Machineoperator houttechniek (bbl)

Met machines mooie houten onderdelen maken

aanpakken
instructies opvolgen
logisch nadenken
nauwkeurig
samenwerken
Een mooie donkere eikenhouten wenteltrap. Zoiets vangt je blik zodra je een huis of gebouw ingaat. En jíj kunt ‘m straks maken. Samen met je collega’s.
Play
Play
Play
Bij de opleiding Machineoperator houttechniek (Machinaal houtbewerker) leer je allerlei houten onderdelen maken. Voor deuren, kozijnen, meubels en trappen. Jij weet je precies hoe je het hout moet bewerken. Moet er gefreesd worden, geschuurd of gezaagd? Van onbewerkt hout maak je een onderdeel dat precies past. Je weet hoe je houtbewerkingsmachines instelt, bedient en onderhoudt. En wordt daarbij begeleid door een ervaren collega. Ook zorg je voor de aan- en afvoer van grondstoffen.

Op school leer je omgaan met de machines. Je leert hoe ze werken, wat ze doen en hoe je ze instelt. Vooral leer je veilig werken. De verschillende houtsoorten, de eigenschappen en hoe je ze bewerkt? Dat is na de studie Machineoperator houttechniek bekend terrein! 

Vragen

Als machineoperator houttechniek ga je aan de slag in de houtverwerkende industrie, zoals meubel-, gevel- en trappenindustrie. Je kunt ook doorstromen naar een vervolgopleiding, bijvoorbeeld Allround machineoperator houttechniek.

De opleiding Machineoperator houttechniek is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 1 dag per week onderwijs volgt op school. Daarnaast werk je 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee salaris.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 301 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Je kunt hiervoor solliciteren bij het samenwerkingsverband BosMti in Nuenen of je solliciteert zelf bij een leerwerkbedrijf. Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Bbl-opleidingen en Hout: docent Ron Rooijackers

E-mail
Bbl-opleidingen en Hout: docent Ron Rooijackers

InstagramDM naar @summa_interieuradvies
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze