De start van jouw schooljaar

Start schooljaar

Alle informatie over je eerste schooldag en eventuele introductie lees je op deze pagina. Heb je hier vragen over? N eem dan contact op met de administratie van je school.

Je kunt je rooster inzien via de Mijn Summa website of via de Mijn Summa app (Android (klik hier) of Apple (klik hier)). 

Inloggen op Mijn Summa

Je kunt op Mijn Summa inloggen met de gegevens die je per e-mail hebt ontvangen. Ga je voor het eerst een opleiding volgen bij het Summa College? Wijzig dan eerst het wachtwoord dat je hebt ontvangen. Je doet dit via de wachtwoord tool (klik hier). Daarna is je persoonlijke Summa-account actief. Heb je al een persoonlijk wachtwoord ingesteld dan kun je daarmee direct inloggen. 

Via de website www.stagemarkt.nl kun je per opleiding en per regio zoeken naar een bbl-werkplek.


Voor opleidingen in de zorg verwijzen we ook naar de website www.brabantzorg.net. Voor opleidingen in de bouw kun je kijken op Bouwmensen regio Eindhoven en voor een bbl-werkplek in de techniek op Brainport Industries College. Studenten Wonen & Design kunnen kijken bij BosMti opleidingen in Nuenen. Zoek je een bbl-plek in de elektro- en installatietechnniek, dan kun je kijken op IW Nederland.

Uiteraard kun je ook in jouw eigen omgeving op zoek gaan naar een geschikt bedrijf. Het is dan wel belangrijk om te checken of het een erkend leerbedrijf is. Onze BPV-contactpersonen kunnen je wellicht tips geven over mogelijke werkplekken. 

Binnen een aantal weken na je aanmelding krijg je de inloggegevens van je Summa account. Hiermee kun je gebruikmaken van WiFi op school in inloggen in de applicaties van Summa zoals Itslearning, Mijn Summa en je e-mail.

Op deze pagina vind je hoe het werkt.

Onderwijsbenodigdheden

Ga naar de digitale leeromgeving summacollege.itslearning.com. Daar kun je inloggen met inloggegevens van je persoonlijke Summa-account. In Itslearning zie je een tegel 'Leermiddelen bestellen Studers'. Klik daarop, je komt zo automatisch bij de juiste leermiddelenlijst terecht. Controleer voor de zekerheid of bovenaan de pagina bij het kopje ‘geselecteerde lijst’ jouw opleiding staat.

Plaats je bestelling. Je onderwijsbenodigdheden worden zo snel mogelijk bij jou thuis afgeleverd.

Activeren digitaal lesmateriaal

Voor het activeren van je digitale lesmateriaal ontvang je aan het begin van het schooljaar een activatielink in je Summa mailbox.

Overzicht benodigdheden

Een overzicht van de onderwijsbenodigdheden (de leermiddelenlijst met boeken en dergelijke) die je voor jouw opleiding nodig hebt, vind je op de website van Studers.

Je ziet daar meteen wat de kosten zijn. Als je de benodigdheden liever ergens anders koopt, mag dat natuurlijk ook. 

Vragen?

Staat jouw leermiddelenlijst nog niet online? Laat dan je e-mailadres achter na het aanklikken van je opleiding in Studers. Je krijgt dan een seintje zodra de lijst beschikbaar is. Vanaf eind juni zijn vrijwel alle lijsten beschikbaar.

Heb je vragen over het bestellen van je onderwijsbenodigdheden of hulp nodig bij je bestelling? 

  • Neem contact op met de klantenservice van Studers.nl. Deze is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via 088 20 30 330 Je kunt ook een e-mail sturen via het contactformulier.

  • Heb je vragen over je onderwijsbenodigdheden en niet over het bestelproces? Neem dan contact op met de school waarbij je bent aangemeld. Klik hier voor alle contactgegevens.

Bestel op tijd!

Zorg dat je je onderwijsbenodigdheden in huis hebt voordat je lessen beginnen.

Voor veel opleidingen heb je een laptop nodig. Op de pagina ‘Aanschaffen van een laptop’ lees je daar meer over. Je vindt er ook de specificaties waar de laptop voor jouw opleiding aan moet voldoen.

Gebruik Windows 10. Wanneer je kiest voor een MacBook of Chromebook en hebt problemen met bijvoorbeeld (online) lesmateriaal dan kunnen we je helaas niet technisch ondersteunen. Je zult dan zelf op zoek moeten gaan voor een oplossing. Raadpleeg voor hulp je omgeving zoals bijvoorbeeld de docent, een medestudent, je ouder(s) of een wizkid van de familie. Wellicht vind je de oplossing via Google.

Wij kunnen niet inschatten of een MacBook of Chromebook problemen gaat opleveren. We adviseren je daarom een laptop met Windows 10 aan te schaffen. Eén uitzondering: voor studenten van Summa Artiest is een MacBook ook geschikt. 

In de Campusshop van Paradigit kun je de computer vinden die bij jouw opleiding past, maar je mag je laptop natuurlijk ook ergens anders kopen. Voor technische vragen over de laptop(specificaties) kun je contact opnemen met de Campusshop.

De kosten van jouw opleiding vind je op de opleidingspagina . Voor sommige opleidingen zijn overige onderwijsbenodigdheden nodig, bijvoorbeeld kleding en materialen. Staat jouw school hieronder niet bij, dan zijn er voor jouw opleiding geen specifieke kleding of materialen nodig.

De MBO Raad heeft met het ministerie van OCW en Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, in dit servicedocument (pdf) afspraken omtrent schoolkosten vastgelegd. Deze afspraken maken helder wie - student of school - waarvoor verantwoordelijk is.

Vragen?
Heb je vragen over de aanschaf van onderwijsbenodigdheden? Neem dan contact op met de administratie van de school  waarbij je bent aangemeld.

Tijdens je intakegesprek bij het vavo spreken we welke boeken je nodig hebt en hoe je ze kunt bestellen. 

Contact & locatie

Alle locaties van onze scholen vind je terug op de pagina van jouw school en op de opleidingspagina's.

Administratieve vragen
Voor vragen over bijvoorbeeld je aanmelding, onderwijsbenodigdheden (boeken en andere leermiddelen), BPV, start schooljaar en andere onderwerpen kun je contact opnemen met de administratie van de school waarbij je bent aangemeld. Dit geldt ook voor ouders die niet kunnen inloggen in het ouderportaal.

Technische vragen
Het antwoord op de meeste technische vragen kun je vinden in de kennisbank start.summacollege.nl. Daar (links op de pagina) vind je ook informatie over de Studentenhelpdesk waar studenten beschikbaar zijn om je met veelvoorkomende technische problemen te helpen. Voor informatie over laptops en de benodigde specificaties en andere technische vragen kun je contact opnemen met jouw school.

Studiekeuze
Met vragen over je studiekeuze kun je terecht bij Hulp bij studiekeuze.

Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen of je daar het antwoord vindt op jouw vraag.

Voor vragen over je studiekeuze, loopbaanmogelijkheden of extra ondersteuning kun je terecht bij onze afdeling Studentenbegeleiding. Samen kijken jullie wat ervoor nodig is om jou verder te helpen.


Heb je een vraag over passend onderwijs? Bekijk dan deze pagina.

Geldzaken

Het lesgeld en cursusgeld wordt elk jaar door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgesteld. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Indicatie kosten
Wil je weten welke kosten je kunt verwachten voor de opleiding van jouw keuze? Bij de omschrijving van de opleiding vind je een indicatie van de studiekosten.

In onze richtlijnen schoolkosten (pdf) lees je welke kosten betaald worden door de school en welke je zelf moet betalen.

Als jij of je familie de studiekosten van je bol-opleiding niet kunt betalen, kun je mogelijk een beroep doen op het MBO Studentenfonds. Dit fonds kan eventueel de kosten geheel of gedeeltelijk betalen.

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en ingeschreven bent voor een bol-opleiding, moet je lesgeld betalen aan DUO. Van DUO krijg je bericht over het betalen van lesgeld. Voor vragen over het lesgeld kun je contact opnemen met de DUO Informatielijn: 050 599 77 55.

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en ingeschreven bent voor een bbl-opleiding, moet je cursusgeld betalen aan het Summa College. Je ontvangt hiervoor een e-factuur via je e-mailadres.

Mbo-studenten die een bol-opleiding (voltijd) volgen, hebben recht op reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer. Met een studentenreisproduct reis je gratis of met korting. Hierover lees je meer op de website van DUO.

Als mbo-student moet je 18 zijn voor het krijgen van studiefinanciering. Het studentenreisproduct kunt je wél voor je 18e krijgen. Vraag het aan via Mijn DUO.

Als je 18 of ouder bent en een bol-opleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen bij DUO. De hoogte van je studiefinanciering hangt af van veel verschillende factoren. Je komt er achter als je studiefinanciering aanvraagt. Lees ook meer informatie voor studenten die bijna 18 zijn.

Veel mbo-studenten hebben ook recht op een aanvullende beurs.

Je kunt via Mijn DUO wisselen van week- naar weekendabonnement of andersom. De wissel moet vóór 1 mei worden aangevraagd.

Je leest er meer over op deze pagina van duo.nl.

Ben je geslaagd of ga je verder als examendeelnemer, dan vervalt het recht op studiefinanciering en je recht op een reisproduct. Omdat deze niet automatisch stoppen, moet je zelf actie ondernemen. 

Via duo.nl/klaarmetjestudie weet je binnen 1 minuut wat er geregeld moet worden bij DUO.

Studiefinanciering stopzetten
Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin je door het Summa College wordt uitgeschreven.

Je uitschrijfdatum is niet de datum waarop je diploma-uitreiking is, maar de datum waarop vastgesteld wordt dat jij geslaagd bent. Is deze vaststelling in de maand juni, dan betekent dit dat je uiterlijk op 30 juni je studiefinanciering stop moet zetten.

Je studiefinanciering stopt niet automatisch. Dit moet je zelf doen. Je vindt hoe het moet op duo.nl/klaarmetjestudie

OV-reisproduct stopzetten
Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je dat zelf stopzetten. Dit gebeurt niet automatisch als je je studiefinanciering stopzet. Als dit in juni is, zorg ervoor dat je uiterlijk op 30 juni je reisproduct stopzet. Je mag dan niet meer reizen met je OV-reisproduct vanaf 1 juli.

Wat moet je doen?
Zet je studentenreisproduct stop bij een oplaadautomaat. Het product is dan direct niet meer geldig.

Meer informatie hierover lees je op de website van DUO. Indien je gaat doorstuderen gelden er aparte regels, deze vind je hier ook.

ICT

Ja, als student van het Summa College krijg je een e-mailadres van school. Deze mailbox is te benaderen via Microsoft Office365. Op het e-mailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven ontvang je bericht over jouw persoonlijke inloggegevens. 


Hulp nodig?
Kijk dan eerst eens op de hulppagina start.summacollege.nl. Daar (links op de pagina) vind je ook informatie over de Studentenhelpdesk waar studenten beschikbaar zijn om je met veelvoorkomende technische problemen te helpen. Kom je er niet uit, neem dan contact op met je school. Klik hier voor een overzicht met alle contactgegevens

Je kunt bij meerdere applicaties van het Summa College inloggen. Bijvoorbeeld Mijn Summa, Itslearning of je Summa e-mail.

Je vindt alle mogelijkheden op summacollege.nl/inloggen.

Heb je hierbij hulp nodig, kijk dan eens op de hulppagina start.summacollege.nl. Daar (links op de pagina) vind je ook informatie over de Studentenhelpdesk waar studenten beschikbaar zijn om je met veelvoorkomende technische problemen te helpen. 

Als student van het Summa College mag je Office 365 gratis installeren op maximaal 5 computers. Het gebruik ervan geldt tot aan het eind van je opleiding. Uitleg over Office 365 vind je op start.summacollege.nl.

Software kopen via Surfspot

Via de website van Surfspot kun je goedkoop software aanschaffen. Ook dit doe je met jouw e-mailadres en wachtwoord van het Summa College.

Voor veel opleidingen heb je een laptop nodig. Op de pagina ‘Aanschaffen van een laptop’ lees je daar meer over. Je vindt er ook de specificaties waar de laptop voor jouw opleiding aan moet voldoen.

Gebruik Windows 10. Wanneer je kiest voor een MacBook of Chromebook en hebt problemen met bijvoorbeeld (online) lesmateriaal dan kunnen we je helaas niet technisch ondersteunen. Je zult dan zelf op zoek moeten gaan voor een oplossing. Raadpleeg voor hulp je omgeving zoals bijvoorbeeld de docent, een medestudent, je ouder(s) of een wizkid van de familie. Wellicht vind je de oplossing via Google.

Wij kunnen niet inschatten of een MacBook of Chromebook problemen gaat opleveren. We adviseren je daarom een laptop met Windows 10 aan te schaffen. Eén uitzondering: voor studenten van Summa Artiest is een MacBook ook geschikt. 

In de Campusshop van Paradigit kun je de computer vinden die bij jouw opleiding past, maar je mag je laptop natuurlijk ook ergens anders kopen. Voor technische vragen over de laptop(specificaties) kun je contact opnemen met de Campusshop.

Heb je niet gevonden wat je zocht?
Neem dan contact met ons op.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen van weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest van ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze