Van conservatorium naar Metal Factory: Italiaanse Nina jaagt haar droom na

Gepubliceerd op: 15 november 2023

Onderwijs

Ze is net afgestudeerd aan het conservatorium in Milaan, maar op de Metal Factory in Eindhoven kan de Italiaanse Nina Grimm (24 jaar) haar passie pas écht uitoefenen. “Hier is een metalscene.”

Summa College Metal Factory Nina Grimm nieuws

Het is zeker niet de meest logische stap, om na je songwriting-diploma aan het Conservatorio Giuseppe Verdi in Milaan verder te gaan aan de Metal Factory, een onderdeel van het Summa College. Maar voor Nina Grimm voelt het als thuiskomen. “In Italië is met metal geen droog brood te verdienen. Er zijn wel succesvolle metalbands, maar die treden weinig op in eigen land. Als je in Italië geen pop of rap maakt, kun je het vergeten. Ik wist dus al snel dat ik weg moest uit mijn geboorteland. Want ik wil kunnen leven van de metalmuziek.”

Idool brengt haar naar Eindhoven

Een ontdekking op Instagram bracht haar naar Eindhoven. “Ik volg Marcela Bovio op Insta. Een fantastische zangeres, ze is echt een van mijn idolen. In haar profiel zag ik staan ‘vocal coach @metal.factory’. Daar ben ik ingedoken. Ik kwam erachter dat ze les geeft in Eindhoven, aan een opleiding die volledig om metal draait. Ik wist niet dat zoiets bestond. Wauw, dacht ik, daar wil ik naartoe! Ik meldde me aan en sinds september volg ik de opleiding.”

Nieuwe vaardigheden leren

Nina geniet iedere dag van haar studie. “Ik leer veel. Bandskills, instrumentvaardigheden, samen spelen, samen componeren. Dat heb ik op het conservatorium niet geleerd. Ook bouw ik een mooi netwerk op en leer ik van mijn medestudenten. Iedereen is heel behulpzaam en gemotiveerd. En gelukkig zijn de lessen in het Engels, ik kan ze daardoor makkelijk volgen.” Qua muziektheorie maken ze Nina in Eindhoven niets meer wijs. “Die kennis heb ik opgedaan aan het conservatorium. Fijn is daarom dat ik de theorie niet hoef te volgen. In plaats daarvan krijg ik meer marketing, zodat ik mezelf straks goed kan promoten. Dat leer je ook niet op het conservatorium.”

Toekomst opbouwen

Ook buiten de studie bevalt het Nina in Nederland. “Ik heb al wat vriendschappen opgebouwd en ga geregeld naar optredens. Al mijn favoriete bands treden hier op. Buitenlandse acts, maar ook Nederlandse bands als Within Temptation, Anneke van Giersbergen en For All We Know.” Ze vervolgt: “Ik ben dankbaar voor de kans die ik hier krijg. Natuurlijk mis ik mijn familie, maar mijn moeder, die ook veel van Nederland houdt, komt regelmatig op bezoek. En mijn Italiaanse vriend wil graag bij me komen wonen. Mijn doel is om te leven van mijn werk in de metal. Hier kan dat, dus ik ben vastbesloten om in Nederland een toekomst op te bouwen.”

Video’s van Nina Grimm

This is my song ‘into the blue’
This is me covering Pain Of Salvation song ‘Song of The Innocent’
This is my song ‘Spooky Love’

 

Het Summa College staat op 16 november 2023 stil bij de Dag van de Internationale Student. Meer dan 60 buitenlandse studenten van diverse Summa-opleidingen ontmoeten elkaar om ervaringen uit te wisselen over het studeren en leven in ons land. Daarnaast krijgen ze een muzikale workshop.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze