Leven
(Bijna) 18 jaar? Dan moet je dit weten!
Gepubliceerd op: 07 augustus 2023
Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat moet je weten als je (bijna) 18 bent?
Bijna 18! Feest! Maar het is goed om te weten dat je, náást het feestje, ook nog een aantal andere dingen moet gaan regelen vanaf die leeftijd.
Dit gaat er concreet voor je veranderen:
- Je moet een eigen zorgverzekering afsluiten
- Je mag autorijden zonder coach als je je rijbewijs hebt
- Je moet vanaf nu zelf jouw zaken regelen met de overheid
- Je kunt toeslagen of financieringen aanvragen
- Je mag nu zonder toestemming van ouders contracten of abonnementen afsluiten
- Je mag stemmen
- Je bent zelf verantwoordelijk voor geld- en bankzaken
- Je hebt geen kwalificatieplicht (verplicht deelnemen aan school) meer
- Je mag vanaf 18 jaar alcohol kopen en drinken
- Je mag beslissen of je in het donorregister wilt of niet
Wil je niets vergeten? Check deze to-do list!
DigiD
Met je DigiD kun je jezelf online identificeren aan de overheid en kun je bijvoorbeeld studiefinanciering aanvragen. Je hebt het ook gebruikt bij het aanmelden voor een opleiding bij Summa, dus deze krijg je gratis: je hebt al een DigiD! Denk je van niet? Snel aanvragen dan!
Zorgverzekering
Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Het is belangrijk dat je dit aanvraagt binnen een maand na je 18e verjaardag. Je kunt zelf bepalen bij welke verzekeraar je de zorgverzekering afsluit. Je vindt genoeg aanbieders online.
Zorgtoeslag
Misschien heb je wel recht op zorgtoeslag. Met zorgtoeslag betaalt de overheid mee aan jouw zorgverzekering. Zeker even checken of je hier recht op hebt.
Studiefinanciering
Bij een voltijd mbo-opleiding (bol) heb je recht op studiefinanciering. Bij een deeltijd- of bbl-opleiding geldt dat niet. Het is belangrijk dat je zelf studiefinanciering aanvraagt. Dat kun je hier doen.
Donorregister
Als je jezelf registreert in het Donorregister kun je jouw keuze doorgeven. Als je niets invult, dan wordt er automatisch ingevuld dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie.
Heb je een bijbaan of woon je niet (meer) bij je ouders? Dan zijn er nog een aantal extra dingen waar je aan moet denken als je 18 wordt.
Ik woon niet (meer) bij mijn ouders
Omdat je 18 bent, heb je extra verantwoordelijkheid gekregen. Wij hebben een aantal dingen opgesomd die je kunt overwegen als je op jezelf woont.
Aansprakelijkheidsverzekering
Zodra je 18 bent, ben je zelf verantwoordelijk voor schade. Dan houdt in dat als jij schade veroorzaakt (bij een ander), je dit ook zelf moet betalen. Soms kan schade oplopen tot behoorlijk grote bedragen. Als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan wordt schade aan anderen door de verzekering vergoed. Het kan zijn dat je nog je alsnog onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders valt. Vraag dat bij hen na.
Wil je er toch één zelf afsluiten? Er zijn veel verschillende aanbieders online te vinden.
Inboedelverzekering
Je woont op jezelf en je hebt ook jouw eigen spullen in jouw huis of appartement staan. Die spullen hebben natuurlijk een bepaalde waarde. Als er brand of diefstal is, kan het bedrag voor het vervangen van die spullen fors oplopen. Met een inboedelverzekering worden de spullen in jouw huis verzekerd. Een inboedelverzekering is niet verplicht. Er zijn veel verschillende aanbieders online te vinden.
Reisverzekering
Het kan zijn dat je tijdens een vakantie tegen onverwachte kosten aanloopt. Bijvoorbeeld als je bagage kwijtraakt. Een reisverzekering kan hierbij helpen. Kijk goed naar wat wel en wat niet gedekt wordt, dit verschilt per verzekering . Het kan zijn dat je nog onder de reisverzekering van je ouders valt. Vraag dat bij hen na. Wil je er toch één zelf afsluiten? Zoek het bijvoorbeeld hier.
Check ook ons artikel 'Op jezelf wonen: hier moet je aan denken'.
Ik heb een bijbaan
Heb je een bijbaan naast jouw studie op het moment dat je 18 wordt? Dan moet je met de volgende dingen rekening houden:
Minder loonheffing
Als je hard werkt wil je daar natuurlijk ook zoveel mogelijk van overhouden! Vraag aan jouw werkgever om de studenten-scholenregeling toe te passen. De werkgever hoeft dan geen of minder loonheffing te vragen, waardoor jij er netto meer aan overhoudt.
Aangifte inkomstenbelasting
Als je werkt dan betaal je inkomstenbelasting over jouw loon. Vaak wordt dit al automatisch door de werkgever ingehouden op het salaris. Als je belastingaangifte doet kun je controleren of er niet te veel of te weinig is ingehouden. Als dat wel het geval is dan krijg je geld terug of moet je nog wat extra betalen.
Doe bij Summa de cursus 'Bijna 18'!
Wil je zeker weten dat je alles hebt geregeld als je 18 wordt? Volg dan bij Summa de cursus 'Bijna 18' (beschikbaar voor Summa studenten). Vraag ernaar bij een van je docenten of mail met docent Giel Kessels.
Dit is natuurlijk nog lang niet alles
Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.
Dit artikel is geschreven door
Celeste Koenen
Communicatie, Summa College
Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl
Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.