Topsporter Niels gaat knallen op Paralympics

Binnenkort reist ‘onze’ Niels af naar de Paralympische Spelen! Eerst draaide zijn droom vooral om het meedoen, nu gaat hij voor goud.

Niels is rolstoeltennisser en topsportstudent bij Summa Sport. Als 1-jarig mannetje kon hij nét lopen, toen hij met een meningokokkeninfectie op de IC belandde. Na een strijd van drie maanden mocht hij naar huis, maar moest hij het stellen zonder zijn beide onderbenen en meerdere vingerkootjes. Maar Niels bleek een vechter. Denken in mogelijkheden, dat is waar hij in gelooft en wat hem al ver heeft gebracht.

Meteen verliefd

In 2012 bezocht hij met zijn moeder de Paralympics in Londen. Niels: “Ik wist meteen: hier wil ik ooit aan meedoen. Alleen deed ik toen nog niet aan sport. Ik probeerde daarna verschillende paralympische sporten. Rolstoelbasketbal bijvoorbeeld, maar daar beukte iedereen tegen elkaar en vielen mensen constant uit hun rolstoel. Daar was ik niet zo van als jongetje van 11. Bij zitvolleybal kon ik over de grond kruipen, maar ik was vrij klein en kwam niet boven het net uit. Daardoor kon ik niet wat die sport juist zo leuk maakt: blocken en smashen. Toen ik in aanraking kwam met rolstoeltennis was ik meteen verliefd. Ik vind ’t het gaafste dat er is.”

Knallen

In 2019 werd hij wereldkampioen bij de junioren tot en met 18 jaar. In 2020 won hij het WK dubbelspel in de quadcategorie (voor spelers met beperkingen aan meerdere ledematen) en werd hij 2e bij het enkelspel. Afgelopen januari speelde hij zijn eerste grandslamtoernooi, in Australië. Hij klom op tot de 5e positie van de wereldranglijst. En eindelijk is het zover: op 18 augustus vertrekt hij naar Tokyo, waar op 27 augustus de eerste wedstrijden gespeeld worden. “Zowel in het enkel- als dubbelspel ga ik knallen”, belooft Niels.

Zet ’m op, zeggen wij!

Foto: FRO2021 Grégory Picout

Niels Vink - Foto: Grégory Picout

Bekijk ook het filmpje dat Dit is Helmond maakte over het gesprek dat Niels had met de burgemeester. 

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.