Aanschaffen van een laptop

Bij de meeste opleidingen kun je als student niet zonder computer. Voor veel opleidingen wordt het gebruik van een laptop dan ook sterk aangeraden.

Afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen heb je een laptop nodig die aan bepaalde eisen voldoet. Bekijk in onderstaand schema welke laptop past bij jouw opleiding en download de specificaties (pdf). 

 

Gebruik Windows 10

Wanneer je kiest voor een MacBook of Chromebook en hebt problemen met bijvoorbeeld (online) lesmateriaal dan kunnen we je helaas niet technisch ondersteunen. Je zult dan zelf op zoek moeten gaan voor een oplossing. Raadpleeg voor hulp je omgeving zoals bijvoorbeeld de docent, een medestudent, je ouder(s) of een wizkid van de familie. Wellicht vind je de oplossing via Google.

Wij kunnen niet inschatten of een MacBook of Chromebook problemen gaat opleveren. We adviseren je daarom een laptop met Windows 10 aan te schaffen. Eén uitzondering: voor studenten van Summa Artiest is een MacBook ook geschikt. 

 

Koop je laptop waar je wilt

In de Campusshop van Paradigit kun je de computer vinden die bij jouw opleiding past, maar je mag je laptop natuurlijk ook ergens anders kopen. Voor technische vragen over de laptop(specificaties) kun je contact opnemen met de Campusshop.


Webcam verplicht

Voor het volgen van online-onderwijs heb je een webcam met microfoon nodig. Alle nieuwe laptops die je kunt kopen, hebben een webcam.

 

 

Selecteer de juiste specificaties

  • De specificaties tussen de scholen onderling kunnen verschillen. De aanbevolen specificaties van een school kunnen anders zijn dan de aanbevolen specificaties van een andere school.
  • De naam in de linkerkolom is de schoolnaam, NIET de naam van het interessegebied. Er is een verschil tussen bijvoorbeeld de school Summa ICT en de richting Techniek & ICT.

Download dus altijd de specificaties die bij jouw school/opleiding horen!


Alle opleidingen (verplicht voor Entree, optioneel voor VOAT)
SchoolnaamBasis specificatiesStandaard specificatiesHigh-end specificaties
Summa Artiest Alle opleidingen  
 Voor Summa Artiest is een Apple MacBook ook geschikt. Het Summa College biedt echter geen ondersteuning op Apple computers en MacOS.
Summa Automotive Overige opleidingen Technicus automotive engineering
 BELANGRIJK: Voor Summa Automotive, lees de extra informatie over installatie-eisen van SolidWorks.
Summa Beauty & LifestyleAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa Bouw Overige opleidingen Bouwkunde
Summa Brood & BanketAlle opleidingen   
Summa BusinessOpleidingen niveau 2 en entree Opleidingen niveau 3 en 4  
Summa EngineeringVERPLICHT voor alle opleidingen. Op school zijn computers aanwezig om zwaardere programma's te gebruiken
AANBEVOLEN voor alle opleidingen. Om thuis de zwaardere programma's te kunnen gebruiken. 
Summa FacilitairAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa Fashion  

Opleidingen niveau 2 en 3

Junior stylist

Junior productmanager

Specialist mode/maatkleding

Summa HorecaAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa ICT 

Expert IT

Allround medewerker IT

Software developer

Medewerker ICT support: geen laptop nodig

 
Summa Elektro- & Installatietechniek Alle opleidingen  
Summa LaboratoriumAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa Luchtvaart-dienstverlening 

Luchtvaartdienstverlener

 
Summa Maatschappij & GezondheidAlle opleidingen   
Summa PlusAlle opleidingen (verplicht voor Entree, optioneel voor VOAT)
 
Summa ProcestechnologieAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa SportAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa Techniek Alle opleidingen  
Summa Transport & Logistiek

Alle opleidingen

Chauffeur wegvervoer: geen laptop nodig

  
Summa VeiligheidAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa Vrije tijdAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa WelzijnAlle opleidingen   
Summa Wonen & Design Opleidingen niveau 2 Opleidingen niveau 3 en 4
Summa Zakelijke dienstverleningAlle opleidingen Alle opleidingen  
Summa ZorgAlle opleidingen   

 

Gratis Office 365

Als student van het Summa College mag je Office 365 gratis installeren op maximaal 5 computers. Het gebruik ervan geldt tot aan het eind van je opleiding. Voor het downloaden en installeren van Office 365 gebruik je jouw e-mailadres van het Summa College. Als je voor het eerst een opleiding gaat volgen bij het Summa College, ontvang je jouw persoonlijke inloggegevens per e-mail in juni. Uitleg over de installatie vind je in  deze handleiding (pdf).

Staat Office al op je computer? Als het een recente (proef)versie is hoef je die niet te verwijderen. Tijdens de eerste lesweken van het schooljaar wordt er door de meeste opleidingen aandacht gegeven aan het installeren van de nodige programma’s op de laptop, inclusief het Microsoft Office pakket. Als dat niet zo is, neem dan contact op met een van je docenten tijdens de eerste weken van het schooljaar. 

Apple en MacOS 

Office 365 is ook voor Apple computers beschikbaar. Het downloaden van Office 365 voor MacOS werkt op dezelfde manier als bij de Windowsversie. Het Summa College biedt echter geen ondersteuning voor Apple (MacOS). Ook Chromebook wordt niet ondersteund.

Software kopen via Surfspot

Op de website van Surfspot kun je goedkoop software aanschaffen. Ook hiervoor heb je een e-mailadres van het Summa College nodig. Als je net begint aan een opleiding moet je dus even wachten tot je e-mailadres actief is. Bij de start van het schooljaar ontvang je jouw persoonlijke inloggegevens. Met deze gegevens kun je inloggen op de website van Surfspot.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.