Coronanieuws: de laatste updates

q en a banner coronanieuws 2021
  

7 oktober: overzichtelijke beeldsamenvatting coronaregels

Waar heb je een coronatoegangsbewijs nodig en waar niet? Welke basisregels gelden er nog? En hoe zit het met reizen? De antwoorden op deze en meer vragen vind je in de overzichtelijke beeldsamenvatting van de coronaregels (versie september 2021).
Bekijk 'm hier!


1 oktober: Nieuwe beslisboom corona

Moet je thuisblijven bij verkoudheid of mag je naar de schoollocatie komen? En wat moet je doen als je huisgenoot koorts heeft maar je zelf geen klachten hebt? De vernieuwde corona-beslisboom helpt je de juiste keuze te maken. 
Bekijk 'm hier!

21 september: Versoepeling coronaregels in het onderwijs

Vanaf 25 september vervalt het grootste deel van de coronamaatregelen in het mbo. Mondkapjes zijn niet langer verplicht en de maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte komt te vervallen. Dit biedt weer meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. De verplichte looproutes vervallen ook overal. De 1,5 meter afstand was in het mbo al losgelaten sinds 30 augustus.

Wel blijft het advies gelden om twee keer per week preventief zelftesten te blijven gebruiken. Deze blijven voorlopig gratis te bestellen via zelftestonderwijs.nl. Ook na vaccinatie kun je immers besmet raken met het virus en het overdragen. Voor niet-gevaccineerde studenten geldt nog steeds dat zij twee keer per week een zelftest doen en 10 dagen in quarantaine gaan als een klasgenoot besmet blijkt te zijn. Na 5 dagen mogen ze zich laten testen bij de GGD, als deze test negatief is dan wordt de quarantaine opgeheven.

Hulp en informatie
Ben je niet gevaccineerd en ervaar je hierdoor problemen? Dan kun je erover chatten en mailen met de GGD via Jouw GGD (voor jongeren tot 23 jaar) of contact zoeken met een vertrouwenspersoon van Summa (alleen toegankelijk met een summa-account). Op de website van GGD Brabant-Zuidoost vind je informatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de coronapandemie. Voor mensen die geen of niet goed Nederlands spreken, is de Rode Kruis Hulplijn bereikbaar in verschillende talen. Meer informatie vind je op deze flyer (pdf).

Volgende stap in november
Voor iedereen geldt: bij verkoudheidsklachten met koorts en/of hoest laat je je testen door de GGD. Wie positief test, gaat in quarantaine. De basisregels voor hygiëne en gezondheid blijven van kracht en ventileren is nog steeds belangrijk. Draag je liever toch een mondkapje? Dan is dat uiteraard toegestaan. In november bekijkt het kabinet de situatie opnieuw, om te bepalen welke regels (nog) nodig zijn.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.