Coronanieuws: de laatste updates

q en a banner coronanieuws 2021   

17 januari: extra bussen in de spits

Kom je met het openbaar vervoer naar school? Hermes zet extra bussen in om meer mensen op een veilige manier te kunnen vervoeren:

 • 5 Extra ritten met lijn 604 naar Sterrenlaan in de ochtendspits als aanvulling van lijn 4.
 • 1 Extra rit met lijn 608 om 8.10 uur naar Marathonloop/Estafettelaan als aanvulling op lijn 8 en 9.
 • 6 Extra ritten met lijn 614 naar Jozef Eliasweg in de ochtendspits als aanvulling op lijnen 14/114.

Het kan toch voorkomen dat het in een bus te vol is. Probeer daarom altijd een bus eerder te nemen zodat je er eventueel een kan overslaan, of kijk of je op een andere manier naar school kunt komen. 

Als je bijvoorbeeld met de fiets of scooter naar school komt, help je mee drukte te voorkomen in de bussen en de trein. Zo help je ook je medestudenten die geen alternatief hebben voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld omdat zij verder weg wonen. Informatie over de regels in de bussen, vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vervoer/openbaar-vervoer


15 januari: Onze schooldeuren gaan weer open voor alle studenten!

Maar niet alle studenten kunnen maandag al naar school

Wij zijn blij dat vanaf volgende week alle studenten weer naar school mogen komen. We zien je graag terug in onze schoolgebouwen!

Wanneer heb je les?
We werken er hard aan om alle roosters op tijd klaar te krijgen. Dat is veel werk. Het kan daarom zo zijn dat jouw eerste les op school niet op maandag, maar later in de week is. Het is ook mogelijk dat je eerst nog een tijdje online-lessen krijgt. Dit komt doordat veel docenten ziek zijn of in quarantaine zitten. Maar uiteindelijk kan iedereen weer op school terecht.

Jouw school informeert je via mail wanneer jij weer naar school kunt. Houd je rooster in Mijn Summa én je mailbox dus goed in de gaten!

Er geldt een aantal maatregelen om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken:

 • Blijf de basisregels volgen: was vaak en goed je handen, nies in je elleboog en blijf thuis bij klachten die passen bij corona.
 • Nieuw voor mbo-studenten: draag binnen onze gebouwen altijd een mondkapje, ook als je zit. Hierop zijn maar 2 uitzonderingen:
  • Als je eet of drinkt; dan mag je mondkapje even af
  • Als je door het dragen van een mondkapje niet deel kunt nemen aan het onderwijs. Hiervoor heb je wel een uitzonderingsverklaring nodig.
 • Zorg ervoor dat dit een wegwerpmondkapje (minimaal type II) is. Deze mondkapjes geven namelijk een betere bescherming tegen de omikron-variant van het coronavirus. Omikron is veel besmettelijker dan de eerdere coronavisrussen. Heb je geen mondkapje type II? Dan hebben wij er één voor je op voorraad.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar en volg de aanwezige looproutes.
 • Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten ruimte. Voor examens geldt een uitzondering.
 • Doe 2 keer per week een zelftest, voordat je naar een Summa-locatie gaat. Je kunt gratis zelftesten aanvragen via www.zelftestonderwijs.nl.

Vragen?
We doen er alles aan om onze scholen open te houden en we kijken ernaar uit om je te mogen begroeten in de klas. Heb je de komende tijd vragen, of zit je ergens mee? Neem contact op met je loopbaanbegeleider, mentor of met een van de vertrouwenspersonen. Zij helpen je graag.


4 januari: Ook na de kerstvakantie voornamelijk online les

Omdat de besmettingen in de leeftijdsgroep van het mbo en hoger onderwijs sterk stijgen, heeft het kabinet besloten dat de coronamaatregelen van voor de kerstvakantie van kracht blijven.

Dit betekent dat het Summa College vanaf 10 januari open is voor:
- examens inclusief voorbereidende lessen voor examens,
- praktijklessen.

Andere lessen worden online gegeven. Je hoort van je school hoe de lessen worden gegeven. Informatie over je rooster vind je op je roosterapp. Wil je graag naar school komen omdat je bv geen goede thuiswerkplek hebt? Neem contact op met je loopbaanbegeleider.

Vragen?
We vinden het heel jammer dat we het nieuwe jaar niet samen met jou op school kunnen beginnen. Maar we begrijpen ook dat maatregelen nodig zijn. Heb je vragen? Zit je ergens mee of maak je je zorgen? Neem contact op met je loopbaanbegeleider, mentor of met een van de vertrouwenspersonen. Zij helpen je graag.

