'Als we allemaal hetzelfde zijn, valt er niets te leren'

Gepubliceerd op: 04 juli 2024

Onderwijs

Met meer dan 1050 winkels in Nederland en België staat Albert Heijn letterlijk midden in de maatschappij. De supermarktketen verwelkomt iedereen, zowel als klant en als collega. Het doel is om een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving – en dat lukt: Albert Heijn mag met recht een inclusieve werkgever genoemd worden. Zo kregen ook Mustafa Ibrahim (18) en Ilaf Almousa (18), twee VOAT-leerlingen van Summa Plus afkomstig uit Syrië, de kans om werkervaring op te doen én zo de Nederlandse taal in de praktijk te leren.

Als we allemaal hetzelfde zijn valt er niets te leren | Summa | Summa Plus

Summa Plus en de Praktijkschool Eindhoven werken al langer intensief samen om er voor te zorgen dat er kansen worden gecreëerd voor juist deze groep vluchtelingleerlingen. Stagebegeleidster Rachelle Kleijne van de Praktijkschool zoekt naar een geschikte plek en begeleidt ze tijdens hun stage. “Het is belangrijk dat de kans op een match zo groot mogelijk is. Het is een kwetsbare doelgroep die je door middel van een stage, een duwtje in de rug wil geven”, legt Kleijne uit. De voortgang van de leerlingen wordt regelmatig gedeeld met Manon Meulendijks, mentor op Summa Plus. “De lijntjes zijn kort. Op deze manier kunnen we snel schakelen als er dingen aan de hand zijn. Wij kennen als mentor onze leerlingen het beste, een goede samenwerking tussen ons en de bedrijven is essentieel.” 

Voorbeeld

Supermarktmanagers Thomas van der Palen en John Mikkers, van respectievelijk Albert Heijn Kromstraat van Van Doormalen Retailgroep en Albert Heijn XL in Eindhoven, zijn tevreden met de twee stagiaires. “Ze werken hard, zijn altijd op tijd en vriendelijk naar de klanten. Hier kunnen veel jongeren nog een voorbeeld aan nemen”, aldus Thomas. Ook zijn de supermarktmanagers positief over de samenwerking met Summa Plus en Praktijkschool Eindhoven. “We leven in een multiculturele samenleving waar we niet allemaal hetzelfde zijn. Wij vinden het belangrijk dat je kunt zijn wie je bent; we kunnen ontzettend veel leren van elkaar. Als we allemaal hetzelfde zijn, valt er niets te leren. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij”, benadrukt John.

Gedreven en gemotiveerd

Ilaf en Mustafa zijn erg dankbaar voor deze kans. De leerlingen zijn beiden naar Nederland gevlucht en proberen hier zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren en te integreren. Ze zijn gedreven en gemotiveerd. Ilaf zorgt ervoor dat de versafdeling er netjes uitziet en Mustafa vult de schappen met frisdrank. “Ik vind het leuk om te doen, de winkel moet er mooi uitzien”, zegt Mustafa. En ook Ilaf geniet van haar uurtjes in de winkel. “Ik praat met de klanten en help ze als ze een vraag hebben.” 

Opgebloeid

John: “Werk is zo belangrijk voor iemand. Het gaat niet alleen om het werk zelf, maar ook om ergens bij te horen en een ritme te hebben. Ilaf was in het begin nog wat stilletjes en verlegen, maar ze is helemaal opgebloeid. Ze werkt binnen de grote XL in een kleiner vast team, waardoor ze vertrouwen heeft opgebouwd in haar collega’s. Als ze er is, dan loopt ze met een grote glimlach door de winkel. Daar doen we het voor.”

Als we allemaal hetzelfde zijn valt er niets te leren - Summa - Summa Plus
John Mikkers en Ilaf Almousa (18) in de Albert Heijn XL in Eindhoven

Leer doelgroep kennen

Thomas vult aan: “Denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. Toen de Praktijkschool Eindhoven me belde, is dat precies wat ik heb gedaan. Naast de taalbarrière heeft Mustafa ook een lichamelijke beperking. Dit is een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waar veel mensen al een oordeel over hebben. En dat oordelen, is juist wat we minder moeten doen. We zitten met onze winkels midden in de Brainport regio. Nederlands is allang niet meer de enige taal die we op straat horen. Als Albert Heijn zijn we een afspiegeling van de maatschappij én deze jongeren zijn een enorm potentieel op de arbeidsmarkt. Veel meer bedrijven zouden hiervan moeten profiteren. Laat de vooroordelen varen, en leer deze doelgroep kennen.”


Thomas van der Palen met de 18-jarige Mustafa Ibrahim

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag