwezig zijn;
 • de praktijkles niet verplaatst kan worden naar een later moment.

We proberen zoveel mogelijk praktijklessen op één dag te plannen, zodat je minder vaak heen een weer hoeft te reizen.


14 december: Vanaf woensdag 16 december is Summa alleen nog geopend voor examens

Beste student en ouder(s)/verzorger(s),   

Vanavond heeft de regering strengere coronamaatregelen aangekondigd. Dat betekent dat onze gebouwen vanaf woensdag 16 december alleen nog geopend zijn voor examens. Vanaf woensdag vinden er dus geen andere lessen meer plaats in onze gebouwen. Dit duurt in ieder geval tot maandag 4 januari. 

Heb je deze week online-les? Online-lessen gaan gewoon door.  

Stage: je stagebedrijf beslist 
Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Vraag aan je stagebegeleider wat de nieuwe coronaregels voor jouw stage betekenen.  

Haal je spullen op
Heb je nog spullen in het schoolgebouw die je wilt ophalen voor de kerstvakantie? Haal deze dan woensdag 16 december op. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, ben je ingedeeld in een groep. Je kunt op het volgende moment terecht:  
- Achternaam beginnend met A t/m H:    9.00 – 11.00 uur 
- Achternaam beginnend met I t/m P:      11.00 – 13.00 uur  
- Achternaam beginnend met Q t/m Z:     13.00 – 17.00 uur  

Na de Kerstvakantie 
De online-lessen en examens gaan weer van start op maandag 4 januari. We gaan dan ook weer praktijklessen geven in onze gebouwen. Natuurlijk op een verantwoorde en veilige manier. De komende dagen bekijken we per opleiding voor welke praktijklessen dat mogelijk is en hoe we dat dan gaan doen.  Check voor de lestijden je rooster in Mijn Summa!

Heb je nog vragen?    
Op de pagina coronavirus: vragen en antwoorden vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je loopbaanbegeleider. 

Speciaal telefoonnummer 
Zit je ergens mee en wil je daarover praten? Dat kan altijd. We begrijpen heel goed dat je het soms moeilijk kunt hebben in deze tijd. Daarom is er een speciaal telefoonnummer voor jou: 040 269 4646. Vanaf maandag 21 december staat er tijdens kantoortijden daar altijd iemand voor je klaar. 

Tot slot: houd de komende tijd je mail weer goed in de gaten. Als er zaken veranderen, informeren we je per mail. 

Ondanks de maatregelen wensen we je toch heel fijne feestdagen toe. Blijf gezond en let goed op jezelf en de mensen om je heen! 

Met vriendelijke groet, 

College van Bestuur Summa College 

Laurent de Vries 
Henk Slagt     


2 december: Wijzigingen dienstregeling OV-bussen in Brabant

Met ingang van 3 januari 2021 wijzigt de dienstregeling van het Openbaar Vervoer in Brabant. Op sommige buslijnen zijn er kleine routewijzigingen doorgevoerd, terwijl er ook tijden zijn aangepast. Ook worden sommige buslijnen of delen van lijnen opgeheven. Op de website van Hermes vind je meer informatie en vertrektijden.

Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, dien je je aan de landelijke regels te houden. Op de website van Hermes vind je de laatste informatie.


13 oktober: Echt, er ís licht aan het einde van de tunnel

Blog door Laurent de Vries, lid College van Bestuur Summa College

Ik ben onder indruk van de positieve instelling van mijn collega’s bij Summa College, ik heb het al vaker  gezegd. Ze zetten zich tot het uiterste in om het beste uit de student te halen. Ook nu, in coronatijd, waarin ze studenten minder vaak zien en vaak online lesgeven. Dat maakt hun streven lastiger. Collega’s maken zich dan ook zorgen. Over studenten, over de veiligheid op school. Over de gezondheid van zichzelf en dierbaren, over de werkdruk. Ook studenten maken zich zorgen over hun toekomst: vinden ze nog wel werk of een stageplek, bijvoorbeeld?  

Eigen leerwerkplekken

We proberen zorgen zoveel als mogelijk weg te nemen. Door aandacht te geven, door goed te luisteren, door veilige ruimtes in te richten en door onze stinkende best te doen om samen met bedrijven en instellingen leerwerkplekken te realiseren. Zelf zorgen we ook voor leerwerkplekken. Zo helpen studenten van Summa Facilitair en van Summa Veiligheid op locaties van Summa College inmiddels mee aan een veilige werk- en leeromgeving.

Je hebt perspectief nodig

Maar dat is niet voldoende, dat besef ik terdege. Als student en docent heb je perspectief nodig. Als je er vertrouwen in hebt dat het beter wordt, houd je de huidige situatie vol. En gelukkig, dat licht aan het einde van de tunnel is er. Want we zullen ons uiteindelijk losmaken uit de coronahoudgreep. En dan hebben we alle mbo-studenten van nu keihard nodig. Want corona heeft ons duidelijk gemaakt dat de vitale beroepen draaien op mbo’ers. Zorg, onderwijs, logistiek, openbaar vervoer, kinderopvang, hulpverleningsdiensten, noem maar op. Ook duidelijk is dat het belang van online dienstverlening door corona verder toegenomen is. Door dit verder te integreren in opleidingen, ontstaan er nieuwe kansen voor studenten en voor Summa College.

Een oproep

Daarom zeg ik tegen mbo-studenten: hou vol. Dat doen wij als onderwijsinstelling ook, dat doen de docenten ook, voor jullie. We houden je vast en laten je niet meer los. Ik roep alle collega mbo-instellingen, mbo-medewerkers, MBO Raad, leerbedrijven, inspectie, minister Ingrid van Engelshoven en alle anderen die bij het mbo betrokken zijn op hetzelfde te doen. Laat mbo-studenten zien dat er perspectief is, dat we hen na corona keihard nodig hebben en dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan. En begin er nu mee.


6 oktober: Dringend advies: draag een mondkapje bij Summa als je je verplaatst 

Doe dus een mondkapje op zodra je een Summa-gebouw binnenkomt. Je kunt hem weer afdoen als je op je bestemming in het gebouw bent aangekomen en zit. In het theorielokaal, bijvoorbeeld, of in de kantine. Ben je aan het werk in een praktijklokaal, houd dan je mondkapje op. Lees meer


19 augustus: Wat fijn dat we weer van start gaan!

Na hopelijk een heerlijke vakantie, mag je binnenkort naast het volgen van online onderwijs ook weer gedeeltelijk naar school. 

Samen zijn we de Summa-gemeenschap: studenten, docenten en medewerkers. Dat betekent dat we aandacht hebben voor elkaars gezondheid en veiligheid. Bij Summa kijken we naar elkaar om. Vandaar graag je aandacht voor de regels en afspraken waarvoor we samen de verantwoordelijkheid dragen. 


10 juli: Quarantaineregels na vakantie in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. 

Iedereen ouder dan 12 jaar die terugkomt uit een oranje of rood land wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. 

Quarantaine na een vakantie in oranje of rode is géén geldige reden voor verzuim van studenten. Scholen zullen in dat geval leerplicht moeten inschakelen. Scholen zijn in deze situatie niet verplicht om studenten afstandsonderwijs aan te bieden. Houd hier rekening mee en voorkom problemen bij thuiskomst.

Lees er meer over op de website van Rijksoverheid.nl.


29 juni: Doorstromen? Afrondingsadvies nodig!

Heb je je aangemeld voor een vervolgopleiding op het mbo of hbo maar heb je geen mbo-diploma vóór 15 augustus? Dan heb je een afrondingsadvies nodig. Daarmee kun je voorwaardelijk worden toegelaten tot je nieuwe opleiding. Je hebt dan nog tot 1 januari 2021 de tijd om het diploma van je huidige opleiding te behalen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je loopbaanbegeleider voor meer informatie. Lever het afrondingsadvies vóór 15 augustus in bij je vervolgopleiding. Je hoort dan uiterlijk 31 augustus of je wordt toegelaten. 


26 juni: Aangepaste dienstregeling OV-bussen Hermes

Tot en met 4 juli 2020 rijden de bussen in Zuidoost-Brabant volgens de vakantiedienstregeling. Vanaf 5 juli is dit een hoogzomerdienstregeling. Op de website van Hermes vind je meer informatie en vertrektijden.

Per 1 juli zijn alle zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, dien je je aan de landelijke regels te houden. Op de website van Hermes vind je de laatste informatie.


3 juni: Testen op corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het coronavirus. De GGD heeft speciale teststraten ingericht om te testen op corona. Deze zijn alléén per auto te bereiken en zijn te vinden in o.a. Rosmalen, Tilburg en Uden. De testen worden alleen afgenomen na het maken van een afspraak via het landelijke telefoonnummer 0800 - 1202

Kan ik getest worden?
Iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus kan bij de GGD getest worden. Voorbeelden van milde klachten die passen bij het coronavirus zijn: 

 • hoesten;
 • neusverkoudheid;
 • koorts;
 • verlies van reuk of smaak.
Je kan zonder tussenkomst van een arts een afspraak maken.  Wat gebeurt er tijdens de coronatest? Tijdens de test wordt met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit monster wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Er wordt niet getest op antistoffen en je kunt met deze test dus niet zien of je al eerder besmet was. Hoe krijg ik de testuitslag? Wanneer je getest bent in de teststraat ontvang je binnen 48 uur telefonisch de testuitslag. Tot die tijd blijf je in isolatie en blijven je huisgenoten in thuisquarantaine.   

15 mei: Naar het hbo? Meld je vóór 1 juni aan

Wil je na je mbo-4 opleiding naar het hbo? Je kunt je nog tot 1 juni aanmelden. Op de site van de hogeschool (bijvoorbeeld Fontys of Avans) lees je wat je moet doen. Meld je ook aan als je nog 1 of enkele kleine vakken moet halen of je de stage niet op tijd af hebt. Als je door de coronacrisis je diploma niet kunt halen nu, mag je vaak toch aan je hbo-opleiding beginnen. Je moet wel zorgen dat je je mbo-diploma voor 1 januari 2021 haalt.

Zie ook bovenstaande bericht van 29 juni: Doorstromen? Afrondingsadvies nodig! 

13 mei: Vanaf 15 juni weer praktijkonderwijs mogelijk op school

Summa zet vol in op online-onderwijs. Dat blijft zo tot in ieder geval 15 juni. Tot die datum zijn alleen Summa-gebouwen geopend voor het examineren van diplomakandidaten en de begeleiding van kwetsbare studenten.    

Strenge voorwaarden

Als het virus in Nederland onder controle blijft, mogen onze scholen vanaf 15 juni weer beperkt open voor praktijklessen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal mensen dat in een gebouw aanwezig mag zijn: 20% van het aantal dat normaal in een gebouw werkt en onderwijs volgt.

Online-onderwijs gaat door

Bij Summa wordt momenteel onderzocht hoe we hiermee om kunnen gaan. Zodra er meer duidelijkheid is, berichten we daarover, o.a. via deze website. Met online-onderwijs gaan we intussen gewoon door, vooralsnog volgen onze studenten al hun theorielessen online.


28 april: Zo ga je goed voorbereid naar je examen

Vanaf 6 mei starten we met het afnemen van examens in scholen. We willen dat alle studenten en medewerkers dit veilig kunnen doen. Daarom hebben we een aantal regels opgesteld. Elke student die een examen gaat maken, heeft deze regels per e-mail ontvangen.

Ben je verkouden, hoest je of heb je koorts? Blijf thuis en meld je ziek. Je mag nu geen examen doen en kunt deze op een later moment inhalen.

Veilig examens maken, de regels in het kort

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Meld je aan bij de ingang van het schoolgebouw.
 • Volg de instructies van een medewerker die je de juiste locatie in de wachtruimte wijst.
 • Daar word je door een medewerker naar je plek gebracht.

   

 • Leg je identiteitsbewijs op de lege tafel naast je met je pasfoto naar boven.
 • Zorg ervoor dat je telefoon uit staat. Stop deze in je jas of tas.
 • Als je klaar bent, leg je je examen op de hoek van je tafel.
 • Wacht tot de surveillant aangeeft dat je het lokaal kunt verlaten.
 • Verlaat het gebouw zo snel mogelijk.
 • Blijf niet wachten op je medestudenten.

Bekijk hier de volledige instructie.

We wensen je heel veel succes toe met je examens!


23 april: Tot 20 mei geen onderwijs op locatie; wél online

In de persconferentie van dinsdag 21 april kondigde premier Rutte aan dat de meeste coronamaatregelen van kracht blijven. Dit betekent dat je online-onderwijs blijft volgen tot in ieder geval 20 mei. Onze schoolgebouwen blijven dicht, behalve voor diplomakandidaten die een examen moeten doen.

Vanaf 6 mei vinden de examens van diplomakandidaten plaats op verschillende Summa-locaties. We maken de ruimtes extra veilig en de studenten zitten op ruime afstand van elkaar. Eindexamenkandidaten krijgen hierover uiterlijk volgende week meer informatie.


20 april: Online studiekeuzehulp door docenten en studenten in plaats van meeloopdagen

Iedereen die volgend jaar een mbo-opleiding wil starten maar zich nog niet heeft ingeschreven kan nu online in contact komen met docenten én studenten. Zij beantwoorden vragen en vertellen over de opleiding via mail, app of een DM op Instagram.
Bekijk hier de contactgegevens.


6 april: Dit schooljaar alleen nog examens voor diplomakandidaten

We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk studenten nog voor de zomervakantie hun diploma kunnen behalen. Om hiervoor ruimte te maken, zijn de andere examens uitgesteld. Vanaf 6 mei gaan we van start met enkel de examens van de diplomakandidaten. Voor alle andere studenten gaan de dit schooljaar geplande examens niet door. Deze examens worden opnieuw gepland na de zomervakantie.


3 april: Tot 6 mei geen onderwijs op locatie; wél online!

De gebouwen van Summa blijven dicht tot 6 mei. Tot die datum wordt er dus geen onderwijs gegeven in onze gebouwen. Uiteraard gaan we wel volop door met online-onderwijs. Eind april wordt besloten of de gebouwen weer open kunnen gaan voor onderwijs.

Vanaf 6 mei gaan de gebouwen in ieder geval wél open voor onze diplomakandidaten.
(zie het bericht hieronder)


2 april: Examens voor diplomakandidaten hervat vanaf 6 mei!

Op 6 mei, direct na de meivakantie, hervatten we de examens voor de diplomakandidaten van de mbo-opleidingen. We examineren alleen de vakken die nodig zijn voor het behalen van het diploma. Diplomakandidaten doen daarom geen examen in de keuzedelen en rekenen. Diplomakandidaten die toch examen willen doen in een keuzedeel, kunnen dat na de zomervakantie doen.

Voorzorgsmaatregelen
Uiteraard nemen we uitgebreide voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus, zodat studenten veilig hun examen kunnen maken. Daarvoor gebruiken we de richtlijnen van het RIVM als basis.

Mondelinge examens en proeves bij bpv-bedrijven al van start
De mondelinge examens zijn al van start gegaan of beginnen binnenkort. Deze examens worden online afgenomen. De proeves van bekwaamheid bij de bpv-bedrijven kunnen ook gewoon doorgaan, als het bpv-bedrijf daar tenminste de mogelijkheid voor heeft. Ook moeten de proeves gedaan kunnen worden met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Voor de proeves die nu niet door kunnen gaan, wordt nog naar een oplossing gezocht.

Ben jij diplomakandidaat?
Van jouw eigen opleiding krijg je binnenkort meer informatie over de examens. Natuurlijk kun je zelf alvast aan de slag met de voorbereidingen. We wensen je veel succes toe!


24 maart: Gesloten locaties, examens en doorstroom naar het hbo

Alle gebouwen dicht tot en met 6 april
We stoppen alle activiteiten in onze gebouwen tot en met 6 april. Alle Summa-gebouwen gaan dus dicht.

Geen examens tot en met 6 april in de Summa-gebouwen
Tot en met 6 april vinden er daarom ook geen examens plaats op de locaties van Summa.

Examens bij je bpv-bedrijf gaan wel door, maar onder voorwaarden
Ben je aan de slag bij een bpv-bedrijf? Examens die daar plaatsvinden, kunnen wél doorgaan, maar onder strikte voorwaarden. De maatregelen van de overheid tegen het coronavirus moeten namelijk steeds precies worden opgevolgd. Het kan ook zo zijn dat je bpv-bedrijf zelf andere maatregelen neemt of al heeft genomen. Kan je examen daardoor niet doorgaan? Neem dan contact op met je loopbaanbegeleider.

Doorstroom mbo-hbo
Studeer je dit schooljaar af en wil je doorstromen naar het hbo? Dan is het belangrijk dat je weet dat de volgende afspraken zijn gemaakt:
 • Je hebt langer de tijd om je in te schrijven voor een hbo-opleiding, namelijk tot 1 juni.
 • Kun je niet alle vakken afronden door de corona-maatregelen? Dan kun je soms toch alvast doorstromen naar het hbo. Je krijgt dan tot 1 januari 2021 de tijd om die gemiste vakken in te halen.

23 maart: Toelatingsrecht mbo verlengd van 1 april naar 1 mei

De datum tot wanneer je als aankomend student recht hebt op toelating op de opleiding van je keuze (toelatingsrecht) is door alle ontwikkelingen rondom het coronavirus verlengd van 1 april tot 1 mei. Dit betekent dat je tot die datum direct geplaatst wordt op de opleiding van je keuze mits je wettelijk toelaatbaar bent en de opleiding nog niet vol zit. 


20 maart: Aanmelden hbo kan tot 1 juni

Doe je dit jaar mbo4-examen en wil je naar het hbo? De aanmelddeadline is verschoven van 1 mei naar 1 juni. Ook kun je soms doorstromen als je nog geen diploma hebt.

Dat heeft het ministerie vandaag laten weten. Als je door het coronavirus 1 of enkele kleine vakken niet kunt halen voor 1 september of als je op dat moment nog in de afronding van je stage zit, neemt de hogeschool je toch aan. Je kunt na de zomer dus gewoon aan je hbo-opleiding begin. Fijn! Je moet wel zorgen dat je je mbo-diploma voor 1 januari 2021 haalt. Lukt dat niet, dan moet je de hbo-opleiding verlaten.


16 maart: Studenten zorg en welzijn krijgen ruimte om extra te werken bij leerbedrijven

Vanaf maandag 16 maart vinden er geen lessen meer plaats in alle gebouwen van het Summa College. Studenten hoeven niet meer naar school te komen, maar krijgen online-onderwijs.

Ondersteuning bij werkzaamheden in zorg- en welzijn

Wij zijn ons bewust van de enorme druk die op organisaties in zorg en welzijn ligt door het coronavirus. Daarom krijgen studenten in de sectoren zorg en welzijn van ons de ruimte om ook op lesdagen ingezet te worden bij hun leerbedrijf, als ze dat zelf willen. Ze worden niet aan hun lesverplichtingen gehouden. Studenten die wel lessen willen blijven volgen, kunnen deelnemen aan het online onderwijsaanbod.

Ook docenten in de sectoren zorg en welzijn krijgen de ruimte om te ondersteunen bij zorg- en welzijnsorganisaties. Zo hopen wij een kleine bijdrage te leveren aan de enorme uitdagingen waarmee deze organisaties te maken hebben.


15 maart: Geen lessen op schoollocaties, online-onderwijs gaat door 

Vanaf maandag 16 maart vinden er geen lessen meer plaats in alle gebouwen van het Summa College. Je hoeft morgen (maandag) dus niet naar school te komen. Dit geldt in ieder geval tot en met maandag 6 april.   

Examens  

Heb je binnenkort een examen? Ook dat gaat nu niet door. Je krijgt zo snel mogelijk te horen wanneer je examen plaatsvindt.  

Je krijgt online-onderwijs

Je krijgt de komende weken les via online-onderwijs en huiswerkopdrachten. Je hoort van je eigen opleiding hoe dit er de komende tijd uitziet. Houd je rooster via mijnsumma in de gaten.

Haal je spullen op

Heb je nog spullen in het schoolgebouw die je niet kunt missen voor het volgen van online-lessen? Haal deze dan maandag 16 maart op. Om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben we je ingedeeld in een groep. Je kunt op de volgende moment terecht:  

Achternaam beginnend met A t/m H: - 9.00 – 11.00 uur  
Achternaam beginnend met I t/m P: - 11.00 – 13.00 uur  
Achternaam beginnend met Q t/m Z: - 13.00 – 17.00 uur  

Stage: je stagebedrijf beslist   

Stages in Nederland gaan door zolang je welkom blijft bij je stagebedrijf. Neem contact op met je loopbaanbegeleider als je stagebedrijf besluit dat je thuis kunt blijven.  

Heb je vragen?

Antwoorden op vragen over het coronavirus kun je vinden op de pagina coronacrisis: vragen en antwoorden. Ook is er een informatienummer beschikbaar waar je terechtkunt met je vragen: 040 269 46 46.  Dit nummer is ook in het weekend bereikbaar, van 9.00 tot 17.00 uur.  

Met vriendelijke groet, College van Bestuur Summa College Petra van Lange Laurent de Vries Henk Slagt 

13 maart: Onderwijs gaat door, op school én online

Maandag 16 maart krijgen studenten informatie over het lesprogramma

Summa staat voor goed onderwijs, óók onder moeilijke omstandigheden. Zoals nu, bij de uitbraak van het coronavirus.

Onderwijs voor álle studenten

Vanaf maandag gaat Summa over op online-onderwijs. Dit geldt voor een groot deel van de lessen. Die lessen kun je dus vanuit huis volgen. Summa wil dat alle studenten weer gewoon les krijgen. Op dit moment hebben we te maken met halflege of helemaal lege klassen. Veel studenten voelen zich niet fit of zijn uit voorzorg thuis gebleven. Daardoor krijgen zij nu te weinig of geen les en dat vinden we onacceptabel.

Delen kennis en online-lessen

Summa werkt samen met andere Brabantse mbo-scholen om goed online-onderwijs te maken. De scholen delen de beste voorbeelden van online-lessen en -instructiemateriaal met elkaar. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang.

Praktijkonderwijs soms op locatie

Er zijn ook opleidingen waarvoor online-onderwijs moeilijk is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan opleidingen voor meubelmaker of stukadoor. Bij die opleidingen bekijken we of theoretische vakken (die wél online gegeven kunnen worden) naar voren gehaald kunnen worden in het lesprogramma. Ook zorgen we ervoor dat bepaalde scholen open blijven zodat het praktijkonderwijs daar wel door kan gaan. Daarbij volgen we uiteraard de richtlijnen van het RIVM. Ook is op die locaties extra aandacht voor hygiëne.

Wat betekent dit voor jou als student van Summa?

Van je opleiding hoor je maandag hoe jouw lesprogramma er de komende tijd uit ziet.

Let op: misschien ben je afgelopen week gewoon op school geweest. Misschien voelde je je niet fit en ben je thuis gebleven. Voor alle studenten geldt dat we van je verwachten dat je de komende tijd gewoon meedoet aan het lesprogramma. De lessen zijn dus verplicht. Tenzij je ziek bent natuurlijk. Dan moet je je ziek melden via telefoonnummer 040 269 4090, via mijnsumma of de app.

Met vriendelijke groet,    

College van Bestuur Summa College 

Petra van Lange 
Laurent de Vries 
Henk Slagt


13 maart: Informatie rondom besmettingen van studenten en docenten

Zoals eerder aangegeven, is een docent en een aantal studenten helaas met het coronavirus in aanraking gekomen. In deze en toekomstige gevallen informeren wij altijd de direct betrokkenen, zoals klasgenoten, docenten en leerbedrijf.

Wij wijzen jullie nogmaals op de adviezen van het RIVM:

Blijf thuis bij klachten

Blijf thuis bij neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Je moet je dan wel nog ziekmelden. Dat doe je via telefoonnummer 040 269 4090, via mijnsumma of de app. Mijd sociaal contact. Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.

Wat kan ik doen om besmetting bij mezelf te voorkomen? 

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Antwoorden op mogelijke vragen die je hebt over het coronavirus kun je vinden op de pagina Coronacrisis: vragen en antwoorden


12 maart: twee studenten besmet met coronavirus

Op donderdag 12 maart werd bekend dat twee bol-studenten van de opleiding Mbo-verpleegkundige (locatie Willem de Rijkelaan) besmet zijn geraakt met het coronavirus. 

De studenten met wie ze mogelijk in contact zijn gekomen, zijn via e-mail op de hoogte gesteld. Heb je geen e-mail hierover ontvangen, dan is er geen kans op besmetting via deze student. 

Wat betekent dit voor jou? 

Heb je klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Mijd dan sociaal contact. Dit betekent: ga niet naar school, stage, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Kijk voor actuele richtlijnen op deze pagina van de Rijksoverheid

Wat kun je doen om besmetting bij jezelf te voorkomen?  

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Antwoorden op mogelijke vragen die je hebt over het coronavirus kun je vinden op de pagina coronacrisis: vragen en antwoorden.  

Heb je meer vragen of wil je contact? 

Er is een informatienummer beschikbaar waar je terechtkunt met je vragen: 040 269 46 46. Bij vragen over het virus kun je tijdens kantooruren ook contact opnemen met de GGD: 088 003 11 11.

Met vriendelijke groet,  
   
College van Bestuur Summa College  
   
Petra van Lange  
Laurent de Vries  
Henk Slagt


11 maart: student besmet met coronavirus

Op dinsdag 10 maart werd bekend dat een bbl-student van de opleiding Pedagogisch medewerker (kinderopvang) besmet is geraakt met het coronavirus. 

Ze is één dag, op woensdag 4 maart, met lichte klachten op locatie Willem de Rijkelaan geweest. De studenten met wie ze mogelijk in contact is gekomen, zijn via e-mail op de hoogte gesteld. Heb je geen e-mail hierover ontvangen, dan is er geen kans op besmetting via deze student.

Ook alle leerbedrijven van de studenten die mogelijk in contact gekomen zijn met deze student zijn op de hoogte gebracht.

De student is thuis besmet geraakt. Er is dus geen verband met de eerdere besmetting van een docent. De student maakt het goed en is inmiddels klachtenvrij.  

Wat betekent dit voor jou? 

Wij hanteren het actuele RIVM-beleid binnen de provincie Noord-Brabant:  

Heb je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts? Beperk dan je sociale contacten. Dit betekent: ga niet naar school, stage, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.  

Wat kun je doen om besmetting bij jezelf te voorkomen? 

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen 

Antwoorden op mogelijke vragen die je hebt over het coronavirus kun je vinden op de pagina coronacrisis: vragen en antwoorden

Heb je meer vragen of wil je contact? 
Er is een informatienummer beschikbaar waar je terechtkunt met je vragen:  
040 269 46 46. Bij vragen over het virus kun je tijdens kantooruren ook contact opnemen met de GGD: 088 003 11 11

 
Met vriendelijke groet, 
 
College van Bestuur Summa College 
 
Petra van Lange 
Laurent de Vries 
Henk Slagt 


7 maart: UPDATE nieuwe richtlijnen RIVM


Deze mail is verzonden aan alle studenten van het Summa College. Docenten en (stage)bedrijven zijn maandag 9 maart ook geïnformeerd over de nieuwe richtlijnen.

Belangrijk bericht: Nieuwe richtlijnen in verband met het coronavirus, wat betekenen die voor jou?

 

Beste student,

Het RIVM heeft de richtlijnen voor de provincie Noord-Brabant aangescherpt. Heb je geen klachten, dan kun je gewoon naar school komen of je stageplek gaan. Heb je last van lichte klachten, zoals hoesten, verkoudheid of koorts, dan blijf je thuis. Je moet je dan wel nog ziekmelden. Dat doe je via telefoonnummer 040 269 4090 of via ‘mijnsumma’ of de app.
 
Ben je weer beter? Wacht dan nog 24 uur. Daarna kun je weer gewoon naar school komen of naar je stageplek gaan.
 
Let op: het is mogelijk dat je (stage)bedrijf andere richtlijnen heeft. In dat geval moet je die richtlijnen opvolgen. Werk je in de zorg? Op de website van het RIVM vind je meer informatie voor zorgprofessionals.
 
Summa houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Daar informeren we je steeds zo goed mogelijk over. Op onze website vind je bovendien veel gestelde vragen & antwoorden.
 
Heb je een vraag en kun je het antwoord niet op de website vinden? Bel dan naar 040 269 4646. Dat telefoonnummer is bereikbaar tussen 7.30 tot 17.00 uur, ook in het weekend.

Op de websites van het RIVM en de GGD vind je meer informatie over het virus en wat jij kunt doen om besmetting te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

College van Bestuur Summa College

Petra van Lange
Laurent de Vries
Henk Slagt


5 maart 15.00 uur: UPDATE besmetting coronavirus medewerker Summa College

 

Beste student, beste collega,

Gisteren (woensdag 4 maart) werd bekend dat een medewerker van het Summa College besmet is geraakt met het coronavirus. Het gaat om een docent die werkzaam is op de Willem de Rijkelaan.

Deze docent is alleen op woensdag op de Willem de Rijkelaan geweest. De dagen daarvoor én vorige week was zij niet aanwezig. De docent zit nu in thuisisolatie en maakt het goed. Ze is natuurlijk geschrokken van de situatie, ze had geen idee dat zij het virus onder de leden heeft. Zij is ook niet in een risicogebied geweest.

Direct na de bekendmaking zijn alle studenten en medewerkers met wie zij op woensdag contact heeft gehad nauwkeurig in kaart gebracht. Deze mensen zijn allemaal uitgenodigd voor een bijeenkomst met de GGD die vanmorgen plaats heeft gevonden op de Willem de Rijkelaan.

Als jij niet bent uitgenodigd voor die bijeenkomst, heb je dus geen contact gehad met die docent. Er bestaat dan ook geen enkel risico dat je door haar besmet bent geraakt.

De bijeenkomst werd goed bezocht door studenten, ouders en medewerkers en is rustig verlopen. Een deskundige van de GGD heeft alle aanwezigen geïnformeerd over het virus, hoe de besmetting verloopt en welk voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.

De belangrijkste feiten op een rijtje:

 1. Besmetting vindt plaats via direct contact door te hoesten of te niezen (via ‘druppeltjes’). De studenten en collega’s die met de docent in contact zijn geweest, worden aangeduid als ‘laag risico’. Dat heeft te maken met de aard van het contact: in klassituaties, waar relatief veel afstand is tussen mensen, wordt het risico laag ingeschat.
 2. In het geval iemand toch besmet is geraakt, duurt het 5 á 6 dagen voordat die persoon ziek wordt. In de tussentijd is die persoon niet besmettelijk. Want: alleen als je ziek bent, kun je anderen besmetten. Iedereen die gisteren contact heeft gehad met de docent, kan op dit moment dus niet besmettelijk zijn.
 3. Testen of iemand het virus heeft, heeft pas zin als die persoon ziek is geworden. Daarvóór is het testresultaat niet betrouwbaar. Mensen die besmet zijn geraakt, worden vaak pas ziek na 5 á 6 dagen. Dan kan er dus pas getest worden.
 4. De meeste mensen die besmet zijn geraakt, krijgen milde klachten. Mensen met gezondheidsklachten, vaak ouderen, kunnen wel ernstig ziek worden. De klachten kunnen zijn: koorts, hoesten, benauwdheid of andere klachten. Alle medewerkers en studenten die vanmorgen bij de bijeenkomst zijn geweest hebben het telefoonnummer van de GGD gekregen. Als zij de komende 2 weken één van deze klachten krijgen, nemen zij direct contact op met de GGD.

We kunnen ons voorstellen dat je meer vragen hebt. We publiceren vanmiddag een lijst met veel gestelde Vragen & Antwoorden die we voor onze studenten zullen plaatsen op ItsLearning, mijnsumma, magister en voor onze collega’s op intranet. Ook zullen we daar regelmatig updates plaatsen.

Daarnaast is er de komende dagen een informatienummer beschikbaar waar je terecht kunt met je vragen: 040 269 4646.

Bij vragen over het virus kun je ook contact opnemen met de GGD, tijdens kantooruren 088 0031111.

Met vriendelijke groet,

College van Bestuur Summa College

Petra van Lange
Laurent de Vries
Henk Slagt

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.