Maatregelen op school
De maatregelen voor deelname aan les op school blijven hetzelfde:
- doe 2 keer per week een zelftest, voordat je naar school gaat. Je kunt gratis zelftesten aanvragen via www.zelftestonderwijs.nl.
- draag een mondkapje als je je verplaatst in de school. In de les mag het mondkapje af.
- houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Op 14 januari beslist het kabinet opnieuw of het mbo weer helemaal open kan. Hopelijk kunnen we je daarna goed nieuws melden.


21 december: Speciaal telefoonnummer voor studenten

Heb je vragen of zit je ergens mee en wil je daarover praten? Dat kan altijd. We begrijpen heel goed dat je het soms moeilijk kunt hebben in deze tijd. Daarom is er een speciaal telefoonnummer voor jou: 040 269 4646. Vanaf dinsdag 22 december staat er tijdens kantoortijden daar altijd iemand voor je klaar.

Positief getest in de vakantie?
Als je tijdens de vakantie besmet raakt met het coronavirus, meld dit dan zoals je dat normaal ook zou doen. Klik hier voor de pagina over ziekmelden.


19 december: Summa gaat dicht

Op 18 december kondigde het kabinet een nieuwe, strenge lockdown aan. Daarmee wil men de snelle stijging stoppen van het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. 

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor jou?

 • Onze scholen gaan dicht. Vanaf maandag 20 december wordt er geen onderwijs in onze schoolgebouwen gegeven.

  Maar er zijn uitzonderingen:

  Examens op school gaan door. Dit geldt ook voor de voorbereidende (praktijk-)lessen die nodig zijn voor examens. Alle andere lessen, ook praktijklessen, vervallen.

 • Je hebt volgende week geen online-les, tenzij jouw docenten dat wél nodig vinden. Als dat zo is, hoor je dat van hen.

   

 • Loop je stage? Dan gelden de regels van jouw stagebedrijf. Twijfel je of heb je hier een vraag over? Neem contact op met je loopbaanbegeleider.

   

 • Heb je spullen op school die je nodig hebt? Maandag zijn de gebouwen nog open tot 17.00 uur zodat jij je spullen kunt ophalen.

  Om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben we je ingedeeld in een groep. Je kunt op het volgende moment terecht:

  Achternaam beginnend met A t/m H:    9.00 – 11.00 uur
  Achternaam beginnend met I t/m P:      11.00 – 13.00 uur
  Achternaam beginnend met Q t/m Z:     13.00 – 17.00 uur

 • Vind je het fijn om toch op school te komen? Bijvoorbeeld omdat je thuis geen goede werkplek hebt? Je bent volgende week van harte welkom op onze locaties op Sterrenlaan 10, Willem de Rijkelaan of de Blécourstraat. Wij zorgen voor een veilige omgeving.

Op 3 januari neemt het kabinet een besluit over de periode na de kerstvakantie. We hopen natuurlijk dat onze schoolgebouwen op maandag 10 januari weer gewoon open kunnen gaan. We informeren je daarover in de week van 3 januari. Houd je mail dus goed in de gaten!

We vinden het heel jammer dat we onze scholen nu toch moeten sluiten. We hadden het jaar graag samen met jou afgesloten. Maar we begrijpen ook dat het kabinet nieuwe, strenge maatregelen neemt. We hopen dat deze maatregelen helpen om elkaar weer snel te zien in het nieuwe jaar!

 


26 november: Summa blijft open

Ondanks de eerdere maatregelen neemt het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuis- en ic-opnames niet af. Het kabinet maakte daarom afgelopen vrijdag, 26 november, nieuwe maatregelen bekend. Belangrijkste nieuws voor ons is dat de scholen open blijven. Ook voor onderwijs en examens in de avond. Het kabinet heeft ook een dringend verzoek aan iedereen die in ons land woont: hou je, zoveel als je kunt, aan alle maatregelen. 

Door ons te houden aan alle maatregelen binnen Summa, dragen wij samen ons steentje bij om de scholen open te houden. Binnen Summa zorgen we óók voor elkaar. We helpen elkaar bij het naleven van de regels, ook als we dat soms moeilijk vinden. Om elkaar te helpen, spreken we elkaar ook aan op ons gedrag als dat nodig is. 

We zetten de maatregelen graag nog eens voor je op een rij.

De maatregelen bij Summa 

 • Bij klachten: Laat je testen door de GGD en blijf thuis! Ook als je volledig gevaccineerd bent. Wacht tot je de uitslag hebt en ga niet naar school als blijkt dat je corona hebt. Heb je een toets of examen? Blijf toch thuis! Doe dit voor jezelf, voor je medestudenten en voor je docenten. Wij zorgen ervoor dat je de toets of het examen kunt inhalen.
 • Doe 2 keer per week de zelftest! Via de website https://www.zelftestonderwijs.nl/ kun je gratis zelftesten aanvragen. Is het resultaat positief, kom dan niet naar school, maar laat je eerst testen bij de GGD en wacht de uitslag af.
 • Er geldt een mondkapjesplicht in onze gebouwen. Doe een mondkapje op bij binnenkomst en als je je verplaatst in het gebouw. Zodra je zit of in de les bent, mag het mondkapje af. Bij de opleidingen voor contactberoepen (zoals kapper) volgen we de maatregelen van de branches.
 • In de scholen zijn looproutes aangegeven. Volg deze routes. Ze helpen je om de afstand tot elkaar te bewaren.
 • In de kantines houden we anderhalve meter afstand van elkaar. Daarom zijn daar minder zitplaatsen en mag je ook in het leslokaal pauzeren.
 • Moet je reizen in de spits? Probeer dan de bus of de trein te vermijden. Kijk of je gebruik kunt maken van een ander vervoermiddel. 

Daarnaast blijven ook de hygiëne-maatregelen heel belangrijk: hoest en nies in je elleboog en was je handen vaak en goed.

Wil je weten in welke situatie je thuis moet blijven (in quarantaine moet)? Op quarantainecheck.rijksoverheid.nl vind je het antwoord.

Hulp bij vragen of zorgen
Het is voor niemand een gemakkelijke tijd. Ook voor jullie niet. Dat begrijpen we. Heb je nog vragen? Zit je ergens mee? Neem contact op met je loopbaanbegeleider, mentor of met een van de vertrouwenspersonen

Dank jullie wel voor de medewerking. Laten we met de kerstvakantie in het vooruitzicht, goed op elkaar passen.

  

25 november: Update informatie voor ons onderwijs

Het aantal coronabesmettingen loopt nog steeds op. Vrijdag 26 november is er een persconferentie waarin mogelijk nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Tot die tijd hierbij het dringende verzoek om de huidige maatregelen strikt te handhaven. Spreek ook elkaar hier op aan als dat nodig is.

 • Bij verplaatsingen in onze mbo-gebouwen geldt een mondkapjesplicht. Het mondkapje mag af zodra je zit. Bij de opleidingen voor contactberoepen volgen we de maatregelen van de branches.
 • Buiten de lessituaties houden we ons (indien enigszins mogelijk) aan de 1,5 meter-regel. In kantines en aula’s zitten we op 1,5 meter van elkaar.
 • Probeer de spits in het OV te vermijden. Maak gebruik van alternatieve vervoermiddelen als je die mogelijkheid hebt.

De basisregels zijn en blijven belangrijk om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Nog even op een rijtje:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Op de website van de overheid staan alle quarantaineregels uitgelegd.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Was je handen vaak en goed.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Zorg voor een goede ventilatie.

Wil je weten of het nodig is om te testen en in quarantaine te gaan?
Doe de check via de website Quarantaine Check.

Indien de persconferentie van vrijdag a.s. hier aanleiding toe geeft, zullen we dit zo snel mogelijk via de gebruikelijke kanalen communiceren.

Heb je vragen, zit je ergens mee? Neem contact op met je mentor.


11 november: Belangrijke informatie voor ons onderwijs

Helaas groeit het aantal corona-besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames heel snel. Daarom neemt het kabinet nieuwe maatregelen. Gelukkig hebben die bijna geen gevolgen voor ons onderwijs. Onze scholen kunnen gewoon open blijven. En dat willen we heel graag zo houden. Samen met jou en alle andere studenten.

Het is daarom heel belangrijk dat we de maatregelen blijven opvolgen. Hoe moeilijk dat ook is, want we begrijpen heel goed dat je er wel klaar mee bent. Maar het is de enige manier om de groei van het aantal besmettingen tegen te gaan. En onze scholen open te houden.

Heel belangrijk: laat je testen door de GGD bij klachten en blijf thuis! Ook als je volledig gevaccineerd bent. Wacht tot je de uitslag hebt en ga niet naar school als die positief is. Heb je een toets of examen? Blijf toch thuis! Doe dit voor jezelf, voor je medestudenten en voor je docenten. Wij zorgen ervoor dat je de toets of het examen kunt inhalen.

De belangrijkste maatregelen nog even op een rij:

 • Er geldt een mondkapjesplicht in onze gebouwen. Doe een mondkapje op bij binnenkomst en als je je verplaatst in het gebouw. Zodra je zit of in de les bent, mag het mondkapje af. Bij de opleidingen voor contactberoepen (zoals kapper) volgen we de maatregelen van de branches.
 • In de kantines houden we anderhalve meter afstand van elkaar. Daarom zijn daar minder zitplaatsen en mag je ook in het leslokaal pauzeren.
 • Moet je reizen in de spits? Probeer dan de bus of de trein te vermijden. Kijk of je gebruik kunt maken van een ander vervoermiddel.

Daarnaast blijven ook de hygiëne-maatregelen heel belangrijk: hoest en nies in je elleboog en was je handen vaak en goed.  


3 november: Open Dag gaat door 

Iedereen is van harte welkom om op 6 november onze schoollocaties te bezoeken! Draag wel een mondkapje in onze gebouwen. Er gelden namelijk vanaf 6 november nieuwe coronamaatregelen om de verspreiding van het virus te verminderen. Dat heeft het kabinet besloten.  

We zijn heel blij dat we aankomende studenten de sfeer van het Summa College kunnen laten proeven. Bezoekers kunnen ook met studenten en docenten in gesprek. Tijdens de Open Dag zijn mondkapjes in de gebouwen verplicht. Voor bezoekers die een mondkapje zijn vergeten, zijn er bij de diverse ingangen voldoende beschikbaar. 

Plan je bezoek
Bekijk van tevoren welke schoollocaties tijdens de open dag geopend zijn. Enkele opleidingen zijn te vinden op een andere locatie dan normaal. Bekijk hier de plattegrond

Ben je al een Summa-student?
De nieuwe maatregelen betekenen voor wie al bij ons studeertdat mondkapjes vanaf 6 november weer verplicht zijn. Bij verplaatsingen in school heb je je mondkapje over neus en mond. Als je zit tijdens de lessen mag het mondkapje af. Bij de opleidingen voor contactberoepen (zoals kapper) volgen we de maatregelen die per branche worden doorgevoerd. 

1,5 meter
Het kabinet geeft het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in kantines en aula’s minder zitplaatsen zullen zijn en dat leslokalen in de pauzes weer gebruikt mogen worden door studenten. 

Basisregels
De basisregels blijven onverminderd belangrijk. Was je handen, nies in je elleboog, geef geen handen en blijf thuis als je klachten hebt en laat je dan testen. Probeer zo min mogelijk in de spits te reizen met het openbaar vervoer.

Met deze maatregelen hopen we zwaardere maatregelen te voorkomen. Bedankt dat je hiervoor je best wilt doen als je naar school gaat. 


2 november: Doe de Corona Quarantaine Check

Moet je thuiswerken bij verkoudheid of mag je naar de schoollocatie komen? En wat moet je doen als je huisgenoot koorts heeft maar je zelf geen klachten hebt? Doe de check om te weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent.
Doe hier de check


21 september: Versoepeling coronaregels in het onderwijs

Vanaf 25 september vervalt het grootste deel van de coronamaatregelen in het mbo. Mondkapjes zijn niet langer verplicht en de maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte komt te vervallen. Dit biedt weer meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. De verplichte looproutes vervallen ook overal. De 1,5 meter afstand was in het mbo al losgelaten sinds 30 augustus.

Wel blijft het advies gelden om twee keer per week preventief zelftesten te blijven gebruiken. Deze blijven voorlopig gratis te bestellen via zelftestonderwijs.nl. Ook na vaccinatie kun je immers besmet raken met het virus en het overdragen. Voor niet-gevaccineerde studenten geldt nog steeds dat zij twee keer per week een zelftest doen en 10 dagen in quarantaine gaan als een klasgenoot besmet blijkt te zijn. Na 5 dagen mogen ze zich laten testen bij de GGD, als deze test negatief is dan wordt de quarantaine opgeheven.

Hulp en informatie
Ben je niet gevaccineerd en ervaar je hierdoor problemen? Dan kun je erover chatten en mailen met de GGD via Jouw GGD (voor jongeren tot 23 jaar) of contact zoeken met een vertrouwenspersoon van Summa (alleen toegankelijk met een summa-account). Op de website van GGD Brabant-Zuidoost vind je informatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de coronapandemie. Voor mensen die geen of niet goed Nederlands spreken, is de Rode Kruis Hulplijn bereikbaar in verschillende talen. Meer informatie vind je op deze flyer (pdf).

Volgende stap in november
Voor iedereen geldt: bij verkoudheidsklachten met koorts en/of hoest laat je je testen door de GGD. Wie positief test, gaat in quarantaine. De basisregels voor hygiëne en gezondheid blijven van kracht en ventileren is nog steeds belangrijk. Draag je liever toch een mondkapje? Dan is dat uiteraard toegestaan. In november bekijkt het kabinet de situatie opnieuw, om te bepalen welke regels (nog) nodig zijn.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.