school

Daan Polder slaat een hbo-studie af voor de opleiding Music Production Lab

Gepubliceerd op: 16 mei 2024

Onderwijs

“Iedere schooldag reis ik van Utrecht naar Eindhoven voor de opleiding Music Production Lab. Ik kan je zeggen dat ik er de reistijd zeker voor over heb.” Daan Polder (22) had altijd al een passie voor muziek. Tijdens zijn tussenjaar naar Amerika werd hij door vrienden geïnspireerd om zijn droom na te jagen.

Daan Polder sloeg een hbo opleiding af voor Music Production Lab bij Summa Artiest

“Een van mijn Amerikaanse vrienden zat in de muziekwereld. We werkten wat aan muziek en hij motiveerde mij om dit in Nederland door te zetten. Het was geen makkelijke beslissing. Ik was namelijk al op het hbo aangenomen. Deze zekerheid gaf ik op in de hoop dat ik aangenomen zou worden op een muziekopleiding. Want die garantie was er natuurlijk niet.” 

Goed gevoel 

Daan woont in Utrecht. Dan is Eindhoven niet de meest voor de hand liggende keuze om een muziekopleiding te volgen. “Ik heb gekeken naar wat mijn opties waren. Uiteindelijk was ik bij een school in Amsterdam aangenomen en bij het Summa College.” Daan lacht en hij vertelt, “Amsterdam is inderdaad dichterbij dan Eindhoven. Maar ik had een goed gevoel bij de docenten en auditie bij Music Production Lab. Je wordt echt op je gemak gesteld en de docenten zijn heel verwelkomend. Ook heb ik auditie gedaan bij het conservatorium in Enschede. Op een conservatorium worden hogere eisen gesteld, en helaas voldeed ik niet aan deze eisen. Voor mij was de keuze snel gemaakt en daar ben ik nog steeds heel blij mee.”   

Strenge selectie 

“Toen ik mij aanmeldde voor Music Production Lab moest ik mijn motivatie en drie nummers meesturen. Iedereen wordt uitgenodigd om auditie te doen. Je krijgt eerst de tijd om je te settelen en alles klaar te zetten. Dan komen de docenten erbij en krijg je vragen over je opgestuurde muziek en wat de ideeën daarachter zijn. Ook stellen ze diepgaande vragen over hoe je het muziek maken aanpakt en wat buiten je eigen kunnen ligt.” 

Na de auditie is het aan de docenten om te bepalen of je wel of niet toelaatbaar bent. “De docenten maken na alle audities een selectie van 20 studenten die ze aannemen voor de opleiding. Het is een strenge selectie. Daarom ben ik ook extra trots dat ik door deze selectie heen ben gekomen.” 

Filmmuziek en ondersteunende muziek 

De meeste studenten die zich aanmelden voor Music Production Lab willen muziek produceren, bekend worden en de wereld rondreizen. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Daarom worden studenten uitgedaagd om hun grenzen te verleggen. 

“Tijdens het project Autonoom werk je een halve dag per week aan je muziek en schoolopdrachten. Ik maakte in deze tijd gamemuziek, materiaal voor een Audi commercial en filmmuziek. Je wordt echt uit je comfortzone gehaald en je maakt iets totaal anders dan je gewend bent. Het is wel goed dat ze hier aandacht aan besteden. Dit is voor velen van ons de toekomst waar we ons geld mee gaan verdienen.” 

Leren van elkaars muziekstijlen  

“Een tentamenweek bij ons is anders dan op de meeste scholen. Tijdens deze week presenteren wij aan de klas autonome en applied werken, waar wij aan hebben gewerkt in de afgelopen periode. Een week later hebben wij de kans om ons autonome tracks te presenteren op het podium aan klasgenoten, schoolgenoten en andere bezoekers die langskomen. Het is inspirerend om naar anderen te kijken, nieuwe impulsen te krijgen en elementen weer te gebruiken voor je eigen muziek. We motiveren elkaar. Dat is tof aan deze opleiding." 

Verder had je het over werk presenteren tijdens de tentamen week wat wij showcase week noemen. Tentamen week en showcase week zijn twee verschillende dingen. Tijdens onze tentamen week presenteren wij aan de klas, autonome en applied werken, waar wij aan hebben gewerkt in de afgelopen periode. Een week later hebben wij de kans om ons autonome tracks te presenteren op het podium aan klasgenoten, schoolgenoten en andere bezoekers die langskomen. 

Mijn muziek is zoveel beter dan een half jaar geleden 

Daan zit pas een half jaar op de opleiding Music Production Lab. Toch is hij trots op de vooruitgang die hij in deze korte tijd heeft gemaakt. “Toen ik aankwam bij Music Production Lab had ik best een ego, ik vond dat ik goed was. Je krijgt een spiegel voor, waardoor je ook ziet wat je nog niet kunt. Nu zie ik vooral hoe ver ik al ben gekomen en wat ik allemaal heb geleerd. Ik ben heel trots op mezelf.” 

Blijf op de hoogte van de muziek van Daan via Instagram: dandelro_

Ben je benieuwd of de opleiding Music Production Lab iets voor jou is? Meld je dan aan voor een meeloopdag, rondleiding of bezoek ons tijdens de open dag

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag