College Tour met burgemeester Jeroen Dijsselbloem bij Summa Plus

Gepubliceerd op: 26 maart 2024

Events

Leerlingen van het voortgezet onderwijs anderstaligen, kortweg VOAT, gaan woensdag 3 april in gesprek met burgemeester Dijsselbloem. Presentator Twan Huijs ontbreekt, maar de onderwerpen die besproken worden tijdens de tweede editie van College Tour op Summa Plus zijn er niet minder om.

Summa Plus - Summa College - College Tour burgemeester Dijsselbloem

Het doel? De burgemeester bewust maken van deze dynamische doelgroep binnen de Brainportregio en delen wat hen inspireert om in Eindhoven te studeren.

De leerlingen van het VOAT komen uit verschillende landen zoals Jemen, Oekraïne, Engeland en Hongarije. “Het is een zeer diverse groep, met verschillende achtergronden. De een is gevlucht voor een oorlog terwijl de ander voor de liefde naar Nederland is gekomen. Maar het zijn allemaal leerlingen met de ambitie uit te stromen naar havo 4 of te starten op een mbo 4 opleiding”, legt VOAT-docent Maaike Eijkman uit.

Driedubbele marathon

“Deze leerlingen lopen vaak een driedubbele marathon. Ze moeten de Nederlandse taal en gebruiken leren, willen tegelijkertijd een toekomst opbouwen in Nederland én hun studie, die ze in eigen land zijn begonnen, hier voortzetten. Ik geef het je te doen”, legt Maaike uit. Met College Tour wil Summa Plus nieuwkomers op een andere manier kennis laten maken met verschillende aspecten uit de maatschappij en ze de kans te geven om ‘gasten’ te bevragen op maatschappelijke thema’s. “En dat doen we in het Nederlands, dus ze oefenen tegelijkertijd met taal.”

Onderwerpen

Met Eindhoven als bloeiend technologisch centrum, waar de Brainportregio bekend staat om zijn innovatie en vooruitgang, wil Summa Plus in deze tweede editie van College Tour burgemeester Dijsselbloem meegeven dat het van essentieel belang is om te begrijpen wat anderstalige jongeren aantrekt tot de stad Eindhoven. “Zo zal de bereikbaarheid een gespreksonderwerp zijn. Veel leerlingen komen vanuit dorpjes naar onze school en merken dat het openbaar vervoer dramatisch is. Maar ook een onderwerp als vergoeding voor studiekosten wordt besproken. "Nieuwkomers komen vaak niet in aanmerking voor zo’n studievergoeding”, benadrukt Maaike, “terwijl ze enorm gemotiveerd zijn. Ze willen weten wat de burgemeester daarvan vindt.”

Trots

Maar net als hun leeftijdsgenoten worstelen deze jongeren ook met vragen over de juiste studiekeuze en of er in de toekomst voldoende werkgelegenheid is. Dus naast praktische zaken wordt er ook gesproken over persoonlijke ambities en twijfels. “Het belooft een waardevolle middag te worden, ik kijk er enorm naar uit en ik ben trots dat onze burgemeester de tijd neemt om onze leerlingen te leren kennen.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